9/6/17

Οι Κούρδοι σφίγγουν τον κλοιό στη Ράκα - Η κατάσταση στο μέτωπο (βίντεο, χάρτες)


Βίντεο από τη Ράκα δείχνει μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να δέχονται πυρά και Α-10 να δίνουν αεροπορική υποστήριξη
Η επιχείρηση περικύκλωσης και η απελευθέρωσης της Ράκας, της ντε φάκτο πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους, μάλλον εξελίσσεται καλύτερα και ταχύτερα από το αναμενόμενο μιας και οι Κούρδοι και οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας έχουν προχωρήσει και έχουν περικυκλώσει από παντού την πόλη.
Συγκεκριμένα χθες κατέλαβαν το στρατόπεδο της 17ης Μεραρχίας του συριακού στρατού που κατείχαν οι τζιχαντιστές, ενώ ολοκλήρωσαν την κατάληψη και τον έλεγχο συνοικιών στα ανατολικά και τα δυτικά.

(Χάρτης: Σάββας Καλεντερίδης)
Την ίδια στιγμή –όπως προκύπτει από πληροφορίες από τον συνασπισμός των χωρών που συμμετέχουν στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους με επικεφαλής τις ΗΠΑ–, και στα τρία μέτωπα (ανατολικό, δυτικό και βόρειο) παρέχεται υποστήριξη με πυρά πυροβολικού και αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Από την άλλη εκπρόσωποι των κουρδικών δυνάμεων του YPG δηλώνουν ότι η απελευθέρωση της Ράκας δεν θα αργήσει, ίσως γίνει και την επόμενη εβδομάδα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προέλαση του συριακού στρατού από την πλευρά του Χαλεπίου με κατεύθυνση προς την Ντερ εζ Ζορ. Ήδη τα τμήματα του στρατού που προελαύνουν έχουν συναντηθεί με τα τμήματα του YPG που κατέχουν περιοχή νότια του Ευφράτη, στα νοτιοδυτικά του φράγματος Τάμπκα.

(Χάρτης: Σάββας Καλεντερίδης)
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πώς θα αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα που εμφανίζεται στην ενδοχώρα της Συρίας. Οι ΗΠΑ επιχειρούν με αεροπορικούς βομβαρδισμούς να σταματήσουν την προέλαση τμημάτων του συριακού στρατού και πολιτοφυλάκων του Ιράν προς τα σύνορα με το Ιράκ, ώστε να αποτρέψουν τη διάνοιξη διαδρόμου που θα ενώνει τις σιιτικές περιοχές του Ιράκ με τμήματα της Συρίας που θα ελέγχονται από το συριακό στρατό και τις πολιτοφυλακές σιιτών του Ιράν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.