14/6/17

Η Τουρκία ανησυχεί - Οι Κούρδοι κατέλαβαν τα τρία κύρια φράγματα του Ευφράτη στη Συρία


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, η τουρκική κυβέρνηση και το κράτος εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για το γεγονός ότι οι Κούρδοι έχουν καταλάβει εκτεταμένες περιοχές και ελέγχουν τα τρία μεγαλύτερα φράγματα στο ρου του Ευφράτη, στο έδαφος της βόρειας Συρίας.
Συγκεκριμένα, ανησυχούν γιατί τα φράγματα αυτά εξασφαλίζουν σοβαρά οικονομικά και πολιτικά πλεονεκτήματα στους Κούρδους, αφού μέχρι στιγμής ελέγχουν το 23% της επικράτειας της Συρίας, που σημαίνει τα 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από το σύνολο των 185 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων του συνόλου.
Επίσης, ελέγχουν τα περισσότερα από τα εύφορα και καλλιεργούμενα εδάφη, τα οποία αρδεύονται μέσω των φραγμάτων Τισρίν, Τάμπκα και Μπαάθ.
Ένα επί πλέον στοιχείο ανησυχίας είναι και το γεγονός ότι από τα φράγματα αυτά παράγεται το 70% του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται στη Συρία.
Να σημειωθεί ότι η οικονομική παράμετρος του θέματος, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου της Συρίας, βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι, καθιστά βιώσιμο το αυτόνομο κουρδικό κράτος που αναμένεται να ιδρυθεί στη βόρια Συρία, εξ ου και οι φόβοι της Άγκυρας.

1 σχόλιο:

  1. Ὅλη ἡ παραφιλολογία στίς ΗΠΑ γιά σχέσεις τοῦ Τράμπ μέ Ρωσία κλπ, σέ τοῦτο ἀποσκοπεῖ: Νά μήν καθήσουν ἥσυχα σέ ἕνα τραπέζι οἱ Ἀμερικάνοι καί οἱ Ρῶσοι , τά βροῦνε γιά τό μέλλον τῆς Συρίας, καί σταματήσει ὁ πόλεμος ἀφοῦ ἠττηθῆ τό ΙΣΙΣ.
    Σέ λίγες μέρες, καί οἱ ΗΠΑ θά εἶχαν τό Κουρδιστάν τους, κάπως μικρότερο, καί οἱ Ρῶσοι τήν Συρία τους κάπως κουτσουρεμένη.
    Μόνο τό Ἰσραήλ θά φοβόταν περισσότερο, μέ 90% ἀβάσιμο πανικό. Ἀλλά δέν τό πιστεύει. Φοβᾶται πολύ περισσότερο.
    Καί ἡ Τουρκία τό ἴδιο, θά φοβόταν περισσότερο, μέ 90% ἀβάσιμο πανικό. Ἀλλά δέν τό καταλαβαίνει. Τρέμει ἀπό φόβο.
    Τό Ἰσραήλ ὅμως εἶναι, πού μπορεῖ καί ἐμποδίζει τήν ειρήνευση. Ἡ Τουρκία, δέν μπορεῖ τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.