8/5/17

Το «καλό κλίμα των συνομιλιών» και η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία

Στη βδομάδα που πέρασε, είχαμε το προσχέδιο για φέτος της έκθεσης προόδου για τις ενταξιακές της Τουρκίας. Στο κείμενο του προσχεδίου, μέσα από παρασκήνιο και προσκήνιο, θα υποβληθούν τροποποιήσεις, ακολούθως συζήτηση/έγκριση στην αρμόδια Επιτροπή, για να καταλήξει στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, σε τρεις περίπου μήνες.
Υπό άλλες συνθήκες, μια αξιολόγηση του προσχεδίου θα ήταν πρόωρη, αφού αρκετά δυνατόν να αλλάξουν μέχρι την τελική έκθεση. Ωστόσο, τα συμβάντα από πέρσι μέχρι φέτος στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ (περιλαμβανομένης της Κύπρου) υπήρξαν τόσο ανατρεπτικά, που μια πρώτη αξιολόγηση είναι χρήσιμη, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα πλέον σημαντικά που μεσολάβησαν και σε σύγκριση ανάμεσα στο προσχέδιο που ευρίσκεται ενώπιόν μας τώρα και το περσινό (και τα δύο έχουν εισηγήτρια την Κ. Πίρι).

Το φετινό προσχέδιο είναι καταπέλτης εναντίον της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπ' όψιν την παραδοσιακά υποστηρικτική στάση της εισηγήτριας/Κομισιόν προς την Τουρκία. Καταγράφονται ωμές πραγματικότητες, μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές του Ερντογάν εντός Τουρκίας.
Επιπλέον, προτείνεται η αναστολή των ενταξιακών, που εξυπακούει τερματισμό των προ-ενταξιακών κονδυλίων και δρομολογείται εναλλακτική σχέση ΕΕ-Τουρκίας στον οικονομικό τομέα μέσω αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης, όπως βολεύει τον Ερντογάν και κάποια κράτη-μέλη.
Πάντως, από το ελεγχόμενο πραξικόπημα μέχρι πρόσφατα, η επικρατούσα άποψη της ΕΕ ήταν πως έπρεπε να περιοριστούμε σε … πιέσεις στον Ερντογάν για «το δικαίωμα δίκαιης δίκης στους δεκάδες χιλιάδες φυλακισμένους και καταδιωκόμενους»!

Με όσα συνέβηκαν, λοιπόν, στο μεσοδιάστημα και την πρωτοφανή έντονη κριτική κατά της Τουρκίας, χαμένη συγκριτικά είναι η Κύπρος. Αυτά δεν γράφονται για αντιπολίτευση αλλά για προβληματισμό. Ήδη, απουσιάζουν θετικές αναφορές που υπήρχαν στο περσινό προσχέδιο (π.χ. απόσυρση κατοχικών στρατευμάτων, παράδοση της περίκλειστης Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της).
Επιπλέον, υπάρχει έκδηλη παραγνώριση των παρεμβάσεων και αναβαθμισμένων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Καθώς σημαντικά γεγονότα παραγνωρίζονται, επιδιώκεται εικόνα διατήρησης καλού κλίματος στο Κυπριακό. Μέχρι και «χάρτες που υποβλήθηκαν για πρώτη φορά» κρίθηκε σημαντικό να περιληφθούν...
Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές για επιμέρους πτυχές λύσης στο Κυπριακό που παραπέμπουν στους γνωστούς στην Κύπρο και Βρυξέλλες που τροφοδοτούν τέτοιο λεκτικό. Είναι ίδιοι που «εξαφάνισαν» την Τουρκία και τον Ερντογάν, ανακηρύσσοντας προκαταβολικά τον Ακιντζί κοινό οραματιστή για ευρωπαϊκό κράτος δικαίου στην Κύπρο, αλλά οι ζημιές έμειναν.
Επίσης, παράγωγο της «συμμαχίας» ευρωβουλευτών ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ είναι και το περσινό λεκτικό από το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου, που επανεμφανίζεται τη στιγμή που η εισηγήτρια είχε πάγια θέση ότι η έκθεση αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, που φυσικά επηρεάζει καθοριστικά το Κυπριακό (π.χ. λύση με βάση το κοινοτικό κεκτημένο και τους κανόνες δικαίου), αλλά δεν αφορά επιμέρους πτυχές της λύσης.

Καθώς η κυβέρνηση της Αυστρίας προτείνει ευρωπαϊκό εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία, η Κύπρος, ευρισκόμενη υπό τουρκική κατοχή, επιδιώκει τη διατήρηση καλού κλίματος στις συνομιλίες!
Ίσως δεν μάθουμε ποτέ ποιοι δικοί μας ή ξένοι πρωτοστατούν σε λεκτικό για «διατήρηση του καλού κλίματος στις συνομιλίες», αλλά ευελπιστούμε πως κάποτε θα μάθουμε, όπως μάθαμε με τα «Έγγραφα Ντάουνερ» και τα Wikileaks, που απεκάλυψαν ποιοι δικοί μας και ξένοι «εντυπωσιάζονταν από τον Ερντογάν» και πρωτοστατούσαν στην εξεύρεση μεθόδων και λεκτικού, ώστε να εξαπατηθεί η κοινωνία για να αποδεχτεί μια «λύση-διάλυση», αντί το ζητούμενο να είναι η ουσιαστική βελτίωση της λύσης.

Παρεμπιπτόντως, επειδή η Νορβηγία (χώρα του κ. Έιντε) έχει διευθέτηση με την ΕΕ για τις 4 βασικές ελευθερίες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινού Χώρου, θα ήταν ενδιαφέρον να προτείνει ο ίδιος ο κ. Έιντε παρόμοια διευθέτηση μεταξύ της χώρας του και της Τουρκίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)
costas.mavrides@europarl.europa.eu

1 σχόλιο:

  1. Υπαρχει κανεις που αμφιβαλλει ότι η 'εκθεση' για την τουρκια θα περιγραφει τα βηματα προοδου της τουρκιας και την θεληση της να επιλυθουν όλα τα προβλήματα και ιδιως το Κυπριακο.
    Άλλο ένα κο-παστε που λεει και ο λεβεντης κρητικος πολακης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.