11/6/17

Τι σημαίνει για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας η κατολίσθηση στο Αμύνταιο

Δεν είναι σαφές πότε θα επαναλειτουργήσει το ορυχείο Αμυνταίου στην Φλώρινα, όπως και οι δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που τροφοδοτούνται από αυτό, μετά την μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου, που είχε σαν αποτέλεσμα να αποκολληθούν τεράστιες μάζες χώματος, και να μετακινηθούν σε απόσταση τουλάχιστον 40 μέτρων.
Από την αποκόλληση των μαζών καταπλακώθηκαν, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς, τρεις γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς, ενώ κινδυνεύει με καταστροφή και ο τέταρτος εκσκαφέας καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε σε πλήρη εξέλιξη. Σαν αποτέλεσμα, η λειτουργία του ορυχείου καθίσταται για καιρό αδύνατη.
Στην ΔΕΗ βρίσκονται σε φάση αποτίμησης της ζημιάς, η ΓΕΝΟΠ αφήνει εμμέσως πλην σαφώς αιχμές κατά της αρχαιολογικής υπηρεσίας, αποδίδοντας ευθύνες στον τρόπο διενέργειας των ανασκαφών, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι ότι η τροφοδοσία της χώρας το καλοκαίρι θα πρέπει να καλυφθεί δίχως τις δύο συγκεκριμένες μονάδες της ΔΕΗ, ισχύος 600 μεγαβάτ.
Το γεωολογικό φαινόμενο είχε εντοπιστεί εδώ και ημέρες, γι αυτό και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, η λειτουργία του ορυχείου είχε ήδη διακοπεί από τις 3 Ιουνίου. Το πρόβλημα ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, είναι ότι οι κατολισθήσεις ήταν "πολύ μεγαλύτερης έκτασης (της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων) χωρίς να έχει δοθεί καμία ένδειξη προς τούτο, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού. Συγκεκριμένα επηρεάστηκαν οι τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς".

Για τη συνέχεια Liberal

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.