18/6/17

Απόκληρος η Τουρκία στη Μέση Ανατολή: Έχει απέναντι τις ΗΠΑ, τη Σ. Αραβία και την Αίγυπτο

Γράφει ο Παναγιώτης Μπαλακτάρης* 

FILE PHOTO: Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu speaks during a news conference at Kuwait Sheraton in Kuwait City, Kuwait, 15 June 2017. EPA, RAED QUTENA
Η Τουρκία επεδίωκε παραδοσιακά να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή. Με όπλα τη θρησκεία, την στρατιωτική ισχύ και την ευθυγράμμιση με τα αμερικανικά συμφέροντα στόχευε στην πρωτοκαθεδρία. Βασιζόμενη στον σουνιτικό πληθυσμό και στις φανερές και αφανείς οικονομικές συναλλαγές με τα αραβικά κράτη, διείσδυε όλο και περισσότερο στο σουνιτικό υποσυνείδητο. 
Στο πλαίσιο αυτό ήταν πλήγμα για την Τουρκία η απομόνωση και ο αποκλεισμός που επέβαλαν η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος και άλλες χώρες στο Κατάρ. 
Αφενός η Άγκυρα έχασε αυτό που θεωρούσε «αρραγές γεωπολιτικό ακροατήριο» και αφετέρου αναδύθηκε -με τις ευλογίες των ΗΠΑ- από την κρίση ως αρχηγός η Σαουδική Αραβία. Η Άγκυρα, από την πρώτη στιγμή, τάχθηκε υπέρ του Κατάρ.
Η λυκοσυμμαχία με τη Ρωσία και το Ιράν κατ’ ουσίαν καθιστούσαν μονόδρομο αυτήν την επιλογή. Επίσης, μονόδρομο την κατέστησε και το μεγάλο οικονομικό άνοιγμα μεταξύ της Άγκυρας και της Ντόχας. 
Τέλος, εξ ανάγκης απόφαση ήταν αν λάβουμε υπόψιν μας και τον προσωπικό τρόπο με τον οποίον ασκεί πολιτική ο κ. Ερντογάν. 
Κάπως έτσι και για να μην χάσει τα πάντα, η Τουρκία πίστεψε πως θα μπορούσε να κάνει στροφή και να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο επί της κρίσης. 
Όμως, η αρχική συμπεριφορά της (και κάποια σοβαρά ατοπήματά της πριν λίγο καιρό) την έφεραν απέναντι από τις ΗΠΑ και φυσικά, στην αντίπερα όχθη από εκείνη που βρίσκεται η Σαουδική Αραβία. 
Γι’ αυτό δεν αποτελούν έκπληξη οι ειδήσεις που μας έρχονται από τις αραβικές χώρες. Βλέπουμε, πως καμιά φορά, όποιος πάει για τα πολλά χάνει και τα λίγα, που λέει και ο λαός μας.

Παναγιώτης Μπαλακτάρης είναι δικηγόρος και εκ των εμπνευστών του ανεξάρτητου πολιτικού κινήματος δέλτα
Μάθε για το δέλτα και γίνε κι εσύ υποστηρικτής ΕΔΩ


Πηγή: mignatiou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.