10/5/17

DW: Αναβιώνει η ιδέα περί «Μεγάλης Αλβανίας»;

Αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για πολιτική τακτική με στόχο την ψηφοθηρία
Η εξασθένηση της επιρροής της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια επιτρέπει παλιές διαμάχες να αναδυθούν ξανά στην επιφάνεια. Ηγέτες της περιοχής καταφεύγουν ξανά σε εθνικιστικούς μύθους προκειμένου να αποσπάσουν ψήφους. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η συνέντευξη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο περιοδικό Politico, όπου δεν απέκλεισε τον σχηματισμό μιας «μικρής ένωσης» μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου σε περίπτωση που η ΕΕ αποφασίσει να αποσύρει το ζήτημα της ένταξης στην ΕΕ για τη μικρή χώρα, όπου είναι κυρίαρχο το αλβανικό στοιχείο. Ακολούθησαν οι δηλώσεις του προέδρου του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ο οποίος διεμήνυσε ότι «όλοι οι Αλβανοί της περιοχής θα ζήσουν σε μία, ενωμένη χώρα» εάν η ΕΕ κλείσει τις πόρτες της. Πάντως ο Κοσοβάρος ηγέτης αρνήθηκε ότι έθεσε ζήτημα «Μεγάλης Αλβανίας» απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle. Μάλιστα, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην Πρίστινα χαρακτήρισε την όλη υπόθεση «εφεύρεση του Βελιγραδίου με στόχο να δικαιολογηθούν οι φιλοδοξίες περί Μεγάλης Σερβίας». 
Ο Γιονούζ Μουσλίου, επικεφαλής του Αλβανικού Εθνικού Συμβουλίου στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο, υπερθεμάτισε λέγοντας ότι οι κατοικούμενες από αλβανικό πληθυσμό σερβικές πόλεις Μπουγιάνοβατας, Πρέσεβο και Μεντβέντια, θα πρέπει επίσης να ενταθούν σε μια ένωση Κοσόβου και Αλβανίας. «Η Σερβία θα πρέπει να είναι ευγνώμων» για το γεγονός ότι οι Αλβανοί δεν ζητούν ακόμη περισσότερα εδάφη, τόνισε.
Για τη συνέχεια TO BHMA

4 σχόλια:

  1. Εθνοκάθαρση στη Χειμάρρα, από τις αλβανικές παραστρατιωτικές ομάδες και ολιγάρχες. . Οι Έλληνες κάτοικοι, οργανώνονται για την προστασία της ιδιοκτησίας

    Τουριστικά συγκροτήματα κατασκευάζονται στην Παλάσα, σε ιδιοκτησίες που υφαρπάχτηκαν από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους

    Οι Αλβανοί με πλαστογραφίες αρπάζουν τις περιουσίες των Ελλήνων στη Β. Ηπειρο – Σχέδιο Εθνοκάθαρσης

    Όσο για την "Μεγάλη ή Φυσική" Αλβανία, όπως προσφάτως την αποκαλούν, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα έχει την τύχη τής μεγάλη Γερμανίας τού Γ' Ράιχ και μάλιστα πολύ συντομότερα από εκείνο. Ο Ράμα τούς έχει αφιονίσει και δεν έχουν καταλάβει πού τούς οδηγεί.
    Κατά τ' άλλα, δεν υπάρχουν Έλληνες στην Β. Ήπειρο, μάς έλεγε ο Αλβανός αλήτης τις προάλλες. Εμ, άφησαν και κανέναν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι γιατι ως γνωστον οι Αλβανοι αφανισαν ολους τους Ελληνες. Τι ακουω εδω μεσα...

    Χιμαρα και Παλασσα. Δυο χωρια ειναι. Εαν αυτα τα δυο χωρια αντιπροσωπευουν ολη την Νοτια Αλβανια τοτε μαλλον δεν ξερεις τι λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσφέρεις μεγάλη υπηρεσία εδώ μέσα, Αλβανέ. Ανοίγεις τα μάτια εκείνων που πιστεύουν ότι ένας αλλοδαπός και δη Αλβανός, που έχει γεννηθεί (;), ζήσει, ψωμισθεί και μορφωθεί στην Ελλάδα, μπορεί ποτέ ν' αλλάξει μυαλά.
      Τίποτε άλλο.-

      Διαγραφή
    2. Γεννηθηκα στην Πατρίδα μου κι όχι στην Ελλάδα. Με μεγάλωσαν οι γονείς μου κι όχι οι Έλληνες. Κι όσο για την μόρφωση, πίστεψέ με πως αν περίμενα από το Ελληνικό Δημόσιο σχολείο να μορφωθω τώρα θα ήμουν αγράμματος. Μόνος μου μορφωθηκα, και μάλιστα σπούδασα σε Ιδιωτικό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό. Οπότε η Ελλάδα δεν μου έδωσε τίποτα το ιδιαίτερο.

      Εάν νομίζεις πως θα με κάνεις ξαφνικά να νιώσω ευγνωμοσύνη σε ένα Έθνος που απλά με μισεί τότε είσαι πολύ αφελής. Εάν η Ελλάς δεν με θέλει μια, τότε εγώ δεν την θέλω δέκα. Και αν νομίζεις πως έχετε κάτι το ιδιαίτερο και θα πρεπε να σας φιλάμε τα πόδια αποδεικνυει το είδος του ανθρώπου που είσαι.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.