7/5/17

Το κουρδικό κόμμα PYD χαρακτηρίζει ως «έγκλημα» το Μνημόνιο της Αστανάς για τις ζώνες αποκλιμάκωσης


Το κουρδικό PYD ισχυρίζεται ότι οι ζώνες αποκλιμάκωσης είναι ένα βήμα προς το διαμελισμό της Συρίας. Αλλά μήπως δεν είναι αυτό που θέλουν οι Κούρδοι;

Όταν πρόκειται για το στοιχείο του αιφνιδιασμού, φαίνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ υστερεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σόκαρε πολλούς την υποστήριξη της Ρωσίας για τις λεγόμενες ασφαλείς ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία, οι οποίες ενεργοποιούνται σήμερα (σ.μτφ. χτες) το απόγευμα.
Ωστόσο, πολλοί άλλοι βλέπουν το μνημόνιο της Αστανάς για τη δημιουργία αυτών των ζωνών ως μια αριστοτεχνική κίνηση στην ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα.


Δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανένας ότι οι τζιχαντιστικές μαχητικές ομάδες παρούσες στην Αστανά οργίαζαν κατά την υπογραφή του μνημονίου για τις ασφαλείς ζώνες στο οποίο αντιτίθενται.

Αυτές οι ομάδες υποστήριξαν ότι οι ζώνες ασφαλείας αμφισβητούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, που στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί απλά την έκφραση του γεγονότος ότι οι τζιχαντιστές διατηρούν τη φιλοδοξία τους για την κατάκτηση όλης της Συρίας και να την μετατρέψουν σε ένα βάναυσο σαλαφιστικό Κράτος σύμφωνα με τη γραμμή της Σαουδικής Αραβίας.

Ωστόσο, σήμερα το κουρδικό PYD, έμπρακτος πολίτικος βραχίονας της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG που κυριαρχεί στους SDF υπό αμερικανική υποστήριξη (Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας), είπε το ίδιο πράγμα για το Μνημονίο.

Αυτό μπορεί να φανεί περίεργο σε πολλούς. Είναι γνωστό ότι οι κουρδικοί πολιτικοί στόχοι για τη Συρία είναι η ομοσπονδιοποίηση στην οποία οι κουρδικές περιοχές θα λάβουν περαιτέρω αυτόνομο καθεστώς πάνω από αυτά που έχουν ήδη επιτευχθεί.

Άλλοι Κούρδοι είναι πιο ανοιχτοί στην επιθυμία τους να σχηματίσουν ένα κουρδικό Κράτος στο συριακό έδαφος.

Ως εκ τούτου, είναι περίεργο ότι μια ομάδα η οποία υποστηρίζει ανοιχτά την ομοσπονδιοποίηση αντιστέκεται σε ένα μνημόνιο του οποίου οι επικριτές λένε ότι μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ομοσπονδιοποίηση.

Εγώ δεν βλέπω το Μνημόνιο ως ανοίγοντας το δρόμο για την ομοσπονδιοποίηση.  Αντίθετα, φαίνεται να είναι ένα μέσο για τη Ρωσία και το Ιράν με την έγκριση της Συρίας και την υπογραφή της Τουρκίας, να βοηθήσει την αστυνόμευση και τη περιπολία της υπάρχουσας κατάπαυσης του πυρός. Ο αφοπλισμός των τζιχαντιστών φαίνεται να αποτελεί βασικό στόχο του Μνημονίου.


Ένας εκπρόσωπος του κουρδικού PYD ονόμασε το μνημόνιο «θρησκευτική διαίρεση» και στη συνέχεια το αποκάλεσε «έγκλημα».  

Η πραγματικότητα του Μνημονίου είναι ότι θα βοηθήσει τη Συρία και τους συμμάχους της να εδραιώσουν την ήδη ορατή πορεία προς τη νίκη ενάντια σε όλες τις δυνάμεις που επιθυμούν να καταστρέψουν τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Τουρκία έχει εγκλωβιστεί σε μια γωνία προς το παρόν και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τόσο απομονωμένες από τη συμφωνία, που την αποδέχτηκαν ήσυχα γνωρίζοντας ότι δεν έχουν πραγματικό λόγο σε μια διαδικασία που έχει κινηθεί χωρίς αμερικανική συμμετοχή.
Η ενότητα της Συρίας ενισχύεται από το Μνημόνιο, παρά της εκφραζόμενης φρόνησης για το αντίθετο. Ένα περιστασιακό κομμάτι απόδειξης για αυτό είναι ότι τόσο εκείνοι που επιθυμούν να κατακτήσουν τη Συρία (οι τζιχαντιστές) όσο και εκείνοι που θέλουν να την ομοσπονδοποίησουν (οι Κούρδοι) αντιτίθενται δυνατά σε αυτή.

Μετάφραση από Κριστιάν Ακκυριά.



2 σχόλια:

  1. Στην πραγματικότητα οι Ρώσοι επαναλαμβάνουν μια παρόμοια συμφωνία που έκαναν με τις ΗΠΑ λίγο πριν αρχίσει η επέλαση που οδήγησε στην απελευθέρωση του Ανατολικού Χαλεπίου και η οποία έριξε τις μάσκες από την πλευρά της "αντιπολίτευσης".

    Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν "μετριοπαθείς" ομάδες της αντιπολίτευσης. Πολύ απλά, κανένας μετριοπαθείς δεν παίρνει τα όπλα. Υπάρχουν ομάδες που δεν είναι επισήμως στην Αλ Κάιντα, αλλά συνεργάζονται στενά μαζί της για τον σκοπό κατάληψης της Συρίας (όλης) και της ανατροπής του Άσαντ.

    Όταν οι Ρώσοι έπεισαν τον Κέρρυ τότε να υπογράψει ότι "δεκτοί όλοι στο Χαλέπι πλην ΙΣΙΣ και Αλ Κάιντα", έγιναν διακόσιες και βάλε παραβιάσεις εκείνης της εκεχειρίας σε μερικές μόνον ημέρες, διότι πολύ απλά ΟΛΟΙ ήταν τελικά με την Αλ Κάιντα. Που αλλάζει συνεχώς ονόματα για να καμουφλαριστεί, όμως φυσικά αυτό δεν πιάνει πια. Τους μάθανε ακριβώς ποιοι είναι και ποιοι δεν είναι.

    Τώρα έχει βάλει στόχο να εκκαθαρίσει αυτές τις τέσσερις ζώνες και πρωτίστως φυσικά την Ιντλίμπ. Πάλι λοιπόν ο Πούτιν τους πετάει την ίδια μπανανόφλουδα και πάλι αυτή τη βλέπουν και ωρύονται, διότι ξέρουν ότι θα την πατήσουν.

    Χθες αναρωτιόμουν τι ακριβώς έδωσε ο Ερντογάν στον Πούτιν: Τελικά ήταν αυτό ακριβώς: Του έδωσε την Αλ Κάιντα στον τοίχο σε όλες τις "πράσινες" περιοχές. Ο Ερντογάν βλέπει ότι οι Αμερικανοί θα πάρουν τη Ράκκα με τους Κούρδους, άρα από αυτούς δεν έχει να πάρει τίποτε. Παίρνει μονιμοποίηση, επί του παρόντος, της παρουσίας του στην Αλ Μπαμπ που είναι πολύ σημαντικό για αυτόν, με αντάλλαγμα την Ιντιλίμπ και τις άλλες τρεις περιοχές, όπου ΦΥΣΙΚΑ, ακριβώς όπως και την προηγούμενη φορά, η Αλ Κάιντα δεν θα δεχθεί να αφοπλισθεί και συνεπώς θα εκδιωχθεί, όπως εκδιώχθηκε και από το Χαλέπι.

    Στην "αντιπολίτευση" έβαλε το δίλημμα: ή αποχωρείτε οριστικά από τη συμμαχία με την Αλ Κάιντα και την αφήνετε να καταστραφεί (άρα μένετε στην ουσία άοπλοι απέναντι σε εμάς και τον Άσαντ) ή σας καταστρέφουμε μαζί με την Αλ Κάιντα. Δηλαδή το δίλημμα για την "αντιπολίτευση" είναι: Ή ευνουχίζεσθε στρατιωτικά από μόνοι σας, ή σας καταστρέφουμε - διαλέγετε.

    Οι Κούρδοι ξέρουν ότι από τον Άσαντ μπορεί να έχουν κάποια στήριξη και συνεργασία, αλλά ανεξαρτησία ή ευρύτατη αυτονομία σε επίπεδα ημιανεξαρτησίας δεν θα έχουν. Όταν ο Άσαντ ξεμπερδέψει από την δυτική Συρία, θα στραφεί ανατολικά. Αυτό θα είναι το λογικό και το αναμενόμενο.

    Στην ουσία βλέπουν ότι με την ανοχή των ΗΠΑ ο Άσαντ μπήκε στη διαδικασία να ξεμπερδέψει με τις εστίες μαχών της δυτικής Συρίας, ώστε να μπορεί μετά να ασχοληθεί και με την ανατολική και τη βόρεια.

    Λογικό είναι λοιπόν να αντιδρούν. Και αντιδρούν και για λογαριασμό των ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα έχω ξαναπεί.
    Σήμερα οπουδήποτε και να γυρίσεις ακούς γνώμες για τα πάντα.
    Στην χειρότερη των περιπτώσεων στρεβλές και χωρίς τεκμήρια στην καλύτερη των περιπτώσεων τεκμηριωμένες και από ειδικούς των θεμάτων (όπως καλή ώρα της μαυρόγατας Σάββα, που μου ευχήθηκε να σηκώσω το κύπελλο και φυσικά το έχασα).

    Το σημαντικότερο όμως είναι να διαμορφώνουμε οι ίδιοι γνώμη μέσα από την παράθεση των γεγονότων.

    Αγαπητέ κ Κριστιάν αυτό προσφέρεται σε όλους μας. Παράθεση γεγονότων - άρθρων και μάλιστα μπαίνετε στον κόπο να τα μεταφράσετε. Το αποτέλεσμα είναι να αρχίζει αυτός ο έρημος εγκέφαλός μου να παίρνει καμιά στροφή. Να προσπαθεί να φτιάξει το παζλ μόνος του. Όλα αυτά τα θεωρώ πολύ σημαντικά αφού ζούμε στην εποχή της αποχαύνωσης.
    Ζούμε σε μια εποχή που ενώ ήμαστε ναυαγοί προτιμούμε αυτόν που μας δίνει το ψάρι (και μάλιστα το δίνει για μια και μοναδική φορά) και όχι αυτόν που δίνει το δίχτυ.

    θερμές ευχαριστίες για το τεράστιο έργο που προσφέρεις σε όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.