16/6/17

Πάει, τάπαιξαν οι Τούρκοι - Κατηγορούν τα ΗΑΕ ότι χρηματοδότησαν το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν

 Ο πρέσβης των ΗΑΕ Yusuf el-Uteybe. Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στο λογαριασμό του που "άνοιξαν" χάκερς, βρέθηκε e-mail που αφορούσε το πραξικόπηα της 15ης Ιουλίου
Του Adam Garrie
Μετάφραση: Γεώργιος Αναγνώστου
Τουρκικές πηγές κατονομάζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως έναν από τους κύριους υπαίτιους για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του καθεστώτος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016.
Αρχικά η Τουρκία κατηγόρησε τον εξόριστο ισλαμιστή και κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του Ερντογάν προτού έρθουν σε ρήξη μεταξύ τους. Η Τουρκία θεωρεί πλέον το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν μια τρομοκρατική οργάνωση και το έχει θέσει εκτός νόμου.
Το 2016, επίσης, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για δήθεν χρηματοδότηση του Γκιουλέν, ο οποίος ζει εκεί αφότου εγκατέλειψε την Τουρκία.
Ωστόσο τώρα, σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο Μεχμέτ Ατζέτ, αρθρογράφο στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, τα ΗΑΕ ήταν αυτά που χρηματοδότησαν το πραξικόπημα με το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Ατζέτ επικαλείται τα σχόλια του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ως ένδειξη ότι τα ΗΑΕ χρηματοδότησαν το πραξικόπημα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε,

«Γνωρίζουμε ότι μια χώρα διέθεσε 3 δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει οικονομικά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και κατέβαλε προσπάθειες να ανατρέψει την κυβέρνηση με παράνομους τρόπους. Επιπλέον, είναι μουσουλμανική χώρα».

Ο Ατζέτ, ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει διασυνδέσεις με την παράταξη AKP του Ερντογάν, δήλωσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών αναφερόταν στα ΗΑΕ ως η αραβική χώρα που χρηματοδότησε το πραξικόπημα.
Σύμφωνα με τον Ατζέτ, τα ΗΑΕ διοχέτευσαν τα χρήματα στην παράταξη των γκιουλενιστών στην Τουρκία λίγο πριν εκδηλωθεί το πραξικόπημα.
Αν και αυτή η εντυπωσιακή αναφορά δεν είναι δυνατόν να ληφθεί τοις μετρητοίς, οι υπαινιγμοί ότι το πραξικόπημα χρηματοδοτήθηκε από το εξωτερικό έχουν όντως κάποιο βαθμό αξιοπιστίας. Τα προηγούμενα πραξικοπήματα στην Τουρκία οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν από ανώτατους αξιωματικούς του τουρκικού στρατού.
Είναι γνωστό ότι πολλοί Τούρκοι απόστρατοι στρατηγοί αντιπαθούν το μη κοσμικό καθεστώς του Ερντογάν, ωστόσο επειδή ο Ερντογάν έχει φυλακίσει ή αποτάξει πολλούς κεμαλιστές στρατιωτικούς και δικαστές, η απόπειρα πραξικοπήματος που έλαβε χώρα το 2016 οργανώθηκε από αρκετά χαμηλόβαθμο προσωπικό, για το οποίο ενδεχομένως τα ξένα χρήματα αποτελούσαν ένα καλό κίνητρο. Το επίπεδο της οργάνωσής τους ήταν μακράν λιγότερο επαγγελματικό σε σχέση με τα προηγούμενα πραξικοπήματα στη σύγχρονη Τουρκία.
Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι η κρίση με το Κατάρ έχει αλλάξει δραματικά τους τόνους των κρατικών μέσων ενημέρωσης τόσο στο Κατάρ όσο και στη Σαουδική Αραβία, τη χώρα που πρωτοστατεί στον εμπορικό αποκλεισμό του Κατάρ. Τα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πλέον ανοιχτά τον αγώνα των Κούρδων κατά των Τούρκων, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Κατάρ δεν δίστασαν ξαφνικά να επισημάνουν τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη, κάτι που τα ρωσικά και ιρανικά μέσα ενημέρωσης καλύπτουν εδώ και χρόνια.
Παρομοίως, ενώ η θέση των τουρκικών μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στον Ερντογάν ήταν πάντα θετική απέναντι στο Κατάρ, πλέον επιτίθενται ανοιχτά σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, οι οποίες έχουν στραφεί ενάντια στο Κατάρ.
Ανάμεσα στις αλλαγές που έχουν επέλθει όσον αφορά τις νέες προπαγανδιστικές εκστρατείες που εξαπολύουν τα μέσα ενημέρωσης των εθνών που επηρεάζονται από την κρίση στο Κατάρ, ίσως δεν αποκαλυφθεί ποτέ πλήρως η αλήθεια για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.