3/5/17

Η Τουρκία στρέφεται προς την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση

Η απόφαση της Άγκυρας να αναστείλει το σχέδιο ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που πραγματοποιεί με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1987, σχετίζεται με μια πιθανή έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.
Από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας, το 1920, η τελευταία διστάζει να ενταχθεί είτε στην Ευρώπη είτε στην Ασία είτε στον μουσουλμανικό κόσμο.

Δικτυο Βολταιρος | 5 μαϊου 2017

Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, η οποία ακολουθεί την τελωνειακή ένωση και την Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα, συγκεντρώνει από το 2015 την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και τη Ρωσία. Το Τατζικιστάν και η Συρία έχουν υποβάλει επίσημα την υποψηφιότητά τους. Η Μόσχα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο προσχώρησης της Μολδαβίας, της Ντονμπάς και των κράτών του Καυκάσου.

Στη περίπτωση που η Τουρκία θα καταθέσει επίσημη αίτηση για ένταξη, αναμένεται να συνδυαστεί με μιαν άλλη του Αζερμπαϊτζάν. Οι αιτήσεις αυτές θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα για την Αρμενία, η οποία θα απαιτούσε διάφορες εγγυήσεις (συμπεριλαμβανομένης της επίλυσης του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ).

Η πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση θα τερμάτιζε de facto τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ   -του οποίου οι μυστικές υπηρεσίες έχουν προσπαθήσει αρκετές φορές να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Erdoğan-. 

Με αυτή την προοπτική πρέπει να κατανοήσουμε τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την αγορά από τον τουρκικό στρατό των ρωσικών αντιαεροπορικών αμυντικών συστημάτων S-400.

Ο πρόεδρος Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα διοργανώσει σύντομα ένα δημοψήφισμα σχετικά με αυτή την ενδεχόμενη αλλαγή πορείας.




2 σχόλια:

  1. >Η απόφαση της Άγκυρας να αναστείλει το σχέδιο ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση<

    Ό,τι δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια, άλλως και πρωτοτύπως "όμφακες εισίν"... Αφού την απέκλεισαν από τις διαπραγματεύσεις, κατάλαβε ότι το μέλλον της δεν είναι στην ΕΕ.

    >Από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας, το 1920, η τελευταία διστάζει να ενταχθεί είτε στην Ευρώπη είτε στην Ασία είτε στον μουσουλμανικό κόσμο<

    α) Φαγώθηκε να μπει στην ΕΕ, τι διστάζει;

    β) Με τον Ερντογάν, είδε τον ρόλο της στον μουσουλμανικό κόσμο και μάλιστα ρόλο ηγετικό. Αντί να ενταχθεί σ' αυτόν, προσπαθεί να εντάξει αυτόν στην Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.