6/6/17

Και τώρα που το Κατάρ εξοβελίζεται, η σύμμαχός του Τουρκία τι θα κάνει;

Του Turan Yilmaz
Mετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν  
Η Τουρκία και το Κατάρ συμφωνούν στις λεπτομέρειες για τη βάση στο Κατάρ 
Μια τουρκική στρατιωτική βάση που θα εγκατασταθεί στο Κατάρ, θα έχει την έδρα της στη Ντόχα και θα ηγείται από στρατηγούς του Κατάρ και της Τουρκίας, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος, μετά από συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου. 
"Στο πλαίσιο της συμφωνίας, προβλέπεται η ίδρυση κοινού τακτικού τουρκοκαταριανού αρχηγείου, η θέση του οποίου θα να είναι στη Ντόχα, ο διοικητής της μονάδας θα είναι καταριανός στρατηγός και ο υποδιοικητής θα είναι τούρκος ταξίαρχος", δήλωσε ο αναπληρωτής υφυπουργός Αμύνης κ. Ihsan Bülbül.
Ο κ. Bülbül δήλωσε ότι ο αριθμός των στρατευμάτων που πρόκειται να αναπτυχθούν θα είναι 500 έως 600, δήλωσε επίσης ότι το Κατάρ ζητά την αποστολή μονάδων στην Τουρκία, με την ευελιξία επιτροφής τους στο Κατάρ αν χρειαστεί.
"Υπήρξε επίσης συνάντηση στις 19 Απριλίου σχετικά με το πού θα αναπτυχθεί αυτή η μονάδα και ποιο θα είναι το εύρος της περιοχής ανάπτυξης, αλλά δεν υπήρξε απάντηση από την άλλη πλευρά. Υπάρχει ζήτηση για περαιτέρω επέκταση λόγω της στενότητας της προτεινόμενης περιοχής ", πρόσθεσε.
"Υπάρχει επίσης μια αίτηση για μια σειρά μαθημάτων που θα δοθούν στην αναπτυγμένη μονάδα για την διαχείριση εκρηκτικών ουσιών. Προβλέπεται λοιπόν να δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό προσωπικό 25 έως 30 ατόμων και να παρασχεθεί κατάρτιση εκεί", δήλωσε ο Bülbül.

Κριτική από την κύρια αντιπολίτευση
Ο αναπληρωτής Κωνσταντινουπόλεως του κυρίαρχου αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Oğuz Kaan Salıcı, επέκρινε το σχέδιο, λέγοντας ότι η συμφωνία αυτή είναι "αυθαίρετης φύσεως".
"Στέλνουμε στρατεύματα στο Κατάρ και δημιουργούμε βάσεις εκεί, τις οποίες πληρώνει το Κατάρ. Ποιο είναι το συμφέρον της Τουρκίας σ'αυτή τη δουλειά; Ποιο είναι το συμφέρον του Κατάρ; Πρέπει να διερευνήσουμε περαιτέρω τις σχέσεις της Τουρκίας με το Κατάρ, των οποίων το στρατηγικό νόημα δεν μπορούμε να εντοπίσουμε", δήλωσε ο Salıcı.
"Στην εισαγωγή της συμφωνίας γίνεται αναφορά σε «άλλες υποχρεώσεις που κρίνονται κατάλληλες». Αυτή η έκφραση, μέσα σε μια τέτοια συμφωνία, φαίνεται ανοικτή, δεδομένου ότι υπάρχει μεταφορά στρατιωτών και ανάπτυξη βάσης, γιά τα οποία θα πληρώνει η χώρα υποδοχής» πρόσθεσε. 
Ο Salıcı σημείωσε επίσης ότι η παρούσα στρατιωτική δύναμη του Κατάρ αποτελείται από 11.800 άτομα.

Στρατηγική σημασία

Ωστόσο, ο Τούρκος αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών, Ümit Yardım, δήλωσε ότι η περιοχή του Κόλπου έχει στρατηγική σημασία για τις αποστολές της Τουρκίας.
"Η περιοχή του Κόλπου, όπου βρίσκεται το Κατάρ, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά  θέματα και προβλήματα. Όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις που λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο - ιδίως οργανώσεις όπως το PKK (το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα), το PYD, το DΑΕSH (ένα αραβικό ακρωνύμιο του ισλαμικού κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε) και η Al -Qaeda - αποτελούν μεγάλη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. Με αυτή την έννοια, πιστεύουμε ότι έχουμε κοινά συμφέροντα με το Κατάρ, έχοντας κοινές απόψεις για το εξωτερικό πολιτικό όραμά μας και πιστεύουμε ότι αυτό δημιουργεί την ανάγκη για στρατηγικές σχέσεις ", πρόσθεσε ο Yardım. 


1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ Τουράν...θα κάνει αυτό που κάντα. Θα γλύψει τους πάντες, αυτοκρατορικά πάντα με αξιοπρέπεια και θα σώσει την αυταρέσκειά της επανευτελίζοντας την Νομαρχία της του γιουνανιστάν. Και περίμενε όταν θα έρθει το πυρηνικό μας όπλο σύντηξης Dora, να δεις γέλια και κλάματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.