15/6/17

Συνάντηση Τσίπρα-Νετανιάχου στο πλαίσιο της τριμερούς

Επαφές στη Θεσσαλονίκη επ' αφορμής της συνάντησης Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ

Αθήνα 
Σε εξέλίξη βρίσκεται η κατ' ιδίαν συνάντηση Τσίπρα-Νετανιάχου στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Σε εξέλιξη και οι συναντήσεις των Ελλήνων υπουργών με τους ομολόγους τους από το Ισραήλ, ενώ θα ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας σε ολομέλεια με τους δύο πρωθυπουργούς και τους υπουργούς.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα υπογραφεί κοινή Διακήρυξη.Η ενέργεια θα είναι βασικό θέμα της συνάντησης, με τους αγωγούς φυσικού αερίου και ειδικότερα η ηλεκτρική διασύνδεση με το καλώδιο Euro-Αsia- Interconnector, το οποίο θα ξεκινάει από το Ισραήλ και μέσω Κύπρου και Κρήτης θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια στην Αττική, ενώ θα συνοδεύεται παράλληλα από οπτική ίνα.

Τα θέματα της οπτικής ίνας και της διαστημικής τεχνολογίας είχε συζητήσει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ.

Από την ελληνική πλευρά θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, οι αναπληρωτές υπουργοί Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, Παιδείας Κώστας Φωτάκης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, Τέρενς Κουίκ και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας.

Στην «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων»


Είναι η τρίτη κατά σειρά τριμερής Συνάντηση Κορυφής και πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη ύστερα από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία διατυπώθηκε στην προηγούμενη συνάντηση, στις 8 Δεκεμβρίου 2016, στην Ιερουσαλήμ, κι έγινε αποδεκτή από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς υπάρχουν πολλοί ισχυροί δεσμοί του Ισραήλ με την πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Ο συμβολισμός είναι σημαντικός, γιατί η Θεσσαλονίκη αποκαλούνταν «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων» λόγω της πολυπληθούς εβραϊκής κοινότητας που υπήρχε, με σημαντική συμμετοχή στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής εξόντωσαν 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και σήμερα στην πόλη υπάρχει μια δραστήρια ισραηλιτική κοινότητα.

Αποκαλυπτήρια στήλης για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Στις 11:30 θα γίνει ειδική τελετή στην αίθουσα «Μωρίς Σαλτιέλ» του Μεγάρου Μουσικής, στη διάρκεια της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ντέϊβιντ Σαλτιέλ, θα κάνουν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης η οποία θα τοποθετηθεί αργότερα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, το οποίο σχεδιάζεται να ανεγερθεί στην περιοχή του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, από όπου ξεκινούσαν τα βαγόνια του θανάτου, με τους Εβραίους που οδηγούνταν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στην τελετή θα είναι παρών και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίκαελ Ροτ.

Τριμερής Συνάντηση Κορυφής

Στη συνέχεια θα γίνει η συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη - Νετανιάχου, ενώ παράλληλα θα βρίσκονται σε εξέλιξη τριμερείς συναντήσεις υπουργών και θα ακολουθήσει η ολομέλεια.

Οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ θα υπογράψουν κοινή Διακήρυξη και θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Συνάντησης.

Στη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναμένεται να επισκεφθεί την εβραϊκή συναγωγή.

Η συνάντηση της Ιερουσαλήμ

Στην προηγούμενη Συνάντηση, στην Ιερουσαλήμ, είχε διαπιστωθεί μεγάλη πρόοδος στη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών και ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι είναι «στρατηγική επιλογή» της κυβέρνησης η τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και στόχος της η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό μεταφορικό κέντρο του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, είχε επισημάνει ότι οι υδρογονάνθρακες της Μεσογείου πρέπει να γίνουν πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε προτείνει τη συγκρότηση κοινής δύναμης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, η οποία θα μπορούσε να συμπεριλάβει και άλλες χώρες της περιοχής, και αποφασίστηκε η λειτουργία διακρατικού Κέντρου συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.