2/6/17

Σφάξε με αγά μου...


Στο διάγραμμα φαίνεται η εξέλιξη των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Οι σαμαροβενιζέλοι, παρά το ότι δεν πήραν καθόλου χρήματα από την τρόικα από τον Ιούνιο 2014, τις έριξαν στα €3.8 δισ και παρέδωσαν - βρήκαν λεφτά με εσωτερικό δανεισμό μέσω repos. Η βαρουφακειάδα τις εκτίναξε - τις κρατάει ψηλά η ιδιαίτερα επιτυχημένη (sic) επιλογή των υψηλών πλεονασμάτων. Ίσως θυμάστε πως το Σεπτέμβριο 2016 σε Eurogroup αναβλήθηκε η καταβολή υποδόσης μέχρις ότου πιστοποιηθεί πως όντως χρήματα του προγράμματος στήριξης πήγαν εκεί που προορίζονταν, στα ληξιπρόθεσμα.

Σε αντίθεση με τους σαμαροβενιζέλους, οι τσιπροκαμμένοι δεν έχουν καμιά σκασίλα για την ασφυξία ρευστότητας στην οικονομία. Χαρακτηριστική η άνοδος των βεβαιωμένων
ληξιπρόθεσμων κατά μισό δισ το πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ έχει καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα €7.2 δισ και παράλληλα τα repos αυξήθηκαν κατά €2.3 δισ. Πού διάολο πήγε το πλεόνασμα, οέο; Ή να το πούμε καλύτερα: λες ρε το πλεόνασμα (μέρος του τουλάχιστον) να έχει αντληθεί από την οικονομία με καουμποϋλίκια; Δεν πληρώνω από τη μιά, φέρτε τα λεφτά των οργανισμών του δημοσίου, από την άλλη!

Επίκαιρη η συζήτηση. Το ρεπορτάζ θέλει τη διευκόλυνση του επικοινωνιακού μαγαζιού του Τσίπρα, δεχόμενου την πρόταση Ντε Γκίντος/Σόιμπλε/Ντάισελμπλουμ/Τόμσεν που απέρριψε την 22 Μαίου ο Τσακαλώτος "γιατί θα δημιουργηθεί πολιτική κρίση". Η γλύκανση θα είναι, λέει, η έγκριση όχι €7.2 δισ για τα χρεολύσια του Ιουλίου, αλλά €10 δισ τα οποία θα πάνε στα ληξιπρόθεσμα.
Ως οικονομία είμαστε ένας σκύλος που κυνηγάει την ουρά του. Το τσιπροκαμμενιστάν αφαιρεί ρευστότητα για να επικοινωνεί επιτυχία με πλεονάσματα, αγωνίζεται μετά πολύ σκληρά να πάρει δανεικά (αυτά θα είναι νέο χρέος) και να επιστρέψει μέρος της ρευστότητας - για να την πάρει υποχωρεί στα πάντα όλα.
Ομορφιές!
Σημείωση:
Υπάρχουν βέβαια εν αναμονή και οι μη πιστοποιημένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Η βεβαίωσή τους καθυστερεί, το ύψος τους δεν είναι δημόσια γνωστό. Ήταν €3.5 δισ τον Ιούλιο 2016 - εκτιμούσα πως με τις καταβολές που υποχρεώθηκε να κάνουν οι τσιπροκαμμένοι θα ήταν (συντηρητικά) περί τα €2 δισ. Άλλο ρεπορτάζ προ τριών ημερών αναφερόταν σε 315.000 συντάξεις που έχουν κολλήσει στη "γραφειοκρατία" για πάνω από δέκα μήνες. Ο θεός κι η ψυχή τους!

Ξανασφάξε με αγά μου...




Για την πληρότητα της προηγούμενης ανάρτησης, παραθέτω και την εξέλιξη των repos. Τα repos είναι βραχυπρόθεσμος δανεισμός μερικών εβδομάδων το πολύ και ανακυκλώνονται. Επομένως, χρειάζεσαι πρόθυμους δανειστές. Οι φορείς και εταιρείες του δημοσίου, με τις ΠΝΠ του Βαρουφάκη υποχρεούνται να μεταφέρουν στην ΤτΕ όλα τα διαθέσιμα, πέραν των απαραίτητων λειτουργικών δαπανών 15ημέρου.
Οι σαμαροβενιζέλοι άρχισαν να δανείζονται το πρώτο τρίμηνο του 2014 - είχαν αναφανεί τα προβλήματα με τις αξιολογήσεις και τις δόσεις. Τα πήγαν σε ένα χρόνο από το μηδέν στα €8.6 δισ. Σήμερα είναι €13.6 δισ. Αν θυμάστε ο γραφικός πανάσχετος Δραγασάκης είχε πει μέσα στη Βουλή "ανακαλύψαμε πως ο Σαμαράς είχε πάρει €10 δισ repos". Τι λες ρε φίλε! Το ήξεραν και οι φωτοτυπάδες που βγάζουν αντίγραφα των Δελτίων του κράτους, ο αντιπρόεδρος της εθνοσωτηρίου δεν είχε ιδέα. Τότε που το είπε, τα είχε ανεβάσει ο ίδιος στα €12.1 δισ!
Η διαφορά ανάμεσα στις πολιτικές των δύο κυβερνήσεων είναι τεράστια. Ο Σαμαράς σήκωσε €8.6 δισ από τα κατά τεκμήριο "περισσευούμενα" των φορέων, κατατεθειμένων στην ΤτΕ για διαχείριση. Απλώς η προσφορά επιτοκίου έπρεπε να είναι ανταγωνιστική. Ο Τσίπρας σήκωσε €5 δισ υποχρεώνοντας τους φορείς να βγάλουν από το συρτάρι τους ό,τι διαθέσιμο υπάρχει και να μην εκτελούν τον προϋπολογισμό τους (πλην μισθοδοσίας).
Η άλλη διαφορά στις πολιτικές έχει να κάνει με τον στόχο του δανεισμού. Πολιτική των σαμαροβενιζέλων ήταν να "τρέχει το κράτος" - έπρεπε να βρουν λεφτά μιας και οι δόσεις κόπηκαν την άνοιξη 2014 και του ΔΝΤ ήδη από τον προηγούμενο χρόνο. Οι τσιπροκαμμένοι χρηματοδοτούσαν καουμποϋλίκια. Συνδυάστε τα δύο διαγράμματα να δείτε ποιοί και πόσο χρηματοδότησαν τις ανοησίες της αγωνιστικής διαπραγμάτευσης. Το εντυπωσιακό είναι αυτό που έγινε από τον Οκτώβριο 2016 και μετά. Θηριώδη πλεονάσματα και καπάκι αύξηση των repos και των ληξιπρόθεσμων οφειλών. 
Δύο τινά: 
(α) μέρος του πλεονάσματος είναι μαγική εικόνα - για να τη φάνε τα γατόνια των θεσμών έπρεπε να δώσει τα πάντα ο Τσίπρας, 
(β) μάζευε λεφτά για αγωνιστική διαπραγμάτευση Νο 2 εν όψει χρεολυσίων Ιουλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.