9/6/17

ΗΠΑ: Πλήρη υποστήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία στα θέματα ενέργειας

Την επαναβεβαίωση του ισχυρού συνεταιρισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, σημειώνει ο Λευκός Οίκος, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε για τη χθεσινή συνάντηση των  δύο ηγετών, στην οποία συζητήθηκαν επίσης «περιοχές περαιτέρω συνεργασίας». Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνες και εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων εντός της ΑΟΖ της. Αυτό, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ανέφερε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Λευκό Οίκο. 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Πενς υποδέχθηκε εγκάρδια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, μεταφέροντάς του τους χαιρετισμούς του Προέδρου Τραμπ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως τα τελευταία χρόνια η στρατηγική συνεργασία Κύπρου – ΗΠΑ έχει βαθύνει και ο ίδιος από την πρώτη μέρα της εκλογής του έκανε αναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, με στόχους: Πρώτον, την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Αμερική και δεύτερον την αναβάθμιση των σχέσεων με γειτονικά κράτη, όπως το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Αίγυπτος κλπ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου. Αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα της ασφάλειας και της τρομοκρατίας και ανέφερε στον κ. Πενς συγκεκριμένα παραδείγματα συνεργασίας με τις ΗΠΑ στους τομείς αυτούς και στην ανταλλαγή πληροφοριών και πώς μπορεί η συνεργασία αυτή να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με πάρα πολύ συγκεκριμένους τρόπους, όπως κοινές ασκήσεις κλπ.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις δυνατότητες που έχει η Κύπρος λόγω των καλών της σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής να βοηθήσει στο Μεσανατολικό και προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναλάβουν οι ΗΠΑ.

Μίλησε για τις τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσει στην περιοχή η Κύπρος, μαζί με την Ελλάδα και τα ενεργειακά. Στο ζήτημα αυτό έγινε μνεία στις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ιταλίας και την ανάληψη συμβολαίου για έρευνες από την Exxon Mobil.

Επίσης μίλησε για τις απειλές της Άγκυρας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή της έναρξης των διερευνητικών γεωτρήσεων της Total 13 Ιούλιου, της ΕΝΙ τον Ιανουάριο και της Exxon το καλοκαίρι του επόμενου έτους και ζήτησε την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Σε σχέση με το Κυπριακό, δόθηκε έμφαση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, προειδοποίησε ότι καμία λύση δεν πρόκειται να περάσει από δημοψήφισμα με εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα, αλλά ούτε σωστό είναι για μία χώρα μέλος της Ε.Ε. να έχει τέτοιο αναχρονιστικό σύστημα.

Ενημέρωσε τον Αντιπρόεδρο Πενς για τη συνάντηση της Κυριακής με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και τη συμφωνία για τη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, που όπως φαίνεται θα συγκληθεί στα τέλη Ιουνίου.

Σημείωσε την ανάγκη καλής προετοιμασίας, ώστε να υπάρξουν καλά αποτελέσματα και ότι είναι απαραίτητο να τηρηθούν από όλους τα συμφωνηθέντα στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέπτυξε στο συνομιλητή του τη σημασία ο ρόλος της Κύπρου μετά τη λύση να παραμείνει ο ίδιος και να ενισχυθεί, του εξήγησε τις θέσεις του έναντι των τουρκικών απαιτήσεων για τις 4 ελευθερίες που ζητά η Τουρκία, αλλά η αποδοχή τους θα έχει αρνητικά αποτελέσματα και στους Ε/κ και στους Τ/κ. Υπογράμμισε ότι Ε/κ και Τ/κ είχαν πολύ καλές σχέσεις, αλλά η τουρκική εισβολή και ο παράνομος εποικισμός που ακολούθησε έχουν μετατρέψει τα κατεχόμενα σε ισλαμική περιοχή.

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση και να μπορέσει η Κύπρος να παραμείνει αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ. Ωστόσο, εξέφρασε ανησυχία από την απρόβλεπτη συμπεριφορά της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν.

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, όπως αναφέρεται, εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχεται στο Λευκό Οίκο τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον οποίο ευχαρίστησε για όσα κάνει, ιδίως για τα ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τον διαβεβαίωσε ότι μεταξύ ΗΠΑ – Κύπρου υπάρχει ένας στρατηγικός συνεταιρισμός. Είπε πως ιδιαίτερα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας η Κύπρος είναι ειδικός εταίρος των ΗΠΑ, ενώ έκανε μνεία στα ζητήματα ασφάλειας της ναυσιπλοϊας.

Παράλληλα ο κ. Πενς είπε πως οι ΗΠΑ μπορούν να ενθαρρύνουν αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο.

Αναφορικά με το Κυπριακό, χαιρέτισε την απόφαση για επιστροφή στη Γενεύη, τονίζοντας τη σημασία οι δύο πλευρές να αποφασίσουν για το καλύτερο αποτέλεσμα. Διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες για να βοηθήσουν τις προσπάθειες για λύση με όποιο τρόπο τους ζητηθεί και εκτίμησε ότι η παρούσα είναι η καλύτερη ευκαιρία που υπήρχε για διευθέτηση.

Ο κ. Πενς έδειξε να γνωρίζει την κατάσταση στην Κύπρο και μίλησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επίσκεψή του στο νησί πριν 10 περίπου χρόνια, όπου επισκέφθηκε την πράσινη γραμμή.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ τις συνεργασίες που αναπτύσσει η Κυπριακή Δημοκρατία με γειτονικά κράτη, καθώς η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχές για τις οποίες ενδιαφέρεται έντονα ο πρόεδρος Τραμπ και στο πλαίσιο αυτό ειδικό ενδιαφέρον για τον Αμερικανό πρόεδρο έχει και η Κύπρος.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είπε τέλος πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα της Κύπρος για έρευνες και εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων εντός της ΑΟΖ της.
Την επαναβεβαίωση του ισχυρού συνεταιρισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, σημειώνει ο Λευκός Οίκος, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε για τη χθεσινή συνάντηση των  δύο ηγετών, στην οποία συζητήθηκαν επίσης «περιοχές περαιτέρω συνεργασίας».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, «ο Αντιπρόεδρος υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την έναρξη των υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών συνομιλιών της Γενεύης και εξέφρασε την ελπίδα όπως οι ηγέτες των Ε/κ και των Τ/κ συμφωνήσουν σε μία διευθέτηση η οποία θα επανενώνει την Κύπρο σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Ο Αντιπρόεδρος Πενς εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τις συνεισφορές της προς τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την Αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και τη δέσμευσή της να υποστηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία του Μεσανατολικού.
 
Πηγή: philenews/KYΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.