28/6/17

Τα μεσάνυχτα η εκτόξευση του δορυφόρου HELLAS SAT 3 από τη γαλλική Γουιάνα

Ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, με το όνομα HELLAS SAT 3 και τις σημαίες της Ελλάδος και της Κύπρου, αναμένεται να εκτοξευτεί απόψε ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα.
Η εκτόξευση θα γίνει από το διαστημικό κέντρο Arianespace στο Κουρού της γαλλικής Γουιάνας. Στο διαστημικό κέντρο βρίσκεται ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο οποίος, χθες βράδυ, παρακολούθησε την πολύπλοκη και ιδιαίτερης σημασίας «roll out» του πυραύλου ARIANE 5 ECA, που μετέφερε τον δορυφόρο από τις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας Thales Alenia Space, στο ανατολικό άκρο της Γαλλικής Ριβιέρας στη Νίκαια.

Τη χαρά του για την σημερινή μέρα εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς. Σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήρε τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου και τη συμβολή του διευθύνοντος συμβούλου της HELLAS SAT Χριστόδουλου Πρωτοπαπά, ο οποίος είναι Κύπριος.

Από σήμερα «η Ελλάδα γυρίζει πλέον σελίδα συνολικά, σε ό,τι αφορά στην πολιτική της για την αξιοποίηση του διαστήματος και των διαστημικών εφαρμογών» τόνισε ο κ. Παππάς. Με τη συγκρότηση της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, είπε, θα είμαστε σε θέση να έχουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό για το διάστημα, «να προσελκύσουμε ξανά τα λαμπρά ελληνικά μυαλά, τα οποία εργάζονται, δουλεύουν, ερευνούν και παράγουν στο εξωτερικό και να αποδώσουμε στη χώρα μας αυτό που δικαιούται και αυτό που της αξίζει».

Επισήμανε ότι με τον νέο δορυφόρο θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν στο μέγιστο όλες οι νέες δυνατότητες, που ανοίγονται και που αφορούν πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων, όπως σημείωσε, την εξυπηρέτηση αμυντικών πτυχών της χώρας, την πρόληψη καιρικών φαινομένων, την πρόληψη πλημμυρών, τον έλεγχο συνόρων και ακόμα, την παρακολούθηση πυρκαγιών, γιατί ο Hellas Sat 3 έχει τη δυνατότητα να ενώσει κάμερες για την παρακολούθησή τους.

Με τον νέο δορυφόρο, επισήμανε ο κ. Παππάς, ενισχύεται η τροχιακή θέση της Ελλάδας, γιατί θα υπάρξουν περισσότερες κεραίες στον κόσμο, που θα στραφούν στη θέση 39 μοίρες και επομένως θα μπορούν να προσφέρονται περισσότερες υπηρεσίες από αυτήν την τροχιακή θέση.

«Η Ελλάδα επανατοποθετείται στον παγκόσμιο χάρτη των διαστημικών εφαρμογών και καλλιεργεί παράλληλα μια διεθνή αναγνώριση» τόνισε ο κ. Παππάς, για να προσθέσει ότι οι εφαρμογές ενός τέτοιου δορυφόρου μπορούν να βελτιώσουν ραγδαία την παραγωγικότητα και να δοθεί μια ραγδαία αναγέννηση της πρωτογενούς παραγωγής στη Ελλάδα.

Ο HELLAS SAT 3 τοποθετήθηκε σε ειδικά κοντέινερ, μαζί με τον απαραίτητο πρόσθετο εξοπλισμό για τη μεταφορά του, όπως είναι τα συστήματα κλιματισμού, διατήρησης επιπέδων υγρασίας και αποκλεισμού εισδοχής σωματιδίων σκόνης κ.τ.λ. Φορτώθηκε στο μεγαλύτερο φορτηγό αεροσκάφος στον κόσμο, ένα Antonov, και από την Νίκαια μεταφέρθηκε στο διαστημικό κέντρο Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα. Ο διευθύνων σύμβουλος της HELLAS SAT, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς δήλωσε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η μεταφορά έγινε με καθυστέρηση περίπου τριών ωρών, λόγω ξαφνικής καταιγίδας, κάτι σύνηθες, όπως είπε, για την περιοχή της γαλλικής Γουιάνας την περίοδο αυτή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της HELLAS SAT, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, χαρακτήρισε «σημαντικό επίτευγμα» την κατασκευή και εκτόξευση του νέου δορυφόρου, ο οποίος είναι «ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, πολύπλοκος τεχνικά, που κατασκευάστηκε εντός του προβλεπόμενου χρόνου» όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Θα προσφέρει και μια νέα σημαντική υπηρεσία στους ταξιδιώτες, αφού θα είναι ο μοναδικός δορυφόρος που θα δίνει ίντερνετ στα αεροπλάνα στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πρωτοπαπάς:

-Ο δορυφόρος έχει δημιουργηθεί από κοινού με τον οργανισμό Immarsat (δορυφορική τηλεφωνία) που έχει έδρα το Λονδίνο, ο έλεγχος όμως θα γίνεται από το κέντρο της Hellas Sat στο Κορωπί και στην Κακορατζιά μεταξύ Λάρνακας -Λεμεσού.

-Ο δορυφόρος θα είναι συμπληρωματικός και του επίγειου δικτύου Immarsat.

-Ο Hellas Sat 3 κατασκευάστηκε στη Γαλλία, με την πλατφόρμα TAS 4000 C4, μετά από 35 μήνες δουλειάς. ‘Εχει βάρος εκτόξευσης 5,8 τόνους και ηλεκτρική ισχύ 16 KW, ενώ προγραμματίζεται να σταθεροποιηθεί στην τροχιακή θέση 39 μοίρες ανατολικά, όπου τα δικαιώματα σε συχνότητες ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο.

-Εκτός από την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στους επιβάτες των αεροσκαφών, που υπερίπτανται της επικράτειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επεκταθούν οι εργασίες της Hellas Sat με τους 47 αναμεταδότες Ku.

Επίσης, ο Hellas Sat 3 διαθέτει έναν αναμεταδότη στη ζώνη Ka και το σύστημα επικοινωνίας με επίγειους σταθμούς κινητής τηλεφωνίας και αεροπλάνων μέσω του συγκεκριμένου δορυφόρου στη ζώνη συχνοτήτων S/Ka.

Έχει μήκος 7,5 μέτρα και βάρος μερικά κιλά λιγότερο από έξι τόνους. Είναι τοποθετημένος σε ειδικό κουβούκλιο και στην κορυφή ενός από τους ισχυρότερους πυραύλους εκτόξευσης, του ευρωπαϊκού πύραυλου Arianne 5.

Συνολικά, η κατασκευή και εκτόξευση του Hellas Sat 3, αλλά και του Hellas Sat 4 που κατασκευάζεται στο Ντένβερ των ΗΠΑ, απαιτεί επένδυση πολύ μεγαλύτερη των 300 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν μέσω της εμπιστοσύνης που έδειξε στη θυγατρική της εταιρεία ο οργανισμός Arabsat, δήλωσε ο κ. Πρωτοπαπάς.

Σε ερώτηση, ποια είναι τα πιο βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του Hellas Sat 3 με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο κ. Πρωτοπαπάς απάντησε ότι είναι κατασκευασμένος, ώστε να αντέχει χωρίς καμία επιρροή τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην τροχιά των 36.000 χιλιομέτρων. Δηλαδή, εξήγησε, η πλευρά του δορυφόρου που βλέπει προς τον ήλιο, περιλαμβανομένων των φωτοβολταϊκών πλαισίων, αντέχει σε θερμοκρασίες της τάξης των 175 βαθμών Κελσίου, που αναπτύσσονται σε αυτή την πλευρά του δορυφόρου.

Στην αντίθετη πλευρά του δορυφόρου, περιλαμβανομένων των αναμεταδοτών και κεραιών, που είναι στην πλευρά της γης, οι θερμοκρασίες είναι της τάξης των -75 βαθμών Κελσίου. Το γεγονός αυτό από μόνο του, επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πρωτοπαπάς, «δίνει την εικόνα της πολύ υψηλής τεχνολογίας και των υλικών που χρησιμοποιούνται». Ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο, συνέχισε, είναι το γεγονός ότι μέσα σε μερικά κυβικά μέτρα που αποτελούν το εσωτερικό του δορυφόρου, πέραν των υπερισχυρών υπολογιστών και ηλεκτρονικών συστημάτων, υπάρχουν καλώδια συνολικού μήκους 24 χιλιομέτρων και ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συνδέσεις που ξεπερνούν σε αριθμό τις 14.000.

Επίσης, επισήμανε το γεγονός ότι σε όλα τα στάδια, από τον πολύπλοκο σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση και τους ελέγχους του δορυφόρου, συμμετέχει μια ομάδα Κύπριων ειδικών της Hellas Sat από τη βάση του οργανισμού στην Κύπρο , υπό τον Χάρη Ιορδάνου, και μια ομάδα ειδικών της Hellas Sat από την Ελλάδα με επικεφαλής τον Θωμά Καλαμάρη, από τη βάση του οργανισμού στο Κορωπί Αττικής. Ο κ. Πρωτοπαπάς ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Οργανισμού ARABSAT καθώς και τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου για τη έμπρακτη στήριξή τους στο δορυφορικό πρόγραμμα HELLAS SAT.

Επίσης, συνεχάρη την κατασκευάστρια εταιρεία, το διευθυντή προγράμματος και τους μηχανικούς της HELLAS SAT που ολοκλήρωσαν την κατασκευή «ενός τόσο πολύπλοκου τεχνικά δορυφόρου εντός του προβλεπόμενου χρόνου».

Επίσης, ευχαρίστησε τον οργανισμό Inmarsat για τη μέχρι σήμερα συνεργασία στην από κοινού κατασκευή και εκτόξευση του δορυφόρου, καθώς επίσης, ανέφερε, και για την εμπιστοσύνη που περιέβαλε την τεχνική ομάδα της HELLAS SAT που θα λειτουργεί το δορυφόρο μετά την εκτόξευση.

Ο Inmarsat (International Maritime Satellite Organization) είναι διεθνής τηλεπικοινωνιακός οργανισμός, με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος προσφέρει παγκόσμιες δορυφορικές επικοινωνίες με έμφαση στον τομέα της ναυτιλίας. Ο οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1979, αποτελείται από 86 κράτη-μέλη.

Ο υπουργός Μεταφορών της Κύπρου, Μάριος Δημητριάδης, εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την μεγάλη του ικανοποίηση για την εκτόξευση του νέου τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Hellas Sat 3. Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η περιοχή Κακορατζιάς θα αποκτήσει ειδικό καθεστώς, όπου θα διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε δορυφορικές υποδομές και κέντρα αποθήκευσης και επεξεργασίας ψηφιακών δεδομένων. Το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε τέτοιες αναπτύξεις, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περιοχή όπου βρίσκεται το Κέντρο Ελέγχου Δορυφόρων της Hellas Sat και ο Δορυφορικός Σταθμός «Μακάριος Γ» της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου είναι πολύ μεγάλο, σημείωσε.

Επίσης, δήλωσε ότι ετοιμάζει πρόταση, σε συνεννόηση και με τον συνάδελφο του, υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, για καθορισμό ειδικών συνθηκών και διευκολύνσεων για τέτοιες αναπτύξεις στην περιοχή της Κακορατζιάς.

«Το ενδιαφέρον είναι έντονο για τέτοιες επενδύσεις, ιδιαίτερα από χώρες της Μ. Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου όπως και της Ασίας» τόνισε ο Κύπριος υπουργός.

Ο κ. Δημητριάδης, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι εντός των δύο προσεχών μηνών θα επισκεφθεί την Κύπρο ο Έλληνας υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, για να συζητήσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η εταιρεία Hellas Sat ιδρύθηκε το 2001 και το 2003 είχε εκτοξεύσει το δορυφόρο Hellas Sat 2, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε υπηρεσία.

«Ο δορυφόρος Hellas Sat 2 θα παροπλιστεί του χρόνου τον Οκτώβριο, οπότε λήγουν και τα καύσιμά του και γι’ αυτόν τον λόγο εκτοξεύουμε αυτή τη χρονιά το Hellas Sat 3 και του χρόνου θα εκτοξευτεί και ο Hellas Sat 4» ενημέρωσε ο Κύπριος υπουργός.

Ο δορυφόρος HELLAS SAT 3/IS μεταφέρεται στο σημείο εκτόξευσης στη Γαλλική Γουιάνα

Με τις σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδας εκτοξεύεται ο δορυφόρος, HELLAS SAT 3

Στη γαλλική Γουιάνα για την εκτόξευση του Hellas Sat 3 o Μάριος Δημητριάδης

ΑΠΕ-ΜΠΕ Aθήνα

mignatiou.com

5 σχόλια:

  1. ...Και σιγά το κατόρθωμα με τον "ελληνικό δορυφόρο", όταν δεκάδες τέτοιους έχουν στην ιδιοκτησία τους πολλές χώρες του μεγέθους της Ελλάδας. Αλλά και πάρα πολλές ιδιωτικές εταιρείες ανα τον κόσμο. Ακόμα και σούπερ μάρκετ...

    Το άρθρο έχει καθαρά προπαγανδιστικό σκοπό και όποιος το διαβάσει προσεκτικά θα το καταλάβει.

    Για να εντυπωσιάσει λέει ότι μεταφέρθηκε με Αντόνοφ, αλλά δεν λέει ότι μαζί υπήρχαν και καμια δεκαριά άλλοι δορυφόροι.
    Λέει ότι εκτοξεύτηκε στην μύτη του Αριαν αλλά δεν λέει οτι μαζί πιό κάτω υπήρχαν και άλλοι καμιά σαρανταριά, πολλοί μεγαλύτεροι και βαρύτεροι του ελασατ 3.
    Και ενώ λέει ότι κατασκευάστηκε στην Γαλλία και μάλιστα με ...αραβική τεχνογνωσία, τον ονομάζει ελληνικό.
    Ενώ ελληνικός είναι μόνο διότι χρησιμοποιεί το εύρος και τις συχνότητες Ελλάδας/Κύπρου και όχι επειδή η χώρα μας είναι ο ιδιοκτήτης που θα εισπράττει τέλη από τρίτους.
    Δεν αναφέρει ποιοί είναι οι ιδιοκτήτες.
    Δεν αναφέρει πόσα εμείς θα πληρώνουμε για την χρήση του σε αυτούς.
    Δεν αναφέρει ότι πιθανά μελλοντικά κέρδη θα πηγαίνουν στους δανειστές/τοκογλύφους στους οποίους με τα μνημόνια έχουν παραχωρηθεί, μαζί με τα υλικά, και όλα τα άλλα έσοδα από άυλες αξίες.
    Ούτε λέει ποιός πλήρωσε τα έξοδα για την φιέστα των υπουργων στην Γαλλική Γουιάνα.
    Ο Ελληνας φορολογούμενος ή η ξένη ιδιοκτήτρια εταιρεία που έχει όλα τα δικαιώματα του δορυφόρου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγο είναι που η Γαλανόλευκη και η κυπριακή ελιά κυματίζουν στο απέραντο διάστημα, όπως κυματίζουν σε όλους τους ωκεανούς του πλανήτη Γη –έστω και αν ο φορέας τους δεν είναι ελληνικής ή κυπριακής τεχνολογίας;

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Α καλά, εντάξει!!!
      Μνημόσυνο με ξένα κόλυβα...
      (διέγραψα το προηγούμενο σχόλιό μου για να το ...βελτιώσω)

      Διαγραφή
  2. Υποτίθεται ότι υπάρχουν πάνω από 4000 δορυφόροι στο διάστημα, χωρίς να έχουμε δει ούτε έναν πραγματικό δορυφόρο στο διάστημα, υπάρχουν μόνο φωτογραφίες δορυφόρων στο διαδίκτυο με την δημιουργία του photoshop, οι μετεωρίτες μικρή και μεγάλη που περνάνε κατά εκατομμύρια είναι απορίας άξιο πως δεν πετυχαίνουν ένα δορυφόρο και πως αντέχουν τις θερμοκρασίες άνω των 2000C με τόσο ευαίσθητα ηλεκτρονικά εξαρτήματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.