2/5/17

Αμερικανική «ασπίδα» στους Κούρδους της Συρίας, ενώ ο Erdogan νοσταλγεί την εισβολή στην... Κύπρο!

Του Νίκου Μελέτη
Σοβαρότατη εμπλοκή που δημιουργεί προϋποθέσεις μείζονος κρίσης, προκαλεί η απέλπιδα προσπάθεια της Τουρκίας να ξαναμπεί στο παιγνίδι της Συρίας και του Ιράκ με τις επιθέσεις εναντίον των κούρδων σε Ιράκ και Συρία, καθώς υπονομεύει την τελική μεγάλη επίθεση που Ρωσία και ΗΠΑ σχεδιάζουν από διαφορετικά μέτωπα εναντίον του ISIS.
Για μια ακόμη φορά η Τουρκία επιχειρεί να εκμεταλλευθεί μια κρίσιμη διεθνή επιχείρηση, αυτή την φορά εναντίον του ISIS, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα. Και να μετατρέψει την δική της επιχείρηση εξόντωσης των κούρδων, σε στόχο της «Συμμαχίας εναντίον του ISIS» και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.
Όμως το συνηθισμένο παιγνίδι του κ. Erdogan δεν είναι πλέον τόσο απλό. Από την περασμένη Παρασκευή έφθασαν οι πρώτες πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν την Κυριακή ότι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ που βρίσκονται στο Συριακό έδαφος και συντονίζουν τον αγώνα εναντίον του ISIS έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία, ως «ασπίδα» πλέον για την αποτροπή νέων επιθέσεων από την τουρκική αεροπορία.
«Θα έρθουμε μέσα στην νύκτα, εντελώς ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση...», δήλωσε ο κ. Erdogan απειλώντας με νέες επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ. Με τους στίχους που παραπέμπουν σε ένα τουρκικό ερωτικό τραγούδι, το οποίο έχει συνδεθεί με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, καθώς όταν το τουρκόφωνο πρόγραμμα του ΡΙΚ έπαιζε πριν την εισβολή το ερωτικό τραγούδι «Σε περιμένω αλλά δεν έρχεσαι..», ο τουρκοκυπριακός σταθμός «Η Σημαία» που ελέγχονταν από τους τούρκους απαντούσε με το τραγούδι «Μπορεί να έρθω οποιαδήποτε νύκτα, εντελώς ξαφνικά…». Από τότε αυτοί οι στίχοι συμβολίζουν στην τουρκική πολιτική ορολογία κάποια αιφνιδιαστική κίνηση που γίνεται από την Τουρκία, όπως πολύ εύστοχα περιέγραψε ο γνωστός τούρκος δημοσιογράφος Murat Yetkin.
Για τη συνέχεια Liberal

1 σχόλιο:

  1. Το να στρέψει πάντως τη διεθνή συμμαχία κατά του isis προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του, μάλλον αποτελεί όνειρο απατηλό για τον Ερντογάν, του οποίου οι "στρατηγικές" κινήσεις τελειώνουν και η Τουρκία πιθανώς θα ΄ρθει αντιμέτωπη με την νέα διεθνή πραγματικότητα, του να αντικρίσει δηλαδή στα νότια σύνορα της τουλάχιστον μια κρατική Κουρδική οντότητα αναγνωρισμένη διεθνώς, τελικά η εμπλοκή τους στη Συρία δεν τους ωφέλησε σε τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.