13/6/17

Πάνω από 93 δισ. δολάρια οι επενδύσεις του Κατάρ στην Ευρώπη – Ξεχωρίζει ο ενεργειακός τομέας

Ξεπερνούν τα 93 δισ. δολάρια οι επενδύσεις του Κατάρ στην Ευρώπη, γεγονός που έχει συνεισφέρει καταλυτικά στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κρατών να ξεπεράσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που «χτύπησε» τη Γηραιά Ήπειρο, σημειώνει σε ανάλυσή του ο Δρ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, Managing Director της POWERGLOBE.
Η οικονομική ισχύς του Κατάρ βασίζεται κυρίως στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, με το φυσικό πλούτο να προσφέρει στην αραβική χώρα τη δυνατότητα να προχωρά σε τολμηρές επενδύσεις σε όλο τον κόσμο, τονίζει ο κ. Θεοδωρόπουλος. Σύμφωνα με στοιχεία του UNDP, τα πετρελαϊκά αποθέματα του Κατάρ φτάνουν τα 15 δισ. βαρέλια, ενώ η χώρα είναι η τρίτη στην κατάταξη όσων διαθέτουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Μάλιστα, το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου. Η εκμετάλλευσή τους, έχει φέρει το κατά κεφαλή ΑΕΠ της χώρας στην 48η θέση διεθνώς, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2015. Η ισχυρή οικονομική βάση, δίνει στο Κατάρ τη δυνατότητα να προχωρά σε επενδύσεις ύψους30-40 δισ. δολαρίων το χρόνο. Ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων αυτών κατευθύνεται στην Ευρώπη.
Τα τελευταία οχτώ χρόνια, οι επενδύσεις στις χώρες της Ευρωζώνης αποτελούν προτεραιότητα για το Κατάρ, σημειώνει η ανάλυση. Η επενδυτική στρατηγική της αραβικής χώρας, όμως, δεν περιορίζεται στο «σκληρό πυρήνα» της ΕΕ, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες χώρες, ιδίως στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς το Κατάρ επιδιώκει οι επενδύσεις του να υπηρετούν και τους γενικούς στόχους που θέτει για την εξωτερική του πολιτική. Εξ ου και αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι επενδύσεις στη Ρωσία, όπως τονίζει ο Δρ. Θεοδωρόπουλος.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ΕΕ παραμένει στρατηγικός εταίρος για το Κατάρ, με τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές να εκτοξεύονται από τα 38 δισ. δολάρια το 2010 στα 138 δισ. δολάρια το 2016.
Ένας από τους τομείς στους οποίους το Κατάρ δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι ο τομέας της ενεργειακής ασφάλειας.
Μια πρόσφατη μελέτη του al Sharq δείχνει ότι οι καταριανές επενδύσεις στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία ανέρχονται σε 93 δισ. δολάρια.
Οι επενδύσεις αυτές αφορούν κυρίως την ενέργειας (LNG, ηλεκτροπαραγωγή, ηλεκτρισμός), τον τραπεζικό τομέα, το real estate και τον τουρισμό.
Η πλέον βασική παράμετρος, όπως τονίζει ο Δρ. Θεοδωρόπουλος, είναι ότι Κατάρ και ΕΕ έχουν οικοδομήσει μακροπρόθεσμες σχέσεις, που βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
Παραδειγματικές καταριανές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης
Το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στη Βρετανία. Πέρυσι, οι εισαγωγές καταριανού LNG στη Βρετανία έφτασαν το 85% των βρετανικών εισαγωγών.
Κομβική εδώ είναι η παρουσία της του τερματικού LNG South Hook LNG στη Δυτική Ουαλία, όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς επαναεριοποίησης LNG στην Ευρώπη.  Ο σταθμός έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το 2010 και έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται περίπου 15,6 εκατ. Τόνου LNG ετησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 20% των αναγκών της Μεγάλης Βρετανίας σε φυσικό αέριο. Το κόστος κατασκευής του ανήλθε σε περίπου 1 δισ. Λίρες. South Hook LNG Terminal cost some £1 billion to build, demonstrating the long-term commitment of its shareholders to the UK market.
Επίσης, στις αρχές του έτους, η εφημερίδα London Times ανέφερε ότι το Κατάρ σχεδιάζει επενδύσεις στη Βρετανία συνολικού ύψους 14, 94 δισ. δολαρίων σε ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, οδικά έργα, σιδηροδρόμους και το σχέδιο για το τούνελ του Τάμεση.
Σημαντική είναι και η παρουσία της Qatar Petroleum στην Ελλάδα, όπου έχει αποκτήσει το 25% της μονάδας ΗΡΩΝ ΙΙ, σε μια επένδυση που ήταν η πρώτη της Qatar Petroleum στην Ελλάδα.
Ο τερματικός σταθμός LNG Adriatic LNG (που ήταν γνωστός ως  Terminale GNL Adriatico Srl) βρίσκεται περίπου 14 χλμ. ανοιχτά του Πόρτο Λεβάντε και λειτουργεί από την Qatar Terminal Ltd., θυγατρική της Qatar Petroleum, η οποία διατηρεί ποσοστό 45%, σε συνεργασία με την ExxonMobil Italiana Gas (45%), και την Edison SpA (10%).
Φυσικά, δεν μπορεί να παραβλεφθεί και η συμμετοχή του Κατάρ στην Total Oil.
Η Qatar Petroleum διαθέτει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ενεργειακών επενδύσεων στην ΕΕ (κυρίως στη Βρετανία, την Ελλάδα και την Ιταλία). Πηγή: QP & POWERGLOBE Global Energy and Investment Report 2015/16
Σημαντικές επενδύσεις του Κατάρ στην Ευρώπη
Γαλλία
·         Lagardère 12.83%
·         Total 5%
·         LVMH 1%
·         Vivendi 2%
·         France Telecom 1%
·         Veolia Environnement 4.7%
·         Vinci 7%
Γερμανία
·         Volkswagen 17%
·         Hochtief 9.10%
Ελλάδα
·         ΗΡΩΝ ΙΙ 25% (επένδυση από την Qatar Petroleum)
·         Eurobank EFG & Alpha Bank
Ιταλία
·         Adriatic LNG Terminal (επένδυση από την Qatar Petroleum)
Ισπανία - Βραζιλία
·         Santander-Brazil 5%
·         Iberdrola 8.40%
Ελβετία
·         XStrata 7.76%
·         Credit Suisse 8.9%
Ηνωμένο Βασίλειο
·         Barclays 6.33%
·         J. Sainsbury 26%
·         Harrods 100%
·         Goldfields 10%
·         Songbird Estates 24%
·         South Hook LNG Terminal (επένδυση από την Qatar Petroleum)
·         South Hook Gas (επένδυση από την Qatar Petroleum)
Πηγή: https://energypress.gr/news/pano-apo-93-dis-dolaria-oi-ependyseis-toy-katar-stin-eyropi-xehorizei-o-energeiakos-tomeas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.