21/6/17

Γιατί η Ελλάδα παράγει πτυχιούχους χωρίς αντίκρισμα!


Τις στρεβλώσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, που δεν προτάσσει σύγχρονα αντικείμενα σπουδών, τις ανύπαρκτες ευκαιρίες επανεκπαίδευσης εργαζόμενων και τη χαμηλή σύνδεση των ΑΕΙ με τις επιχειρήσεις, αναδεικνύει έρευνα. Απρόθυμες οι εταιρείες να επενδύσουν στους ανθρώπους τους! 
Περίπου το μισό των Ελλήνων πτυχιούχων Ανώτατης Εκπαίδευσης παρακολουθούν αντικείμενα σπουδών που δεν έχουν ζήτηση στην ελληνική αγορά εργασίας, διαπιστώνει μελέτη που εκπονήθηκε με τη συνεργασία της Ernst&Young, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Endeavor Greece.
Η διαπίστωση επισημαίνει μία μόνον από τις στρεβλώσεις που διέπουν το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο έχει μικρή έως ανύπαρκτη διασύνδεση με τις επιχειρήσεις και την πραγματική ζήτηση στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, ακόμη και μέσα στη βαθιά κρίση αυξάνει ο αριθμός αποφοίτων από σχολές κοινωνικών επιστημών (π.χ. η θεολογική) ενώ υπολείπεται ο αριθμός πτυχιούχων για κλάδους αιχμής όπως η πληροφορική.
Συγκεκριμένα, σχεδόν δύο στους πέντε φοιτητές σήμερα φοιτούν σε τρεις βασικές γενικές κατευθύνσεις (ανθρωπιστικές επιστήμες, κοινωνικές επιστήμες & επιστήμες της συμπεριφοράς και επιστήμες εκπαίδευσης & κατάρτισης των διδασκόντων), οι οποίες, παρά την αδιαμφισβήτητη αξία τους, δεν είναι αυτές που κατεξοχήν χρειάζεται σήμερα η αγορά εργασίας.
Την ίδια ώρα, σε έναν τομέα αιχμής, όπως η πληροφορική, κατευθύνεται μόνο το 4% των φοιτητών, παρά την ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση ειδικών στην Ελλάδα και την πρόβλεψη για 750.000 κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη έως το 2020.


Για τη συνέχεια Euro2Day

4 σχόλια:

  1. Ὡστε δέν ὑπάρχουν στήν Ἑλλάδα, χιλιάδες πτυχιοῦχοι τῶν κομπιοῦτερς ἄνεργοι;
    Καί δέν περνοῦν στίς σχολές ἀνθρωπιστικῶν σπουδῶν πολλοί φοιτητές πού δἐν μποροῦν ἀλλοῦ, καί πού προτιμοῦν ΑΕΙ τέτοιων σπουδῶν ἀπό ΤΕΙ;
    Καί τό πρόβλημα εἶναι νά μειωθοῦν οἱ ἀνθρωπιστικές ἐπιστῆμες;
    Ἔχετε προσέξει πόσο ἄσχετες μέ τήν Ἑλληνική οἰκονομική καί κοινωνική πραγματικότητα εἶναι οἱ σπουδές σέ τεχνικούς τομεῖς;
    Ὅπως σέ εἰδικότητες, στίς ὁποῖες μόνο στό ἐξωτερικό θά μποροῦν νά βροῦν δουλειά τά νέα παιδιά, καί ὄχι εὔκολα;
    Γιά νά βροῦμε τίς πραγματικές μας ἀνάγκες σέ ἐπαγγέλματα, τί θά μετρήσουμε, τί προσωπικό χρειάζονται οἱ ἐπιχειρήσεις καί ἡ οἰκονομία μόνον;
    Ἤ πρῶτα τί ἀνάγκες σέ εἰδικόττητες ἔχει ἡ κοινωνία, ἐκεῖ ὅπου τά νέα παιδιά θέλουν νά ζήσουν, νά κάνουν οἰκογένεια, και νά δουλέψουν; ... κάνοντας καί τίς δικές τους ἐπιχειρήσεις, ἐννοεῖται!
    Τί εἶναι οι νέοι μας; Ὑλικό γιά νά φτιάξουμε ἀνθρώπους-ἐργαλεῖα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλή παρατήρηση! Κομπιουτεράδες υπαρχουν αλλά από την στιγμή που σταμάτησαν τα μεγάλα έργα που είχαν σχέση με το δημόσιο οι πιο εξειδικευμένοι δεν βρίσκουν απασχόληση. Αντίθετα άτομα που στήνουν υπολογιστή και κάνουν συντήρηση, εγκαθιστούν λειτουργικό κλπ, κάτι βρίσκουν να κάνουν.
      Στις ανθρωπιστικές το πρόβλημα είναι ότι έχουν κατεύθυνση σχολείο/φροντιστήριο και τέρμα. Οι αρχαιολόγοι προσλαμβάνονται με το σταγονόμετρο. Άρα τη δουλειά που σπούδασαν λίγοι θα την κάνουν. Το ίδιο και στη θετική κατεύθυνση. ο φυσικός δύσκολότατα θα ασχοληθεί με έρευνα στην χώρα μας. γι' αυτό και τις σχολές αυτές τις λένε "καθηγητικές". Αν δεν μπορούμε να τους απορροφήσουμε αλλού αιτία είναι η δομή της οικονομίας μας με τις υπερδιογκωμένες υπηρεσίες.
      Από την άλλη δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε κάποιον να σπουδάσει αυτό που θέλει ειδικά αν είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει το όνειρό του στο εξωτερικό.

      Διαγραφή
  2. Και μια θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα που μπορεί και να μη την ξέρει ο αρθρογράφος:
    ΤΕΙ 4 χρόνια (χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα από το 1983 που ιδρύθηκαν ... και ο απόφοιτος τους αποφασίζει για να έχει στον ήλιο μοίρα να συνεχίσει Πολυτεχνείο αλλά 4 χρόνια (μπαινουν στο 2ο έτος μετά από εξετάσεις) ... το σύνολο 8 μέχρι στιγμής.

    Ξέρω και κανα δύο ήρωες που πήγανε για master μετά ... συν 2 χρόνια ... το σύνολο 10 ... στην κωλοχώρα του κερατά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας δουλευέουν οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα μου φαίνεται.Για να μη πυον ότι έχουν σακουλιάσει όλο το χρήμα και το έχουν στείλει Ελβετία (εκτός ΕΕ φυσικά κάτι ξέρουν ) και δεν κάνουν ούτε μία επένδυση για την ψυχή της μάνας τους και την πατρίδα τους μας λέγουν μπούρδες.Ότι δήθεν δεν βρίσκουν μορφωμένο δυναμικό.Σε καμία χώρα όποιος τελειώνει κανένα πανεπιστήμιο δεν φέρει qualification για τη δουλειά ακόμα και στις ΗΠΑ ! Τον προσλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας και του το παρέχει αυτός με συμφωνία ! Όσοι έχουν δουλέψει στο εξωτερικό καταλαβαίνουν.Εδώ πουλάνε παραμύθι σκορδαλιά στον κοσμάκη οι "πλούσιοι".Τελειώνοντας το πανεπιστημίο μήπως θέλουν να έχει πάρει και Νόμπελ ο άλλος να τον προσλάβουν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.