22/5/17

Πώς μπορεί ο Trump και ο Pence να μην γνώριζαν ότι ο Flynn ασκούσε lobbying υπέρ της Τουρκίας;

Της Vera Bergengruen
Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν
Όσο πλήθαιναν οι ερωτήσεις που έγιναν την Πέμπτη, σχετικά με το αν ο Michael Flynn χρησιμοποίησε τη θέση του ως πρώτου συμβούλου εξωτερικής πολιτικής του Donald Trump για να ωφελήσει ξένες χώρες, από τις οποίες είχε πληρωθεί για να εκπροσωπεί, γινόταν όλο και πιο σαφές ότι η διοίκηση του Trump είχε ειδοποιηθεί για τους μυστικούς του δεσμούς.
Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Donald Trump και ο Αντιπρόεδρος Mike Pence δεν γνώριζαν ότι ο Flynn ενεργούσε ως ξένος αντιπρόσωπος μέχρι να επιληφθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης τον Μάρτιο.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του Trump ειδοποιήθηκαν τουλάχιστον τρεις φορές ότι ο ερχόμενος σύμβουλος  εθνικής ασφάλειας πληρώνεται για να εκπροσωπεί τα τουρκικά συμφέροντα. Παρά τις προειδοποιήσεις αυτές, στον Flynn επετράπη να παρακολουθεί διαβαθμισμένες ενημερώσεις πληροφοριών μετά τον Αύγουστο, πρώτα ως σύμβουλος του υποψήφιου Τράμπ και στη συνέχεια ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Προέδρου.

Ο Flynn χαρακτηρίστηκε εκ των υστέρων ξένος πράκτορας, στις 7 Μαρτίου, αφού κατέθεσε έγγραφα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης που έδειχναν ότι έλαβε περισσότερα από $ 530.000 για εργασία που «θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ωφέλησε κυρίως τη Δημοκρατία της Τουρκίας».

Αποκάλυψε στην ίδια κατάθεση, ότι συναντήθηκε μυστικά σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλουτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαγιάκ, γαμπρό του πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Trump απέλυσε τον Flynn στις 13 Φεβρουαρίου για παραπλάνηση του αντιπροέδρου Pence σχετικά με τις συνομιλίες του με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά ούτε ο Pence ούτε ο Trump παραδέχτηκαν ότι γνώριζαν οτιδήποτε πριν από τότε για τις σχέσεις του Flynn με το εξωτερικό.

Το γραφείο του Pence επανέλαβε την Πέμπτη αυτή την άποψη.

"Ο Αντιπρόεδρος εμμένει στο σχόλιό του του Μαρτίου, όταν έμαθε για πρώτη φορά τα νέα, σχετικά με τους δεσμούς του στρατηγού Flynn με την Τουρκία και υποστηρίζει πλήρως την απόφαση του Προέδρου να ζητήσει την παραίτηση του στρατηγού Flynn", ανέφερε το γραφείο του σε δήλωσή του.

Υπάρχουν όμως λόγοι αμφισβήτησης αυτών των ισχυρισμών.

18 Νοεμβρίου

Ο κ. Elijah Cummings, ήταν ένας από τους πρώτους που προειδοποίησε την ομάδα Trump για τους δεσμούς του Flynn με την Τουρκία, γράφοντας μία επιστολή στις 18 Νοεμβρίου στον Pence, ο οποίος τότε μάθαινε απο την ομάδα μετάβασης του Trump, ότι ο Flynn ακούσετε lobbying εξ ονόματος μιας ολλανδικής εταιρείας που συνδέεται με την Τουρκία. Ο Trump την προηγούμενη ημέρα είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να ορίσει τον Flynn Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Cummings προειδοποίησε επίσης ότι, σύμφωνα με τους κανονισμούς των ΗΠΑ, ο Flynn δεν ήταν κατάλληλος να λάβει διαβαθμισμένες ενημερώσεις, τις οποίες ήδη ελάμβανε από τον Αύγουστο, εξαιτίας του ρόλου του ως ξένος πράκτορας.

Ο Cummings, ο κορυφαίος Δημοκρατικός της επιτροπής εποπτείας και κυβερνητικής μεταρρύθμισης του Λευκού Οίκου, προειδοποίησε τον Pence ότι ο Flynn "έλαβε διαβαθμισμένες ενημερώσεις κατά τη διάρκεια της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας, ενώ η συμβουλευτική του εταιρεία, Flynn Intel Group, Inc., πληρωνόταν για να ασκεί πίεση στην αμερικανική κυβέρνηση εξ ονόματος των συμφερόντων ξένης κυβέρνησης". Ζήτησε επίσης πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων.

"Αν ο αντιπρόεδρος είχε λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις μου, είναι πλέον σαφές ότι θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τα προβλήματα που αντιμετώπισαν με τον κ. Flynn", δήλωσε ο Cummings όταν δημοσιεύτηκαν οι αποκαλύψεις του Flynn.

Το γράμμα αυτό, ένα αντίγραφο του οποίου μοιράστηκε με το site McClatchy τον Μάρτιο, φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου, ότι ούτε ο Pence ούτε ο Trump γνώριζαν το lobbying του Flynn μέχρι την κατάθεση του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

"Σήμερα το ακούω για πρώτη φορά", δήλωσε ο Pence στο Fox News, αφού ο Flynn κατέθεσε τις αποκαλύψεις, μια δήλωση που επανέλαβε δύο φορές.

Ο γραμματέας τύπου του Λευκού Οίκου, Sean Spicer, δήλωσε επίσης τον Μάρτιο, ότι ο Trump αγνοούσε ότι ο Flynn ενεργούσε ως ξένος πράκτορας όταν του ανέθεσε τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας.

"Δεν είχε καταθέσει μέχρι πριν από δύο μέρες, οπότε κανείς δεν μπορούσε να το γνωρίζει, επειδή δεν είχε καταθέσει ως ξένος αντιπρόσωπος μέχρι τότε", δήλωσε ο Spicer στις 10 Μαρτίου.

Αντέκρουσε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το γιατί η επιστολή του Cummings δεν σήμανε συναγερμό, επισημαίνοντας τα "άψογα διαπιστευτήρια" του απόστρατου στρατηγού.

4 Ιανουαρίου

Ένα άρθρο που έγραψε ο Flynn για την The Hill την ημέρα των εκλογών, με τίτλο "Ο σύμμαχός μας η Τουρκία βρίσκεται σε κρίση και χρειάζεται την υποστήριξή μας", το οποίο έκανε λόγο για μερικές από τις κορυφαίες προτεραιότητες της τουρκικής κυβέρνησης, έβαλε σε υποψίες το υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι ο Flynn ενεργεί ως ξένος πράκτορας. Λίγο αργότερα, ενημέρωσαν τον Flynn ότι εξέταζαν τους δεσμούς του lobbying του.

Οι New York Times ανέφεραν την Τετάρτη, ότι ο δικηγόρος του Flynn αποκάλυψε την έρευνα αυτή στην ομάδα μετάβασης του Trump στις 4 Ιανουαρίου. Την Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος ανταπάντησε στην αναφορά των New York Times, λέγοντας ότι είναι "τελείως λάθος".

"Ούτε ο Michael Flynn ούτε οι δικηγόροι του ανέφεραν στο Transition Counsel ότι εκείνος υπέκειτο ομοσπονδιακή έρευνα για μυστική πληρωμένη εργασία ως λομπίστας υπέρ της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας", δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στο NBC.

Στις αρχές Ιανουαρίου

Τον Ιανουάριο, σύμφωνα με αναφορές, ο προσωπικός δικηγόρος του Flynn μίλησε στους αξιωματούχους του Trump, συμπεριλαμβανομένου του νεοεισερχόμενου συμβούλου του Λευκού Οίκου Don McGahn, για να τους ενημερώσει ότι ο Flynn μπορεί να χαρακτηριστεί ως ξένος πράκτορας και να ζητήσει την καθοδήγησή τους.

Ο Spicer κάθε άλλο παρά επιβεβαίωσε ότι αυτό συνέβη. Σε μια συνέντευξη Τύπου τον Μάρτιο, υποστήριξε ότι στον δικηγόρο του Flynn "ελέχθη ότι αυτό δεν ήταν αρμοδιότητα της μεταβατικής ομάδας και ότι εναπόκειται στον προσωπικό του δικηγόρο να συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές" για να καθορίσουν εάν πρέπει να εγγραφεί ως τέτοιος ο Flynn.

"Δεν είναι κάτι που θα ήταν κατάλληλο για μια κυβερνητική οντότητα, το να δώσει κάποια καθοδήγηση σχετικά με το πότε πρέπει να καταθέσει κάποιος ως άτομο, ως πολίτης", δήλωσε ο Spicer.

Αυτή η απάντηση επιβεβαιώνει ότι ο δικηγόρος του Flynn έθεσε το θέμα. Σε επαφή που έγινε την Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε στο αίτημα του site McClatchy να σχολιάσει το γιατί οι πληροφορίες αυτές δεν κοινοποιήθηκαν στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο.

Μετά τις 20 Ιανουαρίου

Κάποια στιγμή μετά την ορκομωσία, σύμφωνα με μια αναφορά του Associated Press, οι εκπρόσωποι του Flynn είχαν μια δεύτερη συνομιλία με τους δικηγόρους του Trump και τους είπαν ότι ο Flynn αποφάσισε να εγγραφεί (ως ξένος πράκτορας) στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αλλά αυτή η συζήτηση προφανώς δεν προκάλεσε κανένα συναγερμό, ούτε έφτασε ως τον Pence ή τον Trump.

Ο Flynn συνέχισε να συμμετέχει στις καθημερινές ενημερώσεις πληροφοριών του Προέδρου και συμμετείχε στις συνομιλίες του με ξένους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου Προέδρου Valdimir Putin, μέχρι να απολυθεί στις 13 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://www.mcclatchydc.com/news/politics-government/white-house/article151421102.html#storylink=cpy 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.