9/6/17

Η αδύναμη πλειοψηφία της Μέι περιπλέκει το Brexit

Ρουμπάνης Απόστολος  
Τα σενάρια της επόμενης ημέρας για τη Βρετανία

Λονδίνο 
Ο όρος hung parliament μπαίνει και πάλι στο πολιτικό λεξιλόγιο των Βρετανών, καθώς η τελική πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος στη Βρετανία δίνει πρωτιά των Συντηρητικών χωρίς αυτοδυναμία.
Σύμφωνα με την τελική πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος, οι Συντηρητικοί θα συγκεντρώσουν 319 έδρες (7 λιγότερες από την αυτοδυναμία και 11 λιγότερες από το 2015), οι Εργατικοί 260 (+28), το SNP στην Σκωτία 35 (-19), οι Φιλελεύθεροι 14 (+6), το DUP (Β.Ιρλανδία) 10 (+2), το Sinn Fein 7, οι Πράσινοι κρατούν 1 έδρα, το ουαλικό Paid Cymru 3 έδρες. Εκτός Βουλής το UKIP, που είχε μία έδρα. Η απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή είναι 326, το οποίο είναι θεωρητικό, διότι οι έδρες που κερδίζει το Sinn Fein στην Βόρειο Ιρλανδία μένουν κενές. Tα αποτελέσματα δείχνουν άνοδο του ιρλανδικού κόμματος, επομένως ο πήχυς της απόλυτης πλειοψηφίας πέφτει ελαφρώς χαμηλότερα

Η Τερέζα Μέι φαίνεται να είχε την τύχη του προκατόχου της Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προκήρυξε δημοψήφισμα για το Brexit και το έχασε. Και στη συνέχεια παραιτήθηκε.

Η ίδια ζήτησε από τη Βουλή των Κοινοτήτων πρόωρες εκλογές, έκανε μία κάκιστη προεκλογική εκστρατεία (πολλοί στα κοινωνικά δίκτυα τη συγκρίνουν με εκείνη της Χίλαρι Κλίντον) και έχασε.

Για τους προληπτικούς: είναι η 13η πρωθυπουργός της βασίλισσας Ελισάβετ Β'.

Και δεν είναι πλέον βέβαιο ότι θα παραμείνει στην ηγεσία των Συντηρητικών ως επικεφαλής σε περίπτωση που το κόμμα αποφασίσει να αναζητήσει συμμάχους για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Εντυπωσιακή εμφάνιση του Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών, ο οποίος με μια εξαιρετική προεκλογική εκστρατεία, τεράστια κινητοποίηση στα κοινωνικά δίκτυα, ιδίως από τη νέα γενιά, κατάφερε να αυξήσει τη δύναμη των Εργατικών, έστω και αν παραμένουν δεύτερο κόμμα.

Κακή βραδιά για τη Νίκολα Στέρτζεον στην Σκωτία, όπου το κόμμα της έχασε δύναμη και περιπλέκεται εξαιρετικά το αίτημά της για δεύτερο δημοψήφισμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σκωτία οι Συντηρητικοί πέτυχαν εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα, ενώ σημαντικά κέρδη είχαν και οι Εργατικοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σκωτία οι Συντηρητικοί πέτυχαν εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα, ενώ σημαντικά κέρδη είχαν και οι Εργατικοί.

Ακόμα και ο Άλεξ Σάλμοντ, ο πολιτικός μέντορας της Στέρτζεον και αρχιτέκτονας του δημοψηφίσματος του 2014 για την ανεξαρτησία έμεινε εκτός Βουλής.

Σε μικρή άνοδο το Φιλελεύθερο Κόμμα της Βρετανίας ο άλλοτε σύμμαχος του Ντέιβιντ Κάμερον στην κυβέρνηση (2010-2015). Το κόμμα είχε στηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και στο προεκλογικό του μανιφέστο ζητά νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit με επιλογή ακόμα και για παραμονή στην ΕΕ.

Πολύ καλά τα πήγε και το Sinn Fein στη Βόρειο Ιρλανδία: πήρε 7 έδρες, ενώ σε άνοδο και το «βρετανικό» DUP με 10 έδρες.


Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα
Ποια είναι τα σενάρια; Καταρχήν την Παρασκευή η Τερέζα Μέι θα εξακολουθήσει να είναι πρωθυπουργός. Αν το κόμμα της έρθει πρώτο, θα αναζητήσει συμμάχους για να παραμείνει πρωθυπουργός.

Είτε θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού (το 2010, ο Ντέιβιντ Κάμερον έκανε κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους του Νικ Κλεγκ) είτε θα παραμείνει πρωθυπουργός σε κυβέρνηση μειοψηφίας με στήριξη από άλλα κόμματα, ανά περίπτωση. Όπως για παράδειγμα για τον λόγο της βασίλισσας –ουσιαστικά τις προγραμματικές δηλώσεις- ή τον προϋπολογισμό αργότερα.

Αυτό στην περίπτωση των Συντηρητικών δεν είναι εύκολο, δεδομένου ότι οι Φιλελεύθεροι -που δεν ήθελαν τις πρόωρες εκλογές- δεν ήθελαν ποτέ το Brexit, ιδίως το «σκληρό Brexit» που υπόσχεται η πρωθυπουργός. Θέλουν δε νέο δημοψήφισμα με την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την ΕΕ με επιλογή ακόμα και για επιστροφή.

Θα μπορούσαν οι Συντηρητικοί να συνεργαστούν με κάποια από τα κόμματα της Βορείου Ιρλανδίας, ειδικά το DUP που είναι κοντά στις θέσεις τους και φαίνεται να ενισχύεται σημαντικά.

Ένα άλλο σενάριο θέλει την ίδια την Τερέζα Μέι να φεύγει από το προσκήνιο και να αναλαμβάνει άλλος την ηγεσία και την προσπάθεια να σχηματίσει κυβέρνηση. Ενδεχομένως ένας πολιτικός που πιστεύει περισσότερο το Brexit από την ίδια. Το σενάριο αυτό είναι εξαιρετικά πιθανό.

Ένα άλλο σενάριο θέλει τους Συντηρητικούς να μην αναλαβάνουν την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης οπότε το βάρος θα πέσει στον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο ίδιος θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη άλλων κομμάτων. Θεωρητικά οι δεξαμενές είναι αρκετές, άλλα οι παραχωρήσεις που θα έπρεπε να κάνει στη συνέχεια θα ήταν σημαντικές.

Το SNP με τις 35 έδρες θα μπορούσε να είναι σύμμαχος, έστω και αν η επίδοσή του στην Σκωτία ήταν κακή. Για τη Νίκολα Στέρτζεον -λένε αρκετοί- είναι η ώρα της μεγάλης απόφασης: να στηρίξει τους Εργατικούς, εγκαταλείποντας όμως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Υπάρχουν ακόμα οι Φιλελεύθεροι (με τελείως διαφορετικές θέσεις στην οικονομία), αλλά κερδίζουν 13 έδρες.

Οι Εργατικοί συγκεντρώνουν 267 έδρες και με τις παραπάνω προσθήκες θα μπορούσαν ενδεχομένως να σχηματίσουν και εκείνοι κυβέρνηση μειοψηφίας και ο ο Τζέρεμι Κόρμπιν να γίνει ο 14ος πρωθυπουργός της βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Και αυτό το σενάριο είναι εξαιρετικά πιθανό.

Απόστολος Ρουμπάνης
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Σήμερα, στις 12:30 (14:30 ώρα Ελλάδος), η Theresa May θα ζητήσει από την βασίλισσα να τής δοθεί εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως (πηγή).

    Στις εθνικές εκλογές τού ΗΒ εφαρμόζεται το πλειοψηφικό σύστημα. Έτσι, σπανίως εμφανίζεται το φαινόμενο να μην παίρνει την πλειοψηφία των εδρών στην Βουλή το ένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.