20/6/17

Ασφάλεια και δημοκρατία, θεμέλια μίας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος

FILE PHOTO. Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα σε εκδήλωση ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας. ΚΥΠΕ/ Κάτια Χριστοδούλου.
Του Χρήστου Ψιλογένη
Όσοι από εμάς είχαν εκφράσει από την αρχή αμφιβολίες ως προς την ειλικρίνεια των κυβερνώντων να τηρήσουν την αρχή της πρόταξης, δεν χρειάστηκε να περιμένουν πολύ. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες, η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών διέψευσε τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης και επιβεβαίωσε την παλινωδία της.
Συγκεκριμένα, όχι μόνο δεν προτάσσεται με οποιονδήποτε τρόπο το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά αφού τονίζεται η σημασία τους, εξ ίσου και για τις δύο κοινότητες(!), καταλήγει στην ταυτόχρονη συζήτηση όλων των εκκρεμούντων θεμάτων. 

Τουτέστιν, θα εμπλακούμε σ’ ένα ασφυκτικό πάρε-δώσε και επειδή ελάχιστα πλέον μπορούμε να δώσουμε στους άλλους τομείς, είτε θα υποκύψουμε και στον ζωτικότατο τομέα της ασφάλειας, παίρνοντας για «αποζημίωση» κάτι από τα αντίδωρα που μας χρωστούν, ή θα φορτωθούμε την ευθύνη ενός ναυαγίου, που η Άγκυρα μεθοδεύει, παρά τις τόσες υποχωρήσεις-παραχωρήσεις μας. Φυσικά, ό,τι και να συμβεί, θα οριστικοποιεί την αποτυχία τής ακολουθούμενης πολιτικής.

Ήδη ο Ακιντζί, για να προλάβει ακόμα και τις ψευδαισθήσεις μας, απηύθυνε επιστολή προς το ΓΓ του ΟΗΕ, απειλώντας με ναυάγιο αν η πλευρά μας επιμείνει σε μηδέν κατοχικά στρατεύματα και κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων του κατακτητή! Πρόκειται ουσιαστικά για τουρκικό τελεσίγραφο, για να διατηρήσει η Άγκυρα στο διηνεκές τα κατοχικά δεδομένα.

Και αυτός ήταν ένας ακόμα ισχυρός λόγος, αφού η Κυβέρνηση δεν προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τουλάχιστον να επέμενε στην πολιτική της πρόταξης αυτού του βασικού κεφαλαίου. Και έπρεπε να το πράξει για τρεις βασικούς λόγους – τα ολέθρια αποτελέσματα των τουρκικών εγγυήσεων που ο κυπριακός Ελληνισμός υφίσταται για 43 χρόνια, τις τόσες υποχωρήσεις-παραχωρήσεις της πλευράς μας σε άλλες ζωτικές πτυχές που έμειναν χωρίς ανταπόκριση και, βεβαίως, γιατί το δικαίωμα επέμβασης είναι αντίθετο προς τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.

Με βάση λοιπόν τα ανωτέρω, πώς μπορούν οι Ε/κ να αποδεχθούν συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων και παραμονή τουρκικών στρατευμάτων; Μπορεί η ασφάλεια των Τ/κ, υποθετική ή πραγματική, να διαιωνίζει την ανασφάλεια των Ε/κ και τη μονιμοποίηση της κατοχής; Αν λοιπόν οι Τ/κ θέλουν οπωσδήποτε εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, δεν μπορούν να τις απαιτούν μέσω μιας ξένης κατοχής, που τόσα δεινά επισώρευσε στους Ε/κ. Πρέπει να τις εξασφαλίσουν μέσω μιας δημοκρατικής λύσης και μιας ενισχυμένης δύναμης του ΟΗΕ, με την εγγύηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έχει την κύρια ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Διαφορετικά, η λύση θα καταρρεύσει τάχιστα και η νέα κατάσταση θα είναι χειρότερη από την παρούσα.

Αν όμως οι παράλογες τουρκικές αξιώσεις εκεί αποσκοπούν, εμείς, χωρίς κρατική υπόσταση, πού θα στηριχθούμε; Τέλος, σε μια διεθνή διάσκεψη, θα έπρεπε τουλάχιστον να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η αυτοαπομόνωση, για μια ακόμα φορά, στο στρατόπεδο αυτών που με πράξεις και παραλείψεις δημιούργησαν την κρατούσα κατάσταση πραγμάτων, δεν μπορεί να προσφέρει βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Άλλωστε, όσες φορές δοκίμασαν, απλώς ήθελαν να επιβάλουν τη φιλοτουρκική τους πολιτική.

Οι μεν για να συνεχίσουν το διαίρει και βασίλευε, οι δε για να αποδείξουν το «αλάθητο» της πολιτικής Κίσσιγκερ, από την οποία ακόμα υποφέρουν οι λαοί της Μέσης Ανατολής, της ΕΕ, της Ρωσίας και των ίδιων των ΗΠΑ! Γιατί η τότε πολιτική εξέθρεψε τον ισλαμοφασισμό της σήμερον, επίσημο και ανεπίσημο. Καθώς όμως διαγράφεται στον πολιτικό ορίζοντα ο αυτοτελής αμυντικός οργανισμός της Ευρώπης, που οι Βρετανοί εγκαταλείπουν, αυτό που επιβάλλεται είναι η ένταξη του Κυπριακού στο μέτωπο κατά του ισλαμοφασισμού που δημιουργείται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αυτοαπομόνωση στο αγγλοαμερικανικό στρατόπεδο σημαίνει παράδοση στον τουρκικό ιμπεριαλισμό.


* Πρέσβης ε.τ.
Πηγή: Απόψεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.