9/6/17

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντίθετο με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία το πάγωμα των συντάξεων έως το 2023

Γνωμοδότηση του Ανώτατου Δικαστηρίου ενόψει της ψήφισης της διάταξης τροπολογίας για τα προαπαιτούμενα

 Κόλλια Ελευθερία   
Αντίθετο με το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία έκρινε – ομόφωνα - η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου το πάγωμα των συντάξεων έως το 2023. Η γνωμοδότηση του ανώτατου δικαστηρίου ήλθε ενόψει της ψήφισης της διάταξης που περιλαμβάνεται στις τροπολογίες για τα προαπαιτούμενα και οι οποίες έχουν κατατεθεί στη Βουλή.
Το ανώτατο δικαστήριο είχε κατά πλειοψηφία αποφανθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας και στο πρόσφατο παρελθόν, ως προς τη ρύθμιση που προέβλεπε πάγωμα των συντάξεων ως το 2021.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την παράταση του χρονικού ορίζοντα παγώματος των συντάξεων, «η νέα αυτή παρέκταση της έναρξης εφαρμογής της διάταξης σε απώτερο χρονικό σημείο (ήτοι πλέον της πενταετίας) καθιστά αδύνατη τη διατύπωση ασφαλούς εκτίμησης από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου αναφορικώς με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την οικονομική δυνατότητα της επιβαρυνόμενης κατηγορίας συνταξιούχων». Παραπέμπει, δε, στην ανάλογη κριτική της Ολομέλειας στις 8 Μαΐου.

Η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι μείζονος σημασίας, παρότι μη δεσμευτική, καθώς «στρώνει το χαλί» για τυχόν προσφυγές μετά την ψήφιση των επίμαχων διατάξεων.
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Γι αυτό η μόνη λύση είναι δραχμή.

    Ούτε νομικά κολλήματα ούτε τίποτα. Δεν παράγεις, υποτιμάσαι. Και παρλαπίπα τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.