26/5/17

ΕΛΠΕ μαζί με ExxonMobil και Total στη «μάχη» για το Ιόνιο

ΝΕΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Της Μανταλένας Πίου
ΕΛΠΕ μαζί με ExxonMobil και Total στη «μάχη» για το Ιόνιο
Τη σταδιακή επαναπροκήρυξη και άλλων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών για έρευνα υδρογονανθράκων και την τροποποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου στο πρότυπο του κυπριακού μοντέλου ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ενώ τα ΕΛΠΕ σε συνεργασία με την ExxonMobil και την Total σχεδιάζουν το καλοκαίρι να διεκδικήσουν προς έρευνα περιοχή στο Ιόνιο μέχρι τα νοτιοδυτικά παράλια της Κρήτης.
Ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε τους νέους διαγωνισμούς κατά την υπογραφή των τριών συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής για τρεις χερσαίες περιοχές, που έγινε χθες στο υπουργείο.
Πρόκειται για τις συμβάσεις μίσθωσης για την «Άρτα- Πρέβεζα» και τη «Β.Δ. Πελοπόννησο» που υπέγραψε με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ Γρηγόρη Στεργιούλη και τη σύμβαση μίσθωσης για την «Αιτωλοακαρνανία» που υπογράφηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Energean Oil & Gas Μαθιό Ρήγα.
Στις αλλαγές που προωθούνται στο θεσμικό πλαίσιο είναι και ο δραστικός περιορισμός του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υπογραφής των συμβάσεων. Οι προσφορές για τα συγκεκριμένα οικόπεδα είχαν κατατεθεί τον Φεβρουάριο του 2015.

Ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι θα υπογραφούν σύντομα οι συμβάσεις μίσθωσης και για τις θαλάσσιες περιοχές . 'Οπως είπε έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ιονίου και το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για την έγκρισή της.
Για το «οικόπεδο 2», βορειοδυτικά της Κέρκυρας, έχει μονογραφηθεί η συμφωνία με τη κοινοπραξία «ΕΛΠΕ-Edison- Total», ο φάκελος βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα υπογραφεί η σύμβαση με την κοινοπραξία. Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί για την «περιοχή 10», στον Κυπαρισιακό Κόλπο, όπου τα ΕΛΠΕ έχουν ανακηρυχθεί «επιλεγείς αιτών».
Οι διαδικασίες ολοκληρώνονται με την κύρωση των συμφωνιών στη Βουλή. Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου περιλαμβάνεται και η θεσμική αναβάθμιση της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων), καθώς και η συμπλήρωση της νομοθεσίας για τη λειτουργία του Ταμείου Γενεών.
Ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή ξένων εταιριών, όπως η Total, η Edison και η ισπανική Repsol (συνεργάζεται με την Energean) και ανέφερε ότι το υπουργείο έχει ανοίξει κύκλο συζητήσεων με άλλες πετρελαικές εταιρίες-κολοσσούς για την έρευνα και αξιοποίηση των νέων περιοχών, πλην του Ιονίου. Οπως είπε, η ΕΔΕΥ θα αποκτήσει νέα σεισμικά δεδομένα, θα επανεπεξεργαστεί παλαιότερα και μετά θα ακολουθήσει η επαναπροκήρυξη των άλλων οικοπέδων.
EΛΠΕ 
Τη θαλάσσια περιοχή από το Ιόνιο μέχρι τη Γαύδο εξετάζουν τα ΕΛΠΕ σε συνεργασία με την Exxon Mobil και την Total με στόχο τον προσδιορισμό του οικοπέδου για το οποίο θα υποβάλουν αίτημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος ? Ενέργειας προκειμένου να διενεργηθεί διαγωνισμός. Στόχος είναι όπως ανάφερε στέλεχος της εταιρίας, μέσα στο καλοκαίρι, το πιθανότερο τον Αύγουστο να κατατεθεί το σχετικό αίτημα, που θα αφορά σε περιοχή την οποία επεξεργάζονται τα επιτελεία των τριών εταιριών, προκειμένου ως το τέλος Ιουνίου να την έχουν οριοθετήσει. Είναι ενδεχόμενο η συγκεκριμένη ζώνη να εκτείνεται και πέραν των ορίων των οικοπέδων που είχαν προκηρυχθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό για τα 20 μπλοκ του Ιονίου. Εξάλλου ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης αναφέρθηκε χθες στην προσπάθεια του ομίλου να διαμορφώσει διεθνείς συμμαχίες, τονίζοντας ότι η προσπάθεια στηρίζεται σε τρία προαπαιτούμενα, την πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων, τη σταθερότητα στη χώρα και την οικονομική ισχύ των συμβαλλομένων.

Energean 
Ενδιαφέρον για έρευνες σε θαλάσσια οικόπεδα εξέφρασε και ο κ. Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean, εταιρίας μάλιστα που είναι πιστοποιημένη για έρευνες σε βαθιά νερά. Για την παραχώρηση της «Αιτωλοακαρνανίας», η εταιρία σε συνεργασία με τη Repsol, σχεδιάζει να ακολουθήσει ερευνητικό πρόγραμμα, ανάλογο με αυτό για τη παραχώρηση των Ιωαννίνων, θα ξεκινήσει δηλαδή αεροβαρυτική έρευνα το 2018 και θα ακολουθήσουν οι σεισμικές έρευνες με στόχο την κάλυψη 400 χλχ. Οι σεισμικές έρευνες υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν στο τέλος του 2018 με αρχές του 2019.
Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.