20/5/17

Σημαντική εξέλιξη - Εντονο ενδιαφέρον και συμφωνία με ExxonMobil για το Ιόνιο - Ακολουθεί η Κρήτη;

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, διετέλεσε επί σειρά ετών ανώτατο στέλεχος της ΕxxonΜοbil
Θεωρείται πολύ πιθανό η συνεργασία να επεκταθεί και στη δημιουργία νέας κοινοπραξίας με τα ΕΛΠΕ στην οποία η ΕxxonΜοbil θα συμμετέχει ως οperator μέσω της οποίας θα «χτυπήσουν» νέες πετρελαιοπιθανές περιοχές της χώρας, με πρώτη την Κρήτη.
Το ενδιαφέρον της αμερικανικής ExxonMobil για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες πιστοποιήθηκε χθες στις συναντήσεις που είχαν στην Αθήνα στελέχη της πολυεθνικής με τα ΕΛΠΕ, τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και εν συνεχεία με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Στις συναντήσεις συμμετείχαν και στελέχη της γαλλικής Total, η οποία αποτελεί τον συνεταίρο των ΕΛΠΕ στην παραχώρηση του οικοπέδου «2» στο Ιόνιο. Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» την περασμένη Κυριακή, εκπρόσωποι της ΕxxonMobil ήρθαν στην Αθήνα για να οριστικοποιήσουν τη συμμετοχή τους στην παραχώρηση του Ιονίου, εξαγοράζοντας ποσοστό από τα ΕΛΠΕ καθώς και να υπογράψουν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για τη διεκδίκηση και άλλων πετρελαιοπιθανών περιοχών της χώρας, με προτεραιότητα την υποθαλάσσια περιοχή της Κρήτης.

Η έλευση των εκπροσώπων της ExxonMobil στην Αθήνα ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Με δελτίο Τύπου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι είχε συνάντηση χθες με εκπροσώπους των ΕΛΠΕ, της ExxonMobil και της Total. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε για τη διαδικασία μετάβασης της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση στην ανάπτυξη, καθώς και για τη στρατηγική εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, τονίζοντας τις ισχυρές επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας. Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε, επίσης, ότι η κυβέρνηση εξετάζει με συστηματικό τρόπο τις δυνατότητες αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας, πάντα με όρους περιβαλλοντικής προστασίας, διαφάνειας και μεγιστοποίησης του οφέλους για την κοινωνική ασφάλιση. Η συνάντηση των εκπροσώπων της ExxonMobil με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αλλά και με τον αρμόδιο επί των Ενεργειακών υπουργό Γιώργο Σταθάκη πιστοποιεί το ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού για μια στρατηγική τοποθέτηση στην ελληνική ΑΟΖ. Η ΕxxonMobil φέρεται να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τα ΕΛΠΕ και την Total, ενώ είχε επαφές και με την κυβέρνηση προκειμένου να διαπιστωθεί η στήριξη στο πρόγραμμα αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων, που είναι κομβικής σημασίας στο στάδιο της τελικής υπογραφής. Αν και επισήμως χθες δεν ανακοινώθηκε υπογραφή συμφωνίας, οι πληροφορίες φέρουν τις τρεις πλευρές να έχουν υπογράψει για την είσοδο της Exxon στην παραχώρηση του Ιονίου.

Πηγές θέλουν η συνεργασία να επεκτείνεται και στη δημιουργία νέας κοινοπραξίας με τα ΕΛΠΕ στην οποία η ΕxxonΜοbil θα συμμετέχει ως οperator μέσω της οποίας θα «χτυπήσουν» νέες πετρελαιοπιθανές περιοχές της χώρας, με πρώτη την Κρήτη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εxxon έχει εξαγοράσει από το 2014 τα σεισμικά δεδομένα της Κρήτης από τη νορβηγική PGS. Το ενδιαφέρον για την περιοχή της Κρήτης συνδέεται με τις εκτιμήσεις των πετρελαϊκών εταιρειών για παρόμοιους γεωλογικούς σχηματισμούς με αυτούς του τεράστιου κοιτάσματος Ζοr στην Αίγυπτο. Το κοίτασμα αυτό εξάλλου άνοιξε τον δρόμο για την είσοδο της ExxonMobil όπως και άλλων μεγάλων πολυεθνικών στην ΑΟΖ της Κύπρου. Oι πολύμηνες συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ αφορούν τη συμμετοχή της ExxonMobil και στις 6 περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στον ελληνικό όμιλο, (Πατραϊκός Κόλπος, οικόπεδο 2 και 1 στο Ιόνιο, οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στις χερσαίες περιοχές Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Αρτας - Πρέβεζας). Η ΕxxonMobil είναι η μεγαλύτερη αλλά τέταρτη κατά σειρά πολυεθνική που τοποθετείται στην ελληνική ΑΟΖ. Στις παραχωρήσεις που έχουν γίνει στα ΕΛΠΕ, συμμετέχει ήδη η Total και η Εdison, ενώ προσφάτως μερίδιο από την παραχώρηση των Ιωαννίνων στην Energean ανέλαβε η ισπανική Repsol.
Καθημερινή

3 σχόλια:

  1. Αφού δεν ανακυρρήτουμε μόνοι μας ΑΟΖ, ας μας υποχρεώσουν οι αμερικάνοι τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι είδηση αυτή είναι παλιά!!Το ότι το έβαλε τώρα η Καθημερινή και πήρε πρέφα το πόπολο είναι άλλο καπέλο.Οι σημαντικές ειδήσεις περνούν πάντα στα ψηλά και πρέπει να ψάχνεις πολύ να τις βρεις. Μη γράψω άλλα γιατί μας διαβάζουν και στις στέπες.Τώρα που το θυμήθηκα έχω γράψει ένα τραγουδάκι για τον Ερντογάνη όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες και με την άδεια του site θα το ανεβάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στις παραχωρήσεις ερευνών για υδρογονάνθρακες των ΕΛΠΕ - Total εισέρχεται ο αμερικάνικος κολοσσός ExxonMobil

    "Πρώτη στη λίστα η Κρήτη

    Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, πρώτη στη λίστα του ενδιαφέροντος της ExxonMobil σε ότι αφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στον ελλαδικό χώρο φαίνεται να είναι η περιοχή της Κρήτης."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.