6/7/17

«Ναι» στην Τελωνειακή Ένωση για Τουρκία

Πλάτες στην πρόταση της Κομισιόν για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του, παρά τις δεδηλωμένες ενστάσεις της Λευκωσίας. Το κείμενο, το οποίο θα εγκριθεί σήμερα από την Ολομέλεια του Σώματος, «στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για έναρξη διαπραγματεύσεων προς αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης» της Τουρκίας, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η Άγκυρα αρνείται να εφαρμόσει την Τελωνειακή Ένωση στη βασική της μορφή, διατηρώντας κλειστά τα τουρκικά λιμάνια προς την Κυπριακή Δημοκρατία. 
Η εισηγήτρια Κάτι Πίρι ανέφερε ότι η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης αποτελεί τον μοναδικό μοχλό πίεσης που ενδεχομένως διαθέτει η Ε.Ε. για να επαναφέρει την Τουρκία στο δρόμο του κράτους δικαίου. Σημείωσε μεν τις ενστάσεις της Λευκωσίας, τηρώντας ωστόσο αποστάσεις και υπεραμύνθηκε της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης, υπέρ της οποίας τάχθηκε η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων, περιλαμβανομένων του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών και των Φιλελευθέρων.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η στήριξη της Ευρωβουλής στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας είχε εκφραστεί και στο πλαίσιο γνωμοδότησης, ενώ σήμερα αναμένεται να ισχυροποιηθεί μέσω της έκθεσης και κατ’ επέκταση του ψηφίσματος που θα υιοθετήσει το Σώμα.
Την πρόνοια αυτή της έκθεσης καυτηρίασαν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές που τοποθετήθηκαν χθες στην Ολομέλεια. Ο Λευτέρης Χριστοφόρου του ΔΗΣΥ μίλησε για απαράδεκτη εξέλιξη, ενώ ο Δημήτρης Παπαδάκης της ΕΔΕΚ έκανε λόγο για «εκπτώσεις» από την Ε.Ε. και για «πριμοδότηση» του Ερντογάν.

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου του ΑΚΕΛ, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, επεσήμανε ότι η επίμαχη πρόνοια, δεν επιτρέπει την υπερψήφιση της έκθεσης. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (ΑΚΕΛ), Νεοκλής Συλικιώτης, επεσήμανε ότι προϋπόθεση για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, αποτελεί η εκπλήρωση της υφιστάμενης Τελωνειακής Ένωσης, επαναφέροντας το πλαίσιο των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης ζήτησε την εμπλοκή της Ε.Ε. για απόρριψη των τουρκικών αξιώσεων για επεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο, ενώ η Ελένη Θεοχάρους, της Αλληλεγγύης, είπε ότι η Ε.Ε. στηρίζει αντιδημοκρατική λύση στο Κυπριακό.

Πέραν της αρνητικής πρόνοιας για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, η έκθεση που θα εγκριθεί σήμερα, περιλαμβάνει μια σειρά θετικών αναφορών για την Κύπρο:

-Η Ευρωβουλή ζητά έναρξη της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.

-Απόδοση των Βαρωσίων με βάση το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

-Καλεί την Άγκυρα να απόσχει από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική ισορροπία του νησιού, μέσω της πολιτικής του παράνομου εποικισμού.

-Καλεί την Τουρκία να στηρίξει τη ΔΕΑ, «παρέχοντας πληροφορίες από τα στρατιωτικά της αρχεία».

-Η έκθεση αναφέρεται σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, και καλεί τη Τουρκία να επιδείξει ενεργή στήριξη για τη γρήγορη και επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών.

0Ζητείται από την Τουρκία να απόσχει απόσχει από ενέργειες ή απειλές και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών να εξερευνούν και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους.

Γενικότερα, στα αρνητικά της έκθεσης, επιχειρείται παραχώρηση καθεστώτος παρατηρητή στον Τούρκο ΥΠΕΞ για συμμετοχή στα Συμβούλια της Ε.Ε., ενώ ζητείται η ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες.

Κεντρικό σημείο της έκθεσης είναι η θέση για επίσημο τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, εάν η Άγκυρα εφαρμόσει το πακέτο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Κοινή γραμμή για εναρμόνιση
Προς απάλειψη της αναφοράς περί «απρόσκοπτης» εξοικείωσης των Τ/κ με το κοινοτικό κεκτημένο, κινείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι τρεις τουλάχιστον πολιτικές ομάδες, μεταξύ των οποίων το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές-Δημοκράτες, προσανατολίζονται να υποστηρίξουν ένα μέρος της τροπολογίας που κατατέθηκε από την πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (ΑΚΕΛ), διά του οποίου θα διαγράφεται η επίμαχη λέξη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δρομολογείται η κατά τμήματα ψήφιση (split vote) της εν λόγω τροπολογίας. Σημειώνεται ότι η απάλειψη της «απρόσκοπτης» εναρμόνισης των Τ/κ κινητοποίησε όλους τους Κυπρίους ευρωβουλευτές και το ΥΠΕΞ, που υποδεικνύουν ότι η εξοικείωση των Τ/κ με το κεκτημένο πρέπει να συμβαδίζει με τις απευθείας διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.

Δύο επίτροποι στην Τουρκία 
Ο Γιοχάνες Χαν, Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, και η Βιολέτα Μπουλτς, αρμόδια για τις Μεταφορές, θα επισκεφθούν επισήμως την Τουρκία για να συζητήσουν για τις διμερείς σχέσεις. Η Επίτροπος Μπουλτς θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη όπου θα επισκεφθεί την τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου και στην Άγκυρα θα συναντηθεί με τον υπουργό Μεταφορών Αχμέτ Αρσλάν, με τον υπουργό Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί και τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο Επίτροπος Χαν θα είναι σήμερα Άγκυρα και θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Μπινάλι Γιλντιρίμ, τον υπουργό

Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, τον υπουργό Ανάπτυξης Λουφτού Ελβάν, τον υπουργό Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί και τον υπουργό Υγείας Ρετζέπ Ακντάγκ.
 Φιλελεύθερος

3 σχόλια:

  1. Είναι πασίγνωστον ότι οι θέσεις και οι αποφάσεις των διεθνών οργάνων και οργανισμών διαμορφώνονται πριν τις επίσημες συνεδριάσεις: σε "διαδρόμους", δείπνα, coffee breaks , εξόδους για "ένα ποτήρι μπύρα" κ.λπ. Και σ' αυτές τις φάσεις όσοι πιέζουν , αυτοί επιτυγχάνουν αποτέλεσμα. Είναι πασίγνωστον επίσης ότι οι τούρκοι πιέζουν και εξαγοράζουν αδιάκοπα, ανύστακτα και αδίστακτα, άτομα τα οποία θα μπορούσαν να επιρρεάσουν έστω και για μιά ψήφο, διαθέτωντας προς τούτο τεράστια ποσά. Κατόπιν αυτού δεν θα έπρεπε να μάς ξενίζει το γεγονός ότι στις περισσότερες κρίσιμες ψηφοφορίες αποσπούν τελικώς ευνοϊκές γι' αυτούς αναφορές.
    Ως προς την συγκεκριμένη περί ής ο λόγος, ας μην μιλήσουμε μόνο για την αναβάθμιση τελώνειακής ένωσης και άλλες τουρκόφιλες και εχθρικές για την Κύπρο εισηγήσεις, αλλά ας σταθούμε ιδιαίτερα στο ότι οι απίστευτοι ευρωβουλευτές φτάσαν να μιλούν και για κατάργηση βίζας στους τούρκους!!!! Αν δεν είναι απλά πουλημένοι και ανόητα χειραγωγούμενοι από τους επιτήδειους λομπίστες αγγλίας και τουρκίας, είναι καταφανώς γελοίοι και ανεύθυνοι, αφού δέχονται να ανοίξουν την πόρτα σε μιάν ανεξέλεγκτη εισαγωγή εξωενωσικών εισβολέων που εξ ορισμού αντιευρωπαϊκής νοοτροπίας και ανεπίδεκτους προσαρμογής και αφομοίωσης στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες.
    Όποιος πληρώνει , αγοράζει.
    Όποιος απαιτεί να τον τιμήσουν για την αξία του βλέπει τούς εξαγορασμένους να τον παρακάμπτουν και να τον περιφρονούν. Και συνεχίζει να χάνει.
    Εκτός εάν , υποθετικά λέμε, εκτός εάν η αδράνεια Ελλαδιτών και Κυπρίων εκπροσώπων , προσώπων και αντιπροσώπων, έχει και αυτή τις αιτίες της και τις αναφορές της στα ίδια payrolls....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να δείς φίλε μου που θα βρεθούν ρετάλια γνωστών κύκλων που θα θελήσουν να αποπροσανατολίσουν την συζήτηση σε άσχετες ατραπούς.
      Ακόμα και εξισώνοντας τούς αντιευρωπαίους μεμέτηδες τής Ανατολίας και τής Μογγολίας , Ούζους και Όγουζους με τούς Αρχευρωπαίους Έλληνες , Ελλαδίτες και Κυπρίους.
      Στραμπολώντας συμπεράσματα των παρατηρήσεων και των σχολίων, μήπως και κάποιοι εστιάσουν σε γνωστές κακοδαιμονίες ολέθριων τυραννικών "συμμαχιών" μας ή γενικότερα οδηγηθούμε σε δημιουργική συζήτηση.
      Να δεις ...

      Διαγραφή
  2. με τον ιδιο τροπο μπηκε και η Ελλαδα και η Κυπρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.