2/5/17

Τουρκικό casus belli στον ΟΗΕ, εναντίον Κύπρου & ΕΝΙ/TOTAL για το «Οικόπεδο 6»


Σε επισημοποίηση του άτυπου casus belli εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και των ξένων πετρελαϊκών εταιριών που έχουν αποκτήσει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης του Οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, (η ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total) προχώρησε η Τουρκία με κείμενο που κατέθεσε στον ΟΗΕ στις 12 Απρίλιου ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη Φ. Σινιρίογλου.
Με το έγγραφο (Α/71/875-S/2017/321) το οποίο κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα δημοσιευθεί στην επόμενη έκδοση του “Law of the Sea Bulletin” η Άγκυρα δεν επαναφέρει απλώς την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ αλλά διατυπώνει ρητή διεκδίκηση επί του Οικοπέδου 6, ως μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Στην επιστολή του ο Φ. Σινιρίογλου εκφράζει βαθύτατη ανησυχία για την «προκλητική ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης να προσφέρει την Άδεια για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων για το λεγόμενο Οικόπεδο 6, το οποίο μερικώς κείται εντός των εξωτερικών ορίων της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο τούρκος αξιωματούχος επαναλαμβάνει την γνωστή τουρκική θέση με τον μονομερή, αυθαίρετο και παράνομο καθορισμό των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως έχει δηλωθεί με μια σειρά ρηματικές διακοινώσεις της Τουρκίας στον ΟΗΕ για ολόκληρη την θαλάσσια περιοχή δυτικά του μεσημβρινού 32º16'18"E.

Για τη συνέχεια Liberal

2 σχόλια:

  1. Maybe we should do them the favor and start a war. This polemic rhetoric serves Erdogan very well, but we should give him a taste if his medicine when all minorities who have sufferred at the hands of the Turks rise and take what is theirs.
    A holly war against genocide. Never again!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. The islamofascists will remain islamofascists for ever !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.