3/6/17

Ο ορθολογισμός της Τουρκίας: Αφενός φωνάζει αλλά κινείται με προσεκτικά βήματα

FILE PHOTO. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. ΚΥΠΕ/ EPA/OLIVIER HOSLET

Του Άγγελου Συρίγου
Η Τουρκία είναι μία ορθολογική χώρα. Επειδή αντικείμενο αυτού του ορθολογισμού συχνά συμβαίνει να είναι η Ελλάδα, δεν αντιλαμβανόμαστε τον τουρκικό ορθολογισμό θεωρώντας ότι είναι εκδηλώσεις προκλητικότητας της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα, όμως, εκείνο που εκλαμβάνουμε συχνά ως πρόκληση είναι ορθολογισμός. Τα παραδείγματα είναι πολλά.
Το 1974 η Τουρκία άνοιξε τα θέματα του Αιγαίου. Εως τότε αποκλειστικό θέμα ενασχολήσεως της Ελλάδος ήταν το Κυπριακό. Θέτοντας πλειάδα διεκδικήσεων στο Αιγαίο η Τουρκία κατάφερε να διασπάσει την ελληνική εξωτερική πολιτική που έκτοτε πολεμά σε δύο διαφορετικά μέτωπα. Την ίδια περίοδο η Τουρκία διατύπωσε την απειλή πολέμου (casus belli) σε περίπτωση αυξήσεως των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. 

Ο λόγος ήταν απλός. Εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, κλείνει το θέμα της οριοθετήσεως της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. Από το 43% της συνολικής θαλασσίας επιφανείας του Αιγαίου που ανήκει στην ελληνική επικράτεια, η χώρα μας θα περάσει στο 72%. Αντιθέτως, λόγω της γεωγραφίας της περιοχής, η Τουρκία θα αυξήσει τη θαλάσσια περιοχή που ελέγχει από το 7,5% στο 8,7%. Από τις υπόλοιπες περιοχές του Αιγαίου που θα παραμένουν ανοιχτή θάλασσα (το 19%) η Τουρκία προβάλλει διεκδικήσεις μόνον στο 5,1%.
Το θέμα του casus belli επανήλθε ξαφνικά το 1995 και ανανεώθηκε με το κύρος αποφάσεως της τουρκικής Εθνοσυνελεύσεως. Τι έπιασε την Τουρκία; Λίγους μήνες νωρίτερα (Νοέμβριος 1994) ετέθη εν ισχύι η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Εκεί καθοριζόταν ως συμβατικός κανόνας ότι τα χωρικά ύδατα μπορούν να έχουν εύρος 12 μιλίων.
Η Τουρκία θεωρώντας ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται κατ’ εφαρμογή της συμβάσεως να προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών υδάτων, φρόντισε να ξαναστείλει το μήνυμα.
Το 1996 η κρίση των Ιμίων έφερε στην επιφάνεια ένα νέο θέμα. Επρόκειτο για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε έναν μεγάλο αριθμό νησίδων ανά το Αιγαίο. Ηταν η τουρκική αντίδραση σε μία εξαγγελία που είχε γίνει έξι μήνες νωρίτερα από την Ελλάδα να χτισθούν υποδομές που θα διευκόλυναν την ανθρώπινη διαβίωση σε έναν αριθμό μικρών νησιών.
Η Τουρκία φοβήθηκε ότι στόχος του προγράμματος ήταν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεπερασθούν τα προβλήματα της Συμβάσεως για το Δίκαιο της Θάλασσας που ορίζει ότι «βράχοι που δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή δική τους οικονομική ζωή, δεν έχουν ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα». Η εγκατάσταση ανθρώπων στα νησιά, θα πληρούσε τον όρο περί της δυνατότητας να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση. Κατά συνέπεια θα διεκδικούσαν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Η Τουρκία έκτοτε εμμένει στο θέμα. Δυσχεραίνει την πάγια ελληνική θέση περί προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. Πιο συγκεκριμένα, οι οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών ξεκινούν από την ακτογραμμή των ηπειρωτικών και νησιωτικών εδαφών. Εάν είναι άγνωστη ή αμφισβητούμενη η κυριαρχία κάποιων νησιών, δεν είναι δυνατή η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Ακόμη και εάν δεχθεί η Τουρκία τη δικαστική επίλυση της οριοθετήσεως της υφαλοκρηπίδας, πρώτο θέμα προσφυγής θα πρέπει να είναι η διαπίστωση της κυριαρχίας επί των νησιών. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας θα ακολουθήσει ως δεύτερο θέμα.
Οι σκέψεις περί του τουρκικού ορθολογισμού επανέρχονται λόγω της εντάσεως που καλλιεργεί η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ. Αν και η Τουρκία ωρύεται απειλώντας θεούς και δαίμονες, αποφεύγει να διεκδικήσει το συγκεκριμένο σημείο που θα γίνουν οι γεωτρήσεις από την κοινοπραξία της Exxon-Mobil. Το ίδιο είχε κάνει το 2011 και με το κοίτασμα Αφροδίτη. Είχε κυκλοφορήσει έναν χάρτη που σταματούσε τις διεκδικήσεις λίγα μίλια μακρύτερα. Προφανώς δεν ήθελε να εμπλακεί σε διαμάχη με τις αμερικανο-ισραηλινές εταιρείες που είχαν ανακαλύψει το κοίτασμα. Έτσι και τώρα φωνάζει μεν αλλά κινείται προσεκτικά, προσπαθώντας να διαπιστώσει τι περιθώρια κινήσεων έχει. Ας το έχουμε υπ’ όψιν μας τους επόμενους μήνες.
 O κ. Αγγελος Μ. Συρίγος είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
apopseis.com

3 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα από χθες θα έπρεπε να έχει ανακοινώσει αυτό που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας δικαιούται να κάνει.

    Επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. γεγονός με το οποίο θα κάναμε το ίδιο και για τον εναέριο χώρο. Η τουρκία για αυτό έχει θεσπίσει Casus beli.

    Καιρός είναι να δούμε αν παρά τον σχετικό διεθνή νόμο σύμφωνα με τον οποίο δικαιώμένη είναι η Ελλάδα, αν η τουρκία θα κάνει τελικά μία άκρως επιθετική ενέργεια ευρισκόμενη κιόλας εν αδίκω ενω στα ανατολικά της ταυτόχρονα βράζει και το καζάνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επι τελους και ένα αρθρο που αντιμετωπιζει την τουρκια και τον ερντογκαν ως σοβαρους ορθολογιστες που εχουν σχεδιασει προσεκτικα όλα τους τα βηματα για παρα πολλα χρονια.
    Αντιθέτως με εμας που την ανικανοτητα μας ,την δειλια μας και το ευατοβολεμα μας ,το εχουμε κανει χλευασμο και περιμενουμε να διαλυθει η τουρκια από Αμερικανους,Ρωσους,Κινεζους,Ισραηλινους κλπ,οι οποιοι θα μας παραδωσουν την Μ.Ασια,την Πολη,την Κυπρο,το Αιγαιο για να μπορέσουμε ως πρωην ιδιοκτητες να τα πουλήσουμε κοψοχρονιά.
    Σχολιασα εδώ πριν αρκετο καιρο ότι ο σουλτάνος θα παρει όχι μονον τους S-400 αλλα και πολλα αλλα και καποιοι πεσαν πανω μου προσπαθώντας να με πεισουν ότι η τουρκια ψυχομαχαει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Τουρκομογγόλοι όχι μόνο θα πάρουν S-400 θέλουν και τεχνογνωσία για συμπαραγωγή όπως έχει κάνει με την παραγωγή Α/Φ,Αρματων,Φρεγατών κλπ.Σε αντιπαραβολή με τα "Τομάρια" της εδώ πλευράς που άρπαζαν Δις ευρώ,έκλεισαν όλα τα Στρκά εργοστάσια(τωρα πουλάνε την καταχρεωμένη ΕΛΒΟ για 10 εκατομύρια;),τα Ναυπηγεία σε μία χώρα με Παγκόσμια πρωτιά στην εμπορική Ναυτηλία και είχαν 20 χρόνια; στη Κρήτη απενεργοποιημένα τα S-300.
    Aυτά τα λαμόγια υποτίθεται προετοιμάζονταν μετά το 1974 για μία μελλοντική ενέργεια των Τουρκομογγόλων.Οι καθηγητάδες λοιπόν κάνουν τις βαθυστόχαστες αναλύσεις και προτροπές και οι καθύλην αρμόδιοι ακόμη και ΑΚΡΩΣ ΑΠΠΟΡΗΤΟΥΣ φακέλους(πχ ηλεκτρονικών απο Ρωσία οπως ειχε γραφεί) τους προσκόμιζαν τρέχοντας στην ύποπτη Πρεσβεία.
    Προφανώς όλοι αυτοί οι αρμόδιοι(πλην ελαχίστων) προτιμούν τις αναλύσεις Οικονομικών Καθηγητών για off shore,για ισολογισμούς, ισοζύγια κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.