10/6/17

Η σφαγή στο Δίστομο – Τις αγριότητες διηγείται η επιζήσασα Ελένη Σφουντούρη (βίντεο)

Ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα των Γερμανών στα 1944 έγινε σαν σήμερα στη μαρτυρική πόλη του Διστόμου. Τυφλωμένοι από το ναζιστικό τους πάθος, στρατιώτες της Βέρμαχτ ξεκλήρισαν την τοπική κοινωνία – άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
Ντυμένοι μαυραγορίτες, δυνάμεις των Ες Ες είχαν επιτάξει δύο φορτηγά, και ντυμένοι χωρικοί κινήθηκαν προς το χωριό έχοντας ενωθεί στο δρόμο με 60 φορτηγά γεμάτα επίσης Γερμανούς και με στόχο να εντοπίσουν αντάρτες στην περιοχή περί το Δίστομο. Δεν βρήκαν τίποτα εκτός από 18 παιδιά. Έξι που προσπάθησαν να διαφύγουν, τα εκτέλεσαν.

Φωτογραφίας εποχής μετά τη σφαγή στο Δίστομο, στις 10 Ιουνίου 1944
Στο Δίστομο δεν βρήκαν αντάρτες, έμαθαν όμως βασανίζοντας κόσμο ότι θα τους έβρισκαν στο Στείρι. Στη σκληρή μάχη που έγινε όταν έπεσαν οι Γερμανοί στην ενέδρα των ανταρτών, οι κατακτητές έχασαν άνδρες. Δυνάμεις τους, που επέστρεψαν στο Δίστομο, έπνιξαν λίγο αργότερα το χωριό στο αίμα.
Οι νεκροί του Διστόμου έφτασαν τους 218, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά.
Η μανία των σφαγέων ήταν απίστευτη. Οι περιγραφές ανθρώπων που επέζησαν είναι πέραν πάσης φαντασίας. 

3 σχόλια:

  1. 1)Μία φορά το χρόνο, οι επιβιώσαντες, συγγενείς και φίλοι, των Γερμανικών σφαγών, στο Δίστομο, όπως και στα Καλάβρυτα αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις και χωριά, κάνουν ένα Μνημόσυνο για τα αγαπημένα τους πρόσωπα που εκτελέσθηκαν βάρβαρα από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Πρόσωπα που τα θυμούνται καθημερινά από τότε και έχουν απέραντι θλίψη για τον άδικο χαμό τους
    Σήμερα, μετά από 73 και πλέον χρόνια δέν έχουν δοθεί Γερμανικές αποζημειώσεις δια τα εγκλήματα και τις καταστροφές που μας προκάλεσαν, ούτε και εξοφλήθηκε το αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο, που μετά την επανένωση τους έπρεπε να το είχαν διευθετήσει.
    2)Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταλήξει να είναι μία Γερμανική Ένωση με τα υπόλοιπα κράτη να θυμίζουν δορυφόρους, ακόμα και η Γαλλία. Η Μεγάλη Βρεταννία αποχωρεί και ασφαλώς θα ακολουθήσουν και άλλοι.
    Οι Γερμανοί γενικά δημιουργούν απέχθεια και ο τρόπος αντιμετώπισης της χώρας μας από αυτούς είναι πολύ σκληρός. Αρνούνται οποιοδήποτε κούρεμα χρέους, ενώ έγινε σε αυτούς το 1953 διαγραφή χρέους κατά περίπου 50%, ώστε να ξανακτιστεί η κατεστραμμένη Γερμανία.
    Βέβαια εμάς δεν μας συγχώρησαν ποτέ, το ότι τους καθυστερήσαμε την εισβολή τους στην Ρωσσία με αποτέλεσμα να χάσουν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
    3)Η Ε.Ε. έχει πολύ ωφελήσει την Γερμανία στις εξαγωγές της, ενώ εμας έχει βλάψει ανεπανόρθωτα.
    Η στάση των Γερμανών, εχθρών μας σε 2 Παγκοσμίους Πολέμους, δείχνη ότι ποτέ δεν θα γίνουν φίλοι μας.

    https://en.wikipedia.org/wiki/London_Agreement_on_German_External_Debts

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη
      γι' αυτήν την ιερή υπόθεση, εξ όσων γνωρίζω, μόνο ένας Έλληνας δούλεψε μεθοδικά και αποτελεσματικά ο δικηγόρος αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης.
      Κάποια στιγμή, όταν νιώσω τις δυνάμεις μου ικανές, θα ασχοληθώ και θα αποκαλύψω το θέμα.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Καλεντερίδη,
      Θα χαρούμε πολύ να ασχοληθείται.
      Είναι παράδοξο πως το θέμα των Γερμανικών αποζημειώσεων δεν έχει προχωρήσει, τόσα χρόνια τώρα.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.