8/7/17

ΤΟΥΡΚΙΑ - Νομοσχέδιο για την απαγόρευση των λέξεων «γενοκτονία των Αρμενίων» και «Κουρδιστάν»

Το κόμμα ΑΚΡ και οι ακροδεξιοί σύμμαχοι του στο τουρκικό κοινοβούλιο συμφώνησαν να υιοθετήσουν ένα ψήφισμα που εισήχθη την Παρασκευή που θα απαγορεύσει τη χρήση των λέξεων «γενοκτονία των Αρμενίων» και «Κουρδιστάν» από τους βουλευτές του Κοινοβουλίου.

Στο σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με τη κοινοβουλευτική διαδικασία που συντάχθηκε από το AKP και το Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), οι νομοθέτες απαιτούν να καταδικαστεί με πρόστιμο η χρήση εκφράσεων όπως «επαρχίες του Κουρδιστάν», «η Αμέντ , πρωτεύουσα του Κουρδιστάν».

Η Αμέντ είναι το παλιό όνομα της κουρδικής πόλης Ντιγιαρμπακίρ, που χρησιμοποιείται συχνά από κουρδικές εθνικιστικές πολιτικές ομάδες όπως το Κόμμα HDP.

JPEG - 21.3 ko

Το νομοσχέδιο απαγορεύει επίσης όρους όπως «γενοκτονία» σε σχέση με το 1915 και τη συστηματική εξόντωση και απέλαση του αρμενικού Λαού από την οθωμανική κυβέρνηση, ή «σφαγή» σε αναφορά με τις πολυάριθμες στρατιωτικές εκστρατείες κατά των Κούρδων από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Εκτός από το πρόστιμο, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου θα μπορεί επίσης να εκδιώξει προσωρινά τους βουλευτές.

Σάββατο 8 Ιοουλίου 2017,
Stéphane © armenews.com

Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 8.7.2017


2 σχόλια:

  1. Θέλω να δω τραγελαφική φάση, διαρκούς λεξιπλασίας και αντίστοιχης νομοθέτησης απαγόρευσης λέξεων σε διαρκή κύκλο, να μην κάνουν τίποτε άλλο και να γελάμε όλοι οι υπόλοιποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχάριστα νέα. Ολοένα και βαθύτερη η διαίρεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.