6/6/17

Μήπως οι πληρωμές της Τουρκίας στον Michael Flynn καθυστέρησαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ISIS

 Βουλευτής των Δημοκρατικών του Σώματος των Αντιπροσώπων, αναρωτιέται για την επιρροή των τουρκικών χρημάτων προς τον Michael Flynn, στην πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία.
Του Raja Krishnamoorthi
Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν
Ο Τύπος και η προσοχή του κοινού έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στη σχέση της διοίκησης Trump με τη Ρωσία και υπάρχουν πολλά να μάθουμε ακόμα. Οι ερωτήσεις σχετικά με την Τουρκία, ωστόσο, αποκαλύπτουν με τον καλύτερο τρόπο πώς προσωπικά ζητήματα μπορεί να έχουν υπερβεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Συγκεκριμένα, η οικονομική σχέση της Τουρκίας με τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Trump, Michael Flynn, εμπόδισε μια προτεινόμενη εκστρατεία εναντίον του ISIS, επειδή αντιτάχθηκε σ'αυτήν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; 
Ο στρατηγός Flynn δεν ξεκίνησε ως υπέρμαχος του Ερντογάν. Σε ένα βίντεο που καταγράφηκε στις 15 Ιουλίου 2016, ο Flynn - ο οποίος ήταν τότε υποψήφιος ανώτερος στρατιωτικός σύμβουλος του Donald Trump - μιλούσε θετικά για το πραξικόπημα που είχε ξεκινήσει εναντίον του αυταρχικού προέδρου της Τουρκίας. Ο Flynn ισχυριζόταν ότι, υπό τον Ερντογάν, ο τουρκικός στρατός «αποκόπηκε για πολλά χρόνια από μια πραγματικά κοσμική χώρα, που σημαίνει ένα κανονικό είδος εθνικού κράτους και στη συνέχεια άρχισε να κινείται προς τον ισλαμισμό». Ο Flynn ισχυρίστηκε ότι ο Ερντογάν "είναι πολύ κοντά στον Πρόεδρο Ομπάμα» και ότι «το πραξικόπημα είναι στρατιωτικό και αξίζει να χειροκροτήσουμε».

Ωστόσο, λίγους μόνο μήνες αργότερα, ο Flynn έγραψε ένα άρθρο για την εφημερίδα The Hill, το οποίο σηματοδότησε μια πλήρη ανατροπή της άποψής του σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος και τον Τούρκο ισχυρό άνδρα που ήταν ο στόχος του. «Πρέπει να δούμε τον κόσμο από την οπτική της Τουρκίας», έγραψε ο Flynn, κατηγορώντας για το πραξικόπημα - όπως έκανε και ο Ερντογάν - τον Fethullah Gulen, τον οποίο ο Flynn περιέγραψε ως «σκιώδη ισλαμικό μουλά, που κατοικεί στην Πενσυλβανία». Ο Flynn κατέληξε στο συμπέρασμά του υπέρ του Ερντογάν λέγοντας: «είναι επιτακτική ανάγκη να θυμόμαστε ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι μας».

Ο Flynn έμαθε ποιοι ήταν οι πραγματικοί του φίλοι όταν δέχτηκε πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια σε πληρωμές για λογαριασμό της κυβέρνησης Ερντογάν. Στην καθυστερημένη δήλωσή του προς τη Μονάδα Εγγραφής Ξένων Πρακτόρων του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις αρχές Μαρτίου του 2017, ο Flynn ανέφερε ότι του δόθηκαν 530.000 δολάρια για εργασία που «θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ωφέλησε κυρίως τη Δημοκρατία της Τουρκίας».

Αυτή η πληρωμή δεν επηρέασε μόνο την άποψη του Flynn για το αποτυχημένο πραξικόπημα. Μπορεί να έχει επηρεάσει και μία από τις πρώτες σημαντικές αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Trump. Δέκα ημέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων του Trump, η κυβέρνηση Ομπάμα παρουσίασε στον Flynn, τον υποψήφιο σύμβουλο της Εθνικής Ασφάλειας του Trump, σχέδιο επανακατάληψης της Raqqa, της πρωτεύουσας του ISIS στη Συρία. Το σχέδιο περιελάμβανε τη συνεργασία με κουρδικές δυνάμεις σε στρατιωτική δράση. Η Τουρκία αντιτίθεται σθεναρά στο σχέδιο, καθώς συνεπάγεται τη συνεργασία με τους Κούρδουςτης Συρίας, τους οποίους η κυβέρνηση του Ερντογάν θεωρεί απειλή.

Σύμφωνα με την υπηρεσία ειδήσεων McClatchy, ο Flynn είπε στην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Ομπάμα, Susan Rice, να σταματήσει το σχέδιο, μια απόφαση που καθυστέρησε τη στρατιωτική επιχείρηση για μήνες. Το άρθρο του McClatchy ανέφερε ότι δεν έχει καταγραφεί εάν ο Flynn εξήγησε την απόφασή του, ούτε είναι γνωστό αν έχει συμβουλευθεί οποιονδήποτε άλλο από την ομάδα κυβερνητικής μετάβασης. Αλλά η θέση του ήταν σύμφωνη με τις επιθυμίες της Τουρκίας, η οποία είχε από καιρό αντιταχθεί σε μια σύμπραξη των ΗΠΑ με τις κουρδικές δυνάμεις και ήταν, τότε, ο αδήλωτος πελάτης του Flynn.

Εβδομάδες μετά την παύση του Flynn από Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, δήθεν για ψέματα στον Αντιπρόεδρο Pence σχετικά με τις συναντήσεις του με ρώσους αξιωματούχους, η διοίκηση Trump ενέκρινε το ίδιο το σχέδιο που είχε εμποδίσει ο Flynn. Τον Μάιο του 2017, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Trump είχε εξουσιοδοτήσει τον περιορισμένο εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας, για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ISIS στη Raqqa, παρά την ισχυρή αντίδραση της Τουρκίας.

Μήπως οι πληρωμές που έλαβε η Flynn για λογαριασμό της τουρκικής κυβέρνησης τον οδήγησαν στο να καθυστερήσει την στρατιωτική επιχείρηση που αποσκοπούσε στην κατάληψη ενός οχυρού του ISIS στη Συρία - μια ενέργεια στην οποία αντιτάχθηκε σθεναρά ο τούρκος πρόεδρος; Αυτές οι πληρωμές φάνηκαν να επηρεάζουν οπωσδήποτε την άποψη του Flynn για το στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν. Μπορεί ο αντίκτυπός τους να επεκταθεί στις ενέργειές του ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας;

Η Επιτροπή Εποπτείας του Σώματος ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την αρχική αποτυχία του Flynn να αναφέρει τις πληρωμές που έλαβε για να στηρίξει το καθεστώς του Ερντογάν. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, η επιτροπή ζήτησε από το Λευκό Οίκο έγγραφα σχετικά με την πρόσληψη και την απόλυση του πρώτου Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, προκειμένου να διευκρινιστεί, μεταξύ άλλων, εάν γνώριζε για τις πληρωμές. Μέχρι στιγμής, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να συμμορφωθεί, πράγμα που θα έπρεπε να οδηγήσει σε μία κλήτευση της επιτροπής για τα έγγραφα αυτά.

Οι ερωτήσεις σχετικά με τους προσωπικούς και οικονομικούς δεσμούς της διοίκησης του Trump με τη Ρωσία εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία στο κοινό και τον Τύπο. Το παράδειγμα των πληρωμών της Τουρκίας προς τον Michael Flynn και ο προφανής αντίκτυπός τους στην εξωτερική πολιτική και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ αποδεικνύει τις πιθανές συνέπειες αυτών των κρυφών συγκρούσεων. Φαίνεται να είναι κάτι περισσότερο από "fake news".

Ο Raja Krishnamoorthi εκπροσωπεί την 8η Περιφέρεια του Ιλλινόις και είναι μέλος της Επιτροπής Εποπτείας του Σώματος της Βουλής των Αντιπροσώπων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.