20/6/17

Φοίβος Κλόκκαρης, στρατηγός πρ. Υπ. Άμυνας της Κύπρου: Οι Ανησυχίες για το Κεφάλαιο της Ασφάλειας στο Κυπριακό

του Φοίβου Κλόκκαρη*
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου σε γραπτή συνέντευξη του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» την 21 Μαΐου 2017, διατύπωσε αλαζονικά την εμμονή της Τουρκίας, να παραμείνει εσαεί εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και να διατηρεί στρατεύματα στο νησί. Αυτή η εμμονή της, σε συνδυασμό με την απαίτηση για εξασφάλιση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους και την μετατροπή των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου, σε οιονεί επαρχία της (εποικισμός- διμερείς συμφωνίες εξάρτησης σε όλους τους τομείς), εντάσσεται στην μακροπρόθεσμη στρατηγική της, όπως χαράχθηκε απο την δεκαετία του 1950 (εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ) για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου. Στρατηγική, που υλοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα, με την λειτουργική, την γεωγραφική ,την δημογραφική  και την πολιτική διχοτόμηση  του νησιού. Η Τουρκία επιδιώκει με την  λύση  του Κυπριακού, να ολοκληρώσει την στοχοθεσία  της και να μετατρέψει το νησί  σε ένα Τουρκικό προτεκτοράτο, που θα προσδώσει πολύτιμα στρατηγικά οφέλη στην Τουρκία και συγκεκριμένα:

1. Θα ενισχύσει το γεωπολιτικό βάρος της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (ΑΜ) και ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και ενέργειας.
2. Θα νέμεται τα οφέλη της γεωπολιτικής αξίας της Κύπρου και ιδιαίτερα:
• Την στρατηγική θέση και τις υποδομές της, που μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας της Μικρασιατικής Χερσονήσου, αλλά και ως βάση επιχειρήσεων πρός Μέση Ανατολή και Αφρική.
• Τον εκτεταμένο θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κύπρου, στην ΑΜ, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, απο όπου διέρχεται μεγάλος όγκος θαλασσίων και εναερίων συγκοινωνιών.
• Τα κοιτάσματα του Φυσικού Αερίου της ΑΟΖ της Κύπρου  .Θα  ανατρέψει  πρός όφελος της τούς ενεργειακούς σχεδιασμούς στη ζωτική αυτή περιοχή και θα ακυρώσει  τις στρατηγηκές συνεργασίες της ΚΔ με τις γειτονικές της χώρες.
3 . Θα  αποκόψει ένα κρίκο της αλυσίδας των Ελληνικών νησιών, που  περιβάλλουν την Τουρκία  απο Δυσμάς και Νότου.

Η Τουρκική στρατηγική για την Κύπρο, επιβάλλει την αναθεώρηση των θέσεων της Ελληνοκυπριακής (ΕΚ) πλευράς στο κεφάλαιο της ασφάλειας για την λύση του Κυπριακού , όπως αυτές είχαν δημοσιευθεί στον ημερήσιο τύπο( 17 Σεπτ.2016) και δεν έχουν διαψευσθεί . Η πρόταση μας, δεν ικανοποιεί τις βασικές απαιτήσεις ασφάλειας. Παρουσιάζει τρείς σοβαρές αδυναμίες ήτοι:
1. Στερεί το Κυπριακό κράτος, από το δικαίωμα και την δυνατότητα αυτοάμυνας (εισήγηση να μην έχει Ένοπλες Δυνάμεις)
2. Δεν αντιμετωπίζει τις εξωτερικές απειλές κατά της ασφάλειας της Κύπρου.Οι απειλές  κατα της εσωτερικής ασφάλειας της,προβλέπεται να αντιμετωπίζονται απο την ομοσπονδιακή και την πολυεθνική αστυνομία.Oι αστυνομικές  δυνάμεις, δεν έχουν την δυνατότητα αντιμετώπισης εξωτερικών απειλών, αλλά ούτε και το Σύμφωνο Φιλίας  Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου(που περιλαμβάνεται στην πρόταση μας), όταν μάλιστα η κύρια εξωτερική απειλή την οποία αντιμετωπίζει η Κύπρος προέρχεται απο την Τουρκία.¨Ενα σύμφωνο φιλίας, πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε χώρας.Αυτό δεν συμβαίνει με την  Τουρκία, η οποία διεκδικεί συστηματικά και δυναμικά τον έλεγχο του Ανατολικού Αιγαίου και ολόκληρης της Κύπρου.Διεκδικεί παράνομα το 40% της ΑΟΖ της Κύπρου και το 30% της ΑΟΖ της Ελλάδας.
3. Δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψιν την Τουρκική απειλή, τόσο στην περίοδο εφαρμογής της. λύσης όσο και μετά. Οι ανησυχίες μας επικεντρώνονται:
• Στην πρόταση μας για παραμονή μέρους των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής (ΤΔΚ) και συγκεκριμένα του 25% (περίπου 10.000 στρατιώτες, που συνιστούν μιά μηχανοκίνητη μεραρχία) για μεταβατική περίοδο απροσδιόριστου χρόνου, μετά την έναρξη εφαρμογής της λύσης.
• Στην στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι τών συνθηκών/συμφωνιών που
υπογράφει και έναντι των αμάχων. Καμία εγγύηση δεν υπάρχει ότι ο Τουρκικός στρατός:
- Θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των άοπλων Ελλήνων (παράδειγμα οι βιαιοπραγίες του Τουρκικού στρατού κατά των αμάχων και αιχμαλώτων στην εισβολή του 1974 )
- Θα παραμείνει προσωρινά στη Κύπρο και όχι μόνιμα (παράδειγμα το ΙΡΑΚ).Mε μιά πράξη προβοκάτσιας θα μετατρέψει την προσωρινή παραμονή σε μόνιμη.
- Θα συμμορφωθεί, προς τις υποχρεώσεις εφαρμογής της συμφωνίας λύσης.Το 1974 παραβίασε την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην πρώτη φάση της ειβολής και μετά την δεύτερη φάση, αρνήθηκε να εφαρμώσει το ισχυρό ψήφισμα   353/1974, του ΣΑ/ΟΗΕ, για άμεση  απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο, που παραμένει έκτοτε ανεκτέλεστο.

Θα είναι θανάσιμο λάθος να αποδεχθούμε μεταβατική περόδο παραμονής Τουρκικών στρατευμάτων, μετά την εναρξη εφαρμογής της λύσης, όταν μαλιστα η Κυπριακή Δημοκρατία και η Εθνική Φρουρά θα έχουν διαλυθεί και  η λήψη αποφάσεων απο την ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα απαιτεί συναπόφαση των δύο κρατιδίων(π.χ. προσφυγές στο ΣΑ/ΟΗΕ για παραβιάσεις κ,α.).Επισημαίνεται ότι στο σχέδιο Ανάν, με εμμονή της Τουρκίας, θα παρέμενε αρχικά δύναμη 6.000 Τούρκων στρατιωτών.Πώς δικαιολογείται, η πρόταση για παραμονή του 25% των ΤΔΚ (10.000), να προέρχεται απο την δική μας πλευρά;
Αμετακίνητη θέση μας, για το κεφάλαιο της ασφάλειας πρέπει να είναι:
- Η διατήρηση του δικαιώματος της Κύπρου να έχει Ένοπλες Δυνάμεις, που αποτελούν βασικό συστατικό της κρατικής υπόστασης, και της δυνατότητας αυτοάμυνας και
- Η κατάργηση των συνθηκών Εγγυήσεως/Συμμαχίας και η απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων ΠΡΙΝ την έναρξη εφαρμογής της λύσης.Οι ΤΔΚ, μπορούν να απομακρυνθούν όλες σε χρόνο μικρότερο των 40 ημερών( όπως αναλύσαμε σε άλλο άρθρο), την περίοδο μεταξύ των δημοψηφησμάτων και της ημέρας έναρξης εφαρμογής της λύσης.  Η απομάκρυνση να αποτελεί προυπόθεση για την έναρξη εφαρμογής της λύσης.

Να μήν αποδεχθούμε ούτε τροποποιήσεις του συστήματος ασφάλειας, που ενδέχεται να προτείνει η Τουρκία και οι οποίες, δεν μεταβάλλουν  ουσιαστικά τον ρόλο κηδεμονίας της επι της Κύπρου όπως:
- Περιορισμός των επεμβατικών δικαιωμάτων της μόνο στο Τουρκοκυπριακό Constituent state(Εκθεση 201/30.9.2009 του International Crisis Group)
 -Διατήρηση  των Συνθηκών/στρατευμάτων, για μεταβατική περίοδο κάποιων χρόνων και επανεξέταση του θέματος μετά την περίοδο αυτή ή απομάκρυνση του όγκου των ΤΔΚ(80-90%) με την εφαρμογή της λύσης και του υπόλοιπου(10-20%) όταν η Τουρκία κρίνει ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.  
- Δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων, να καλούν την Τουρκία να επεμβαίνει όταν κρίνουν τούτο σκόπιμο

  . *αντιστράτηγος ε.α.

2 σχόλια:

  1. The lieutenant general is spot on in his view. The problem is nobody seems to listen to him.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πατριώτης και εξαιρετικός αξιωματικός ο στρατηγός Κλόκκαρης!
    Να δίνουμε βάση διαβάζοντας με προσοχή όλα όσα λέει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.