29/6/17

To Ισλάμ χάνει συνεχώς έδαφος στην Τουρκία


Γιώργος Θεοχάρης

Οι απογοητευτικές δημοσκοπήσεις για την νηστεία του Ραμαζανιού στην Τουρκία 

-Ο τίτλος του άρθρου μας ηχεί παράξενα, καθώς ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι το Ισλάμ στην Τουρκία γνωρίζει μία αναγέννηση, λόγω του ισλαμιστή Προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική.


Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις με αφορμή την νηστεία του Ραμαζανιού έδειξαν ότι, παρά τις συνεχείς προπαγανδιστικές προσπάθειες του Ερντογάν και του κόμματός του, παραπάνω από τους μισούς Τούρκους έχουν πάρει διαζύγιο από το Ισλάμ. Μάλιστα για ένα ποσοστό πάνω από το 20% το διαζύγιο αυτό από το Ισλάμ είναι οριστικό και αμετάκλητο.
Και δεν είμαστε εμείς που υποστηρίζουμε αυτό, αλλά οι στατιστικές κύκλων που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, με αφορμή την περίφημη και πολυδιαφημισμένη, ακόμη και στην χώρα μας, γιορτή του Ραμαζανιού.
Η MAK Research είναι μια Εταιρεία δημοσκοπήσεων που πρόσκειται στους κύκλους του κόμματος του Ερντογάν (AKP). Η πρόσφατη δημοσκόπηση για τις θρησκευτικές πρακτικές και την ισλαμική ζωή ρίχνει ένα νέο φως στο πόσοι μουσουλμάνοι Τούρκοι θρησκεύουν και πώς θρησκεύουν. Τώρα πλέον, που ο μήνας του Ραμαζανιού ολοκληρώθηκε, ας δούμε τα αποτελέσματα:
1. Περίπου το 45% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι νηστεύουν κάθε μέρα του Ραμαζανιού.
2. 25% δήλωσαν ότι νηστεύουν «εν μέρει».
3. 20% δήλωσαν «δεν νηστεύω καθόλου».

Όπως όμως σημειώνει η δημοσιογράφος Ahu Özyurt, που παραθέτει και σχολιάζει τα αποτελέσματα στην εφημερίδα Hürriyet, η παρατήρησή της έδειξε μία άλλη τάση. Αυτοί που δεν νήστευσαν φέτος ήταν πολύ πιο φανεροί.
Την παρατήρησή της αυτήν επιβεβαίωσε και η Fatma Barbarosoğlu, μία συντηρητική αρθρογράφος για την εφημερίδα Yeni Şafak του κυβερνώντος κόμματος, η οποία με λύπη της ομολόγησε ότι ακόμη και ο αριθμός αυτών που πήγαν στα τζαμιά στην διάρκεια του Ραμαζανιού εφέτος ήταν μικρότερος.
«Ο αριθμός των ανδρών στα τζαμιά αυτό το Ραμαζάνι έχει μειωθεί τόσο πολύ που φοβάμαι ότι στο μέλλον θα αναγκαστούμε να φέρνουμε τα παιδιά στα τζαμιά», δήλωσε η Μπαρμπαρόσογλου, ενώ τόνισε πόσο εμφανής ήταν η παρουσία των μουσουλμάνων που δεν νηστεύουν στο εφετινό Ραμαζάνι.
«Ακόμα και ευσεβείς γυναίκες κάπνιζαν δημόσια εφέτος» είπε, «κουράστηκαν τα μάτια μου από αυτά που είδα».
Μέχρι το περασμένο έτος, ακόμη και οι κοσμικοί μουσουλμάνοι ήταν ευαίσθητοι να μην τρώνε και να μην πίνουν δημόσια κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Σε γειτονιές φανατικών μουσουλμάνων, όπως το Üsküdar ή το Φατίχ, ορισμένα εστιατόρια έκλειναν μέχρι το ιφτάρ. Οι γυναίκες νήστευαν περισσότερο από τους άνδρες. Τα ιφτάρ ήταν περισσότερο κοινωνικές, παρά θρησκευτικές εκδηλώσεις.
Αλλά το φετινό Ραμαζάνι υστερούσε πολύ σε αυτούς που τηρούσαν τις ισλαμικές παραδόσεις. Η έρευνα του MAK απέδειξε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο σκεπτικισμός των Τούρκων απέναντι στις διαφορετικές ισλαμικές θρησκευτικές ομάδες και σέκτες. Η ιδιότητα του μέλους μιας θρησκευτικής ομάδας δεν εγγυάται πλέον την επιτυχία και τις καλές προοπτικές.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η απόπειρα πραξικοπήματος των Γκιουλενιστών προκάλεσε τη μεγαλύτερη ζημιά στον ηθικό κόσμο των συντηρητικών.
Ένας άλλος παράγοντας που οδήγησε στην απομάκρυνση από το Ισλάμ ήταν η δίψα του Ερντογάν για περισσότερη εξουσία. Το προεδρικό δημοψήφισμα έδειξε ότι οι άνθρωποι που συμπαθούν τον Πρόεδρο Ερντογάν ως αφοσιωμένο μουσουλμάνο έθεσαν υπό αμφισβήτηση την επιθυμία του για περισσότερη εξουσία. Οι πρώην ιδρυτές του κόμματος AKP αναρωτιούνται γιατί δεν είναι πλέον τόσο αρεστοί όταν περπατούν σε μετριοπαθείς και φιλελεύθερες συνοικίες, όσο ήταν παλιά.
Γενικά όμως η έρευνα αυτή απέδειξε ότι το Ισλάμ, παρά την τεράστια καμπάνια που γίνεται υπέρ του από την Κυβέρνηση, χάνει συνεχώς έδαφος στην Τουρκία. Πάνω από το 1/3 των Τούρκων δεν έχουν πλέον ισλαμική ταυτότητα. Πολλοί από αυτούς θα αναζητήσουν μία, αφού πλέον δεν μπορούν να την βρουν στο Ισλάμ. Και είναι βέβαιο ότι αυτήν την βρίσκουν στον χριστιανισμό. Αλλά για αυτό θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο μας.

9 σχόλια:

  1. Θρησκεία, είναι η Μεγαλύτερη Πληγή της Ανθρωπότητας,
    Ο πολυθεϊσμός σου έδινε το δικαίωμα να φτιάχνεις τους δικούς σου Θεούς, αλλά από την στιγμή που οι κατσικοθάμωνες "είδαν το Θείο", σε εποχές ασχετοσύνης, μ’ εαυτόν τρόπο επιβλήθηκαν στους ομοίους τους, και τότε το παράλογον απέκτησε "θείαν λογική", την λογική της παραφροσύνης.
    Η ανθρώπινη επιρρέπεια να καταλογίζει στην Άγνοια Θεότητα, δημιουργεί κατακτητικές επιθυμίες και όταν δυο μονοθεϊστικά κακέκτυπα συναντώνται , τότε έχουμε συρράξεις.
    Γνωρίζω ότι οι άσχετοι θρησκόληπτοι θα μου κάνουν επιθέσεις, και είναι καλό, αλλά θα γίνει διάλογος και όχι μονόλογος εξ άμβωνος.
    Δρ. Ευάγγελος Αρκάς
    Λονδίνο, ΗΒ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kάθε λογής άνθρωπος διακατέχεται από επιθυμίες και όταν η επιτεύξη των επιθυμιών αυτών νοηματοδοτήσει τη ζώη του ανθρώπου τότε αυτές γίνονται ο "θεός” του, ώστε σήμερα όχι μόνο 12 θεούς, αλλά 1012 συναντάμε. Επίσης οι επιθυμίες των ανθρώπων εναλλάσονται όπως η μόδα, ώστε οι θεοί του σήμερα είναι οι διαβόλοι του άυριο και πάει λέγοντας. Κοινό χαρακτηριστικό κάθε ανθρώπινης επιθυμίας είναι η προσωπική εκπλήρωση της, για την πραγματοποίηση της οποίας δεν λογαριάζεται ο καταδυναστευτικός της χαρακτήρας έναντι των υπόλοιπων. Και όταν οι λοιποί άνθρωποι καταφέρνουν και την εκπληρώνουν, τυραννιέται αφόρητα ο άνθρωπος που αποτυγχάνει, μην αντέχοντας στο θέαμα. Έχουμε, όμως, διάφορες κοινωνίες, που μπορεί να είναι και κράτη, οι οποίες λατρεύουν “κοινούς θεούς”, δηλαδή έχουν και τις ίδιες επιθυμίες. Αυτή η φαινομενική συνύπαρξη οφείλεται στο ότι απαιτείται η ύπαρξη πολλών, καθότι πρέπει να “πατήσει” κανείς πολλούς για να εκπληρώσει τις επιθυμίες του. Πολλοί ικανοποιούνται με λιγότερα και γνωρίζοντας ότι δεν βρίσκονται στον πάτο, για αυτό και δεν βλέπουμε να καταρέει αυτό το σύστημα.
    Κάθε ανθρώπινη επιθυμία κρατά τον άνθρωπο δούλο αυτής, αφού την υπηρετεί συνεχώς. Ύστερα έχουμε τον θάνατό του, οπότε και έσβησαν όλα και μένουμε με την απορία “που είναι ο μισθός της υπηρεσίας? τι κατάλαβε αυτός ο άνθρωπος?”.

    Όταν κάποιος αντιληφθεί την ύπαρξη του, επέρχεται και η αναζήτηση του νοήματος της ζωής· και θα κοιτάξει πέρα από τις ατομικές του επιθυμίες. Δεν εγκλωβίζεται μέσα του αλλά σπάει τα δεσμά και ελευθερώνεται. Διότι δεν δύναται η μία φτιαξιά να έχει πολλαπλάσιες των δισεκατομυρίων των ανθρώπων χρήσεις (και ύστερα να μιλάμε και για ενότητα).
    Ο Τριαδικός Θεός Πατήρ, Υιός και Πνεύμα είναι ο Ών. Ο τα πάντα και τους πάντες πληρών.

    Μεγάλη η ασχετοσύνη ημών, αλλά εσείς που τα (και μας) ξέρετε καλύτερα, προτού μας επιβληθήτε, δεν διαβάσατε: “Όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν” ή “οὐκ ἐπιθυμήσεις τὴν γυναῖκα τοῦ πλησίον σου. οὐκ ἐπιθυμήσεις τὴν οἰκίαν τοῦ πλησίον σου οὔτε τὸν ἀγρὸν αὐτοῦ οὔτε τὸν παῖδα αὐτοῦ οὔτε τὴν παιδίσκην αὐτοῦ οὔτε τοῦ βοὸς αὐτοῦ οὔτε τοῦ ὑποζυγίου αὐτοῦ οὔτε παντὸς κτήνους αὐτοῦ οὔτε ὅσα τῷ πλησίον σου ἐστί”?

    πτωχός Αλέξανδρος
    Ελλάδα 2017 (κρατάμε ακόμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο (άθεος) Δάσκαλος έχει πάρει τα παιδιά της τάξεώς του και τα έχει πάει εκπαιδευτική εκδρομή στον λόφο έξωθι της πόλεως.
    Αφού τα έβαλε να καθίσουν, τους έδειχνε την πόλη τους και τους έθετε διάφορα ερωτήματα όπως:
    Βλέπετε τον ανδριάντα του οπλαρχηγού Κατσαντώνη; Τον βλέπουμε απαντούν οι μαθηταί.
    Βλέπετε το νοσοκομείο; Το βλέπουμε...
    Βλέπετε τον πλάτανο στην πλατεία μας; Τον βλέπουμε...
    Βλέπετε τον Θεό; ........Στην σιωπή των μαθητών ο Δάσκαλος εξάγει το συμπέρασμα: "Συνεπώς δεν υπάρχει Θεός". Τελειώσαμε για σήμερα συνεχίζει ο Δάσκαλος.
    ΄Ενας μαθητής ζητά από τον Δάσκαλο να του δώσει τον λόγο και αυτός αμέσως ανταποκρίθηκε θετικά.
    Επαναλαμβάνει και ο μαθητής τις τρείς πρώτες ερωτήσεις, λαμβάνοντας τις ίδιες απαντήσεις.
    Στην τέταρτη ερώτηση ο μαθητής έθεσε το ερώτημα στους συμμαθητές του αν βλέπουν το μυαλό του Δάσκαλου. Ακολουθεί πάλι στιγμιαία σιωπή, αλλά ακολουθεί αβίαστα και το συμπέρασμα: "Συνεπώς ο Δάσκαλος δεν έχει μυαλό"...

    Δημήτριος
    Υ.Γ. Ο γνώσσας και ου ποιήσας, πολλά δαρείσαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έκανα αναφορά στην ασάφεια, και απεδείχθη σωστή η πρόβλεψης.
    Τ’ αστεία που εκφράζονται για την ύπαρξη του Θεού, ανταποκρίνονται στις αντιλήψεις του Αγίου Παύλου, που κατηγορηματικά μας λέγει¨
    … εἰ δὲ Χριστὸς οὐκ ἐγήγερται, ματαία ἡ πίστις ὑμῶν·
    Εάν το παραφράσουμε, η εξήγησης είναι: Προϋπόθεσης για συνέχεια, είναι να πιστεύουμε ότι αναστήθηκε!
    Με άλλα λόγια, απαγορεύτε η έρευνα. Απαγορεύει δε τον διάλογο περί Αναστάσεως, που κατ’ επέκτασην, καθιστά σε Μονόλογο την συζήτηση μεταξύ ομοίων.
    Εάν πράγματι θέλετε να εδραιώσετε την Πίστη σας, πρέπει ν’ αποβάλλεται την φοβία αρνητικών συζητήσεων
    Θα παραξενευθείτε που θα σας πω ότι το ένα τα δυο PhD που έχω είναι στην Θεολογία;
    Δρ. Ε. Αρκάς
    Λονδίνο, ΗΒ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο νοων νοείτο κ. Ευάγγελε αλλά εσείς νοείτε μόνο τα δικά σας για αυτό σας είναι ασαφής οι ασάφιες που δεν τις διευκρνίσατε. Ήδη όπως ανέγραψα στο παραπάνω σχόλιο μου, η κατηγορία σας για τον επιβλητικό χαρακτήρα του Χριστιανισμού δεν υφίσταται. Αντιθέτως, πέσατε στο ίδιο αμάρτημα για το οποίο μας κατηγορήσατε ο ίδιος καθότι εσείς θέλετε να μας επιβάλετε τον αθεισμό και τις απόψες σας. Έρευνα κάνετε όση θέλετε δεν σας εμποδάει κανείς. "ερευνάτε τας γραφάς" λέει ο Χριστός, αλλά μάλλον στο διδακτορικό που κάνατε δεν διαβάσατε τίποτα το Χριστιανικό. Δεν υπάρχει νόημα συζητήσεως περι δογματολογικών θεμάτων όπως της Αναστάσεως γίατι αποδείχτηκε, ήδη τρείς φορές, πως δεν κατέχετε τα απλά πράματα που ξέρη και η τελευταία αγράμματη γιαγιά. Αλλά και πάλι θα είχατε τα ώτα σας κεκλεισμένα. Υπάρχουν βιβλία πατέρων πάνω σε κάθε θέμα, αν ζητάτε απαντήσεις μπορείτε να τις βρείτε εκεί. Είναι προσωπικό το ζήτημα της πίστεως. Αν δεν σας αρέσουν σταματάτε και συνεχίζετε την ζωούλα σας μακριά από αυτά ως νοήμων άνθρωπος που προβάλετε πως είστε.

      Διαγραφή
    2. @ Evangelos Arkas.
      Με κατακτησατε με την ευπρεπεια του σχολιου σας,φανταζομαι πως θα συμπεριφερεσθε στους αντιδρωντας στις αποψεις σας,βλεπετε οτι η Ευρωπη παντα επιδρα στην καλλιεργεια των χαρακτηρων.
      Οσο για τον επιλογο του 2ου σχολιου σας,σας πληροφορω οτι οι περισσοτεροι που εξοντωσαν την Ελλαδα ειχαν πτυχια PhD στα οικονομικα.

      Διαγραφή
  5. Σχωρνάτε με τον ημιμαθή, ψιλοαγράμματο, αλλά πάντα απορούσα με όλην αυτήν την σιγουριά και βεβαιότητα ορισμένων (κοινών θνητών) για την μή ύπαρξη του Θεού. Άραγε από πού πηγάζει όλη αυτή η "γνώση";; Με το μπαρδόν κιόλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τη βαθέα, καθαρά εγωιστική επιθυμία του ανθρώπου. Του κακόμοιρου εκείνου που ειδωλοποιεί (συνειδητά και ασυνείδητα) τις ιδέες του. Διότι δεν χωνεύει τα πράματα να είναι αλλιώς απ ότι ο ίδιος νομίζει. Γιατί δεν μπορεί να αποχωριστεί τα "κτήματα" του, έχοντας δεθεί συναισθηματικά με αυτά. Δεν γνωρίζει όμως ότι είναι κοπρίες και δεν ακούει τους άλλους. «ὅπου γάρ ἐστιν ὁ θησαυρὸς ὑμῶν, ἐκεῖ ἔσται καὶ ἡ καρδία ὑμῶν»

      Διαγραφή
  6. Αγαπητέ Δόκτωρ,
    Δεν γνωρίζω που αποσκοπείτε μια τέτοια συζήτηση εκ μέρους σας, αφού το θέμα του άρθρου είναι το ραμαζάνι, το ιφτάρ οι μουσουλμανικές σέκτες της (ψευδο)θρησκείας κ.λ.π.
    Η Σταύρωση και η Ανάσταση του Χριστού είναι το επίκεντρο, είναι ο πυρήνας της κατάφασης του Χριστιανισμού. Γιατί, αν η Σταύρωση και η Ανάσταση του Χριστού είναι αλήθεια, τότε όλα εκείνα που πιστεύουμε και ακολουθούμε (και είναι ξένα και αντίθετα στον Χριστό και στο Ευαγγέλιό Του) πρέπει να γκρεμιστούν∙ γιατί είναι είδωλα και ψέματα.
    Γι’ αυτό έντεχνα, με μεγάλη δόση μανίας, θα επιχειρήσετε να μας πείσετε με ένα σωρό επιχειρήματα παραπλανητικά, ότι η Ανάσταση του Χριστού δεν έγινε.
    ΄Ενα από αυτά θα είναι και το παρακάτω:
    Αν η Ανάσταση του Χριστού έγινε, τότε ο Χριστός είναι Θεός∙ και όλα όσα μας λέει είναι αλήθεια. Και συνεπώς θα πρέπει να πεθάνουμε για το κάθε τι, που είναι αντίθετο στο λόγο του Χριστού. Και να ζήσουμε μια ζωή σύμφωνη με αυτά που είπε ο Χριστός και πρεσβεύει η Εκκλησία Του. Σε συσκευασία PhD Θεολογίας (προτεσταντικής;)...
    Μην ματαιοπονείτε.
    Δημήτριος
    Χριστιανός άχρι θανάτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.