24/5/17

Σιζόπουλος: Επιβεβλημένη η αλλαγή διακυβέρνησης του τόπου

Δεν έχουμε δικαίωμα αποτυχίας της προσπάθειας για αλλαγή της διακυβέρνησης, η οποία είναι επιβεβλημένη, ανέφερε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, χαιρετίζοντας εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης Δώρου Θεοδώρου με τίτλο "Κυπριακό: "Χαμένες" και Χαμένες Ευκαιρίες", που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΠΑΚ, στη Λεμεσό.
Στην ομιλία του, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως κεντρικό σημείο της αυτοκριτικής στο βιβλίο του Δώρου Θεοδώρου, είναι οι προεδρικές εκλογές του 1988 και η αδυναμία τότε των δυο κομμάτων, της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ, να συνεργαστούν με έναν κοινό υποψήφιο.
"Αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας συνεργασίας ήταν να οδηγηθούμε στην εκλογή του Γιώργου Βασιλείου και είναι πια τεκμηριωμένο ότι, από εκείνο το σημείο και μετά αρχίζει η στροφή της λύσης του Κυπριακού προς την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και η εκτροπή που μέχρι σήμερα παρατηρείται με όλα τα συνεπακόλουθα που βιώνουμε", συμπλήρωσε.

Αυτό, κατά τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, αποτελεί έναν επιπρόσθετο λόγο που το κόμμα αποφάσισε να μην καταθέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, να μην θέσει οποιουσδήποτε όρους και προαπαιτούμενα και να αναλάβει μια πρωτοβουλία συνεργασίας, όλων εκείνων των δυνάμεων που έχουν μια διαφορετική προσέγγιση στο Κυπριακό, που υποστηρίζουν αλλαγή τακτικής στο Κυπριακό, "έτσι ώστε να πετύχουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες και προϋποθέσεις αλλαγής της σημερινής διακυβέρνησης και κυρίως τη χάραξη μιας νέας πολιτικής που να οδηγεί σε άλλα προοπτική το Κυπριακό".

Αυτή η αλλαγή, συνέχισε, είναι επιβεβλημένη, "από τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο ΠτΔ έχει παραδεχθεί με τον πιο καθαρό τρόπο ότι η τακτική που ακολούθησε τα τελευταία δυο χρόνια, στην ουσία απέτυχε γι αυτό και ο διάλογος σήμερα βρίσκεται σε αδιέξοδο".

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ έκανε λόγο για μεγάλους κινδύνους που ελλοχεύουν και συγκεκριμένα, όπως είπε,  "να  παραμείνουν οι παραχωρήσεις μας, ως ένα πρόσθετο πολιτικό παράγωγο και πολιτικό κεκτημένο στην τουρκική πλευρά και το χειρότερο από όλα, να μας μείνει και η πενταμερής".

Λέγοντας πως "η Κυπριακή Δημοκρατία, αρχής γενομένης από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριου Γ`, από τον Ιανουάριο του 1964, σταθερά απορρίπτει την πενταμερή", υπογράμμισε πως αυτή οδηγεί σε μια διπλή εκτροπή, δηλαδή "είτε το ψευδοκράτος αναβαθμίζεται σε επίπεδο κρατικής οντότητας, ίσης και ισότιμης με την Κυπριακή Δημοκρατία, είτε η Κυπριακή Δημοκρατία υποβαθμίζεται στο επίπεδο της κοινότητας".

"Λυπούμαι πραγματικά να παρατηρήσω ότι υπάρχουν πολιτικοί αρχηγοί που για να δικαιολογήσουν την πενταμερή της Γενεύης, φέρουν ως επιχείρημα τις Συμφωνίες του Λονδίνου το 1959, λέγοντας ότι εκεί που υπογράφηκαν οι συμφωνίες ήταν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δυο κοινότητες", ανέφερε ο κ.Σιζόπουλος, προσθέτοντας ότι "αγνοούν όμως το στοιχειώδες, ότι δηλαδή το 1959 δεν υπήρχε Κυπριακή Δημοκρατία και έγιναν οι υπογραφές αυτές για να συσταθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και πως, από τη στιγμή που συστάθηκε, οι δυο κοινότητες δεν μπορούν να την υποκαταστήσουν ".

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα όπως "αυτή η προσπάθεια την οποίαν αναλάβαμε για τη συνεργασία αυτών των κομμάτων, θα καρποφορήσει" και διαβεβαίωσε πως η ΕΔΕΚ θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε, "όχι μόνο τα κόμματα που συμφωνούν με αυτήν την γραμμή, αλλά και ομάδες πολιτών, ακόμα και πολιτικές προσωπικότητες, ακόμα και ο απλός κόσμος να συνταχθεί και να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια".

"Είναι υποχρέωση προς την πατρίδα μας αυτές τις κρίσιμες ώρες. Δεν έχουμε δικαίωμα διαφυγής και πολύ περισσότερο δεν έχουμε δικαίωμα αποτυχία. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση", συμπλήρωσε.

Την εκδήλωση  χαιρέτησε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Ανδρέας Αναγιωτός, λέγοντας πως η φιλοξενία της παρουσίασης του βιβλίου γίνεται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Πανεπιστημίου, να προάγει το γόνιμο διάλογο μεταξύ των πολιτών, ειδικά για θέματα που αφορούν την πατρίδα μας.

Το βιβλίο, πρόσθεσε είναι ένα αξιόλογο σύγγραμμα που αποκρυσταλλώνει πολύτιμη εμπειρία στα πολιτικά πράγματα και σαν ένα χρονικό των διαφόρων σχεδίων λύσης, αναφέρεται στις διάφορες ευκαιρίες που διαχρονικά παρουσιάστηκαν στον κυπριακό λαό, ως λύσεις του εθνικού μας ζητήματος.

Κύριοι ομιλητές ήταν ο πρώην Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Γιώργος Κολοκασίδης και ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Δρ. Γιώργος Κέντας.

Ο κ. Κολοκασίδης ανέφερε στην ομιλία του πως "το βιβλίο αυτό είναι πάρα πολύ χρήσιμο και πρέπει να διαβαστεί από όλους μας" και υπέδειξε ότι "το να εκδίδονται βιβλία σαν αυτό και να εκφράζονται οι απόψεις σαν αυτές που εκφράζονται στο βιβλίο του Δώρου Θεοδώρου, είναι πάρα πολύ χρήσιμο για να κρατήσουμε την ταυτότητα μας και τις απόψεις μας".

Από την πλευρά του, ο Δρ.Κέντας  είπε πως, μπροστά στη διελκυστίνδα της ύπαρξης ή της απουσίας χαμένων ευκαιριών στο Κυπριακό, ο συγγραφέας αναζητεί μια ισορροπία και με σαφή, άμεσο και δυναμικό λόγο αλλά και ταυτόχρονα με χρήση πιστικών επιχειρημάτων, "απαντά σε κάποιες εκ των ευκαιριών που θεωρούνται σε εισαγωγικά χαμένες και που δεν ήταν ποτέ στην ουσία τέτοιες, ενώ κάποιες άλλες ήταν όντως χαμένες ευκαιρίες".

"Στα επτά κεφάλαια του σύντομου αλλά περιεκτικού βιβλίου 110 σελίδων, ο συγγραφέας διηγείται με ύφος προσωπικό, αυστηρό, ενίοτε καταγγελτικό και άλλοτε με ύφος έντονης απογοήτευσης, όλους σχεδόν τους σταθμούς της σύγχρονης εποχής του Κυπριακού", πρόσθεσε ο Δρ.Κέντρας.

Στην αντιφώνηση του, ο συγγραφέας ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην έκδοση του βιβλίου  λέγοντας παράλληλα ότι ο ίδιος αισθάνεται πως όφειλε να μεταφέρει τις εμπειρίες και τα βιώματα του "ώστε να βοηθήσω ανθρώπους να δουν τα πράγματα πιο σωστά ίσως και να αποφύγουν οι νέοι που θα κυβερνήσουν αυτόν τον τόπο τα λάθη που κάναμε εμείς οι παλαιότεροι"

Διαμήνυσε ακόμη ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μεγάλη ασπίδα μας για την φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού αλλά πρέπει να την βλέπουμε και σαν όπλο και εργαλείο για την παραπέρα πορεία μας".
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.