4/6/17

Η Ρωσία απαντά στις προσβολές του Μακρόν

La Russie répond aux insultes de Macron
Η Ρωσία δεν προσκάλεσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP στη Σύνοδο Κορυφής στην Αγία Πετρούπολη

Από όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν τη συνάντηση Πούτιν-Μακρόν, εκείνο  που ήταν το πιο αποκαλυπτική ήταν η συνέντευξη Τύπου. Εκτός από το γεγονός ότι ο Μακρόν συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο παιδί, μόλις είναι μόνος του, ανίκανος να αυτοσχεδιάσει με ηρεμία, από τη στιγμή που δεν διαθέτει  γραπτό κείμενο να απαγγείλει ή να διαβάσει επιτρέποντας του να ασκήσει το ταλέντο του ως ηθοποιός, επιτρέπει στον εαυτό του να επιτεθεί προφορικά και δημοσίως μια επιχείρηση του καλεσμένου Κράτους. Στο περιβάλλον στο οποίο βρισκόταν, ήταν παράλογο και παιδαριώδες, αλλά αυτό δείχνει κυρίως ότι αυτός ο χαρακτήρας είναι εύθραυστος και δεν είναι καθόλου στο ύψος του ρόλου ενός προέδρου. Το ό, τι το έπραξε εσκεμμένα ή όχι, δεν αλλάζει το θέμα. Και έτσι για άλλη μια φορά, ήταν η Ρωσία που μας δίνει ένα διπλό μάθημα διπλωματίας, πρώτα με το να μην αντιδρά αμέσως, στη συνέχεια, δίνοντας μια απάντηση με νόημα, αλλά χωρίς τυμπανοκρουσίες.  

Με την ευκαιρία του Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τους επικεφαλής των μεγάλων παγκόσμιων πρακτορείων ειδήσεων για μια σύνοδο κορυφής του Τύπου. Φέτος, σημειώθηκε η απουσία του AFP. Αμέσως μετά τη σκανδαλώδη συμπεριφορά του Μακρόν στο Παρίσι, ίσως να μην ήθελε η Ρωσία να δει προπαγανδιστές γύρω από το τραπέζι, αλλά δημοσιογράφους.

Η Ρωσία είναι γνωστή για τις ασύμμετρες αντιδράσεις της και η σιωπή του Ρώσου προέδρου, ο οποίος δεν ήθελε να κάνει σκάνδαλο μετά την καταγγελία για όργανο προπαγάνδας που μεταφέρθηκε από τον Ε Μακρόν κατά του RT και του Σπούτνικ, δεν μπορούσε να παραμείνει χωρίς αντίδραση για πολύ.



Εκείνη δεν άργησε να έρθει. Το Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων (Agence France Presse, AFP) δεν συμμετείχε στη διάσκεψη των μεγάλων παγκόσμιων πρακτορείων ειδήσεων στην Αγία Πετρούπολη με τον πρόεδρο Β Πούτιν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεξήγησε με πολύ διπλωματικό τρόπο:  

 «Το γεγονός είναι ότι αυτή η διάσκεψη ονομάζεται Σύνοδος Κορυφής των πρακτορείων ειδήσεων, δηλαδή συμμετέχουν οι διευθύνοντες, αν όχι, τουλάχιστον οι αναπληρωματικοί τους. Η μορφή της συνάντησης δεν προβλέπει άλλη μορφή συμμετοχής».

Είναι απλό και σαφές ταυτόχρονα. Κάθε δράση προκαλεί αντίδραση και είναι αφελές εκ μέρους του Γάλλου προέδρου να φανταστεί ότι η Ρωσία θα παρέμεινε ακίνητη ενώπιον μιας τέτοιας συμπεριφοράς. Το να μη σπάσεις τα πιάτα δημοσίως δεν σημαίνει ότι όλα συγχωρούνται και έγιναν αποδεκτά.

Αλλά σε αυτό το επίπεδο, πρόκειται για αφέλεια ή ανικανότητα από πλευράς του Ε Μακρόν;

Karine Bechet-Golovko

Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά

Διαβάστε περισσότερα στο http://reseauinternational.net/la-russie-repond-aux-insultes-de-macron


1 σχόλιο:

  1. Αρχίζει να διαφαίνεται ότι το πολιτικό αφεντικό του υπαλληλάκου των Ρότσιλδ είναι το βαθύ κράτος των νεοταξιτών της Ουάσιγκτον. Ο επονομαζόμενος και βάλτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.