19/7/17

Η Κύπρος (που κατά τους προπαγανδιστές δεν βγήκε από το μνημόνιο) αποπλήρωσε πρόωρα €288 εκ. στο ΔΝΤ

Η Κυπριακή Δημοκρατία την περασμένη Τρίτη αποπλήρωσε πρόωρα €288 εκατομμύρια χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών.
Έτσι, το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το Ταμείο υποχώρησε στα €700 εκατ, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Σημαντικό είναι ότι πλέον η Κύπρος έχει υποχωρήσει κάτω από τη οροφή των ειδικών τραβηχτικών δικαιωμάτων που ήταν τα 303 SDR.
Η αποπληρωμή έγινε μέσω της τελευταίας έκδοσης 7ετους ευρωπαϊκού μεσοπρόθεσμου ομολόγου (EMTN) ύψους €850 εκατομμυρίων με απόδοση 2,75%.
Το συγκεκριμένο ποσό που αποπληρώθηκε έφερε τόκο 3,52%. Με το υπόλοιπο ποσό έγινε ανταλλαγή ακριβότερων ομολόγων ονομαστικής αξίας €0,5 δισ.  Έτσι, η εξοικονόμηση σε τόκους υπερβαίνει το 2% χωρίς να υπάρξει αύξηση του δημοσίου χρέους.
Την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους ενέκρινε τόσο το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο (ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του ΕΜΣ χαιρέτισε την αποπληρωμή του χρέους, λέγοντας πως είναι οικονομικά επωφελής για την Κύπρο, προσθέτοντας πως το ΔΣ του οργανισμού, κινήθηκε στα αντίστοιχα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
«Ο ΕΜΣ κατέληξε ότι (η πρόωρη αποπληρωμή) θα ήταν οικονομικά επωφελής για την Κύπρο και υποστήριξε την απόφαση, νοουμένου ότι διατηρηθεί ένα σημαντικό αποθεματικό ρευστών διαθεσίμων», ανέφερε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του ΕΜΣ μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.
Υπενθυμίζεται ότι το αποθεματικό ρευστών διαθεσίμων υπερβαίνει το €1 δις και καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι και το τέλος του 2018.
«Η πρόωρη εξόφληση μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της Κύπρου και εξομαλύνει το προφίλ λήξεων, ενισχύοντας έτσι τη βιωσιμότητα του χρέους και στέλνοντας θετικές ενδείξεις στις αγορές για βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών της Κύπρου», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΕΜΣ.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.