5/6/17

Να συναντηθούν στην Γενεύη συμφώνησαν Αναστασιάδης - Γκουτιέρες στην Νέα Υόρκη

Να συναντηθούν στην Γενεύη συμφώνησαν Αναστασιάδης - Γκουτιέρες στην Νέα Υόρκη
Στην συνάντησή τους με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες συμφωνήθηκε ακόμα πως το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας στις δύο κοινότητες

Με συμφωνία να μεταβούν εντός Ιουνίου, στη Γενεύη για νέα διάσκεψη για το Κυπριακό ολοκληρώθηκε το δείπνο του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη.
Ο Κύπριος Πρόεδρος προσερχόμενος στο δείπνο είχε δηλώσει πως δεν βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να παίξει παιχνίδι επίρριψης ευθυνών αλλά γιατί αναμένει να ανοίξει ο δρόμος για ένα εποικοδομητικό διάλογο, που δεν θα οδηγήσει μόνο σε πρόοδο αλλά σε λύση του Κυπριακού.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πριν από το δείπνο δήλωσε πως βρέθηκε στη Νέα Υόρκη λόγω της «εμμονής» της ελληνοκυπριακής πλευράς να θέτει προϋποθέσεις.

Το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη μετά το δείπνο του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη αναφέρει πως συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η διάσκεψη για τη Κύπρο στη Γενεύη, τον Ιούνιο, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου.

Συμφωνήθηκε ακόμα πως το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας στις δύο κοινότητες και η πρόοδος σε αυτό το κεφάλαιο αποτελεί σημαντικό και ουσιαστικό εργαλείο στη προσπάθεια για εξεύρεση συνολικής συμφωνίας και στην δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων για την ασφάλεια στο μέλλον.

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Έσπεν Μπαρθ Έιντε δεσμεύεται να συζητήσει με όλα τα μέρη (δύο κοινότητες και εγγυήτριες δυνάμεις), για να ετοιμάσει κοινό έγγραφο καθοδήγησης των συνομιλιών για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, στη βάση του αποτελέσματος των συναντήσεων της διάσκεψης για την Κύπρο στην Γενεύη και το Μοντ Πελεράν.

Επίσης οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν παράλληλα τις διακοινοτικές συνομιλίες στην Γενεύη, σε όλα τα υπόλοιπα θέματα που εκκρεμούν, αρχής γενομένης με το περιουσιακό, το εδαφικό, διακυβέρνηση και τον διαμοιρασμό εξουσιών. Οι ηγέτες και ο ΓΓ συμφώνησαν ότι όλα τα ζητήματα θα τύχουν διαπραγμάτευσης με τρόπο αλληλένδετο και τίποτα δεν θεωρείται ότι έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έρθει σε επαφή με τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη, την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ ως παρατηρητή.


1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.