20/5/17

Αμερικανικά μαχητικά προσβάλλουν κομβόι φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής στη Συρία

 Άρθρο των New York Times, που επιβεβαιώνει αναφορές δημιουργίας αμερικανοκίνητων ομάδων στην νοτιοανατολική Συρία οι οποίες θα επιχειρήσουν να περιορίσουν την επικράτεια που θα ελέγχουν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις. 
των Eric Schmitt και Anne Barnard
Αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα στη Συρία επιτέθηκαν σε ένα φιλοκυβερνητικό κομβόι την Πέμπτη, αφού αυτό αγνόησε τις προειδοποιήσεις και παραβίασε την απαγορευμένη ζώνη γύρω από μια βάση όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις εκπαιδεύουν Σύριους αντάρτης για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος, ανέφεραν αξιωματούχοι του Πενταγώνου.
Η εχθρική αμερικανική δράση, η οποία επιβεβαιώθηκε από φιλοκυβερνητικούς και αντικυβερνητικούς μαχητές στο έδαφος, ήταν τουλάχιστον η τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες που οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών επιτέθηκαν σε δυνάμεις πιστές στον Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ της Συρίας.

Την Πέμπτη, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πάνω από 20 οχήματα έφτασαν σε απόσταση 18 μιλίων από τη βάση al-Tanf στη νότια Συρία, όπου στεγάζονται οι αμερικανικές και οι βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις, παραβιάζοντας την αποκαλούμενη ακτίνα της διαχωριστικής ζώνης γύρω από το στρατόπεδο.

Χαμηλά ιπτάμενα Αμερικανικά αεροσκάφη προειδοποίησαν την αυτοκινητοπομπή και έριξαν μια προειδοποιητική βολή, προσπαθώντας να αλλάξουν την πορεία των οχημάτων, δήλωσαν οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου, αλλά όταν αυτά εξακολούθησαν, τα αεροπλάνα άνοιξαν πύρ.

Οι μαχητές της αντιπολίτευσης της Συρίας υποστήριξαν ότι υπήρξαν πολυάριθμα θύματα και ότι χτυπήθηκαν πολλά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον τεσσάρων αρμάτων μάχης.

Σε μια δεύτερη “αναμέτρηση” την Πέμπτη, αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι ένα συριακό βομβαρδιστικό Su-22 που είχε εισέλθει στη ζώνη διαχωρισμού, αναχαιτίστηκε από ένα ζευγάρι μαχητικών μαχητικών F-22, χωρίς να βοήθεια και αποχώρησε από την περιοχή.

Δεν υπήρξε άμεσος σχολιασμός της αμερικανικής δράσης από τη συριακή κυβέρνηση ή τη Ρωσία, τον κύριο σύμμαχό της.

Οι αμερικανικές δυνάμεις συνασπισμού λειτουργούν εδώ και μήνες γύρω από την περιοχή του Al-Tanf, εκπαιδεύοντας και συμβουλεύοντας τους Σύριους  μαχητές της αντιπολίτευσης που πολεμούν το ισλαμικό κράτος.

Η περιοχή διαχωρισμού δημιουργήθηκε στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για την αποφυγή στρατιωτικών ατυχημάτων.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν συγκεκαλυμμένα ορισμένους Σύριους αντάρτες που πολεμούσαν τον κ. Assad, έπληξαν άμεσα τις κυβερνητικές δυνάμεις μόνο δύο φορές νωρίτερα - το 2016 στο υποτιθέμενο ατύχημα και φέτος στα αντίποινα για τις χημικές επιθέσεις, για τις οποίες κατηγόρησαν τις δυνάμεις του Ασάντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες από καιρό ζήτησαν να παραιτηθεί ο κ. Assad, ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία το 2014. Η διοίκηση Trump, όπως και η κυβέρνηση Ομπάμα πριν από αυτήν, δήλωσε ότι η κύρια προτεραιότητα της είναι να συντρίψει το αυτοανακηρυγμένο χαλιφάτο του ισλαμικού κράτους που διατρέχει τη Συρία και το Ιράκ.

Η επίθεση την Πέμπτη έλαβε χώρα κόντρα στο σκηνικό ενός ευρύτερου γεωπολιτικού ανταγωνισμού, καθώς μια άτακτο σύνολο δυνάμεων συγκλίνει στη νοτιοανατολική Συρία στην τελευταία φάση του πολύπλευρου πολέμου. Δύο ανταγωνιστικοί συνασπισμοί που σκοπεύουν ο καθένας να καταβάλλει το Ισλαμικό Κράτος - ένας που υποστηρίζεται από την αμερικανική αεροπορία, ο άλλος από ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα - αγωνίζονται για τον ίδιο στόχο.

Οι μαχητές του ισλαμικού κράτους αναμένεται να στήσουν το τελευταίο τους οχυρό στην περιοχή - γύρω από την πόλη Deir al-Zour, κοντά στα σύνορα του Ιράκ και της Ιορδανίας - εάν οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Αμερική τους διώξουν από την πρωτεύουσα τους, τη Raqqa στο βορρά.

Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν και πολεμούν μαζί με την συριακή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ και αρκετών άλλων ιρακινών ομάδων, έχουν μεταφέρει εκατοντάδες μαχητές ανατολικά προς το Deir al-Zour τις τελευταίες ημέρες. Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις κινούνται επίσης προς το Deir al-Zour, σύμφωνα με κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

Οι πολυπληθείς ξένοι συμμετέχοντες στη συριακή διαμάχη, κινούνται για την πρόσκτηση  επιρροής γύρω από τις ζώνες αποκλιμάκωσης που η Ρωσία και η Τουρκία έχουν επιδιώξει να δημιουργήσουν. Μιλά από αυτές είναι η νότια Συρία, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιορδανία και το Ισραήλ είναι πρόθυμες να αποτρέψουν τις ομάδες που υποστηρίζονται από την Ιράν, ειδικά τη Χεζμπολάχ, να επεκτείνουν τα εδάφη που ελέγχουν.

Όπως διαγράφεται η μάχη για τη Raqqa, οι κάτοικοι έχουν αναφέρει ότι όλο και περισσότεροι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους μετακινούνται προς τα νοτιοανατολικά κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη προς το Deir al-Zour, παίρνοντας μαζί ακόμη και εξοπλισμό, όπως μεγάλες γεννήτριες και τηλεπικοινωνιακά συστήματα.

Η μετεγκατάστασή τους αυτή ενέτεινε την επείγουσα ανάγκη, μεταξύ των ανταγωνιστικών συνασπισμών που αγωνίζονται εναντίον του Ισλαμικό Κράτος, να είναι οι πρώτοι που θα το καταβάλλουν στη νοτιοανατολική Συρία και να καταλάβουν το κενό της εξουσίας που θα άφηνε πίσω της η ήττα του.

Η Ανατολική Συρία και η περιοχή γύρω από το Deir al-Zour είναι ως επί το πλείστον ακατοίκητη έρημος, αλλά έχουν πιο αξιόλογα αποθέματα πετρελαίου της Συρίας και συνδέουν τη χώρα με το Ιράκ.

Η περιοχή έχει στρατηγική σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θέλουν να σταθεροποιήσουν το Ιράκ, όπου έχουν επενδύσει μακροπρόθεσμα στρατιωτικά και πολιτικά, και για τη Ρωσία, η οποία θέλει να ενισχύσει τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης σε όσο το δυνατόν περισσότερη επικράτεια. Η περιοχή είναι κρίσιμη και για το Ιράν, το οποίο θέλει ασφαλείς διαδρόμους από τα σύνορά του μέχρι τη Μεσόγειο για να ενισχύσει την επιρροή του στο Λίβανο και να διατηρήσει την ικανότητά του να απειλεί το Ισραήλ.

Όλοι αυτοί ισχυρίζονται ότι μάχονται το ισλαμικό κράτος αλλά αρνήθηκαν να συνεργαστούν.

Σχόλιο 
Αξίζει να παρατηρήσουμε τα εξής:
     ότι μέσα σε λίγους μήνες η διοίκηση Trump έχει πραγματοποιήσει ήδη δύο επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ, γεγονός ενδεικτικό ενδεχομένως της πρόθεσης εξοβελισμού του από την εξουσία της Συρίας.
     ότι η περιοχή που έχουν επιλέξει να ελέγξουν, η νοτιοανατολική Συρία, απαγορεύει την προβολή ισχύος του Ιράν στο Ισραήλ, “πλευρίζει”την Χεζμπολάχ, επιβεβαιώνοντας έτσι στην πράξη την φιλοϊσραηλινή ρητορική Trump.
     ότι προκαλεί εντύπωση η αποστολή μαχητικών F-22 στην περιοχή, καθώς αυτά είναι ιδιαιτέρως ολιγάριθμα στην αμερικανική αεροπορία, έχουν ως αποκλειστικό καθήκον την άμυνα της ενδοχώρας των ΗΠΑ και αποτελούν ότι πιο σύγχρονο πετάει αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, συναγωνιζόμενο κάπως μόνο από συγκεκριμένους ρωσικούς τύπους. Η μη αποστολή κάποιου παλαιότερου, και ευαριθμότερου αεροσκάφους ή ακόμη και το ότι δεν αρκούνται στα σύγχρονα μαχητικά των αεροπλανοφόρων, καταδεικνύει ότι οι αμερικάνοι είναι προετοιμασμένοι ακόμα και για το χειρότερο. Στην καλύτερη περίπτωση, πραγματοποιούν μια μεγάλη επίδειξη ισχύος, “κόβοντας τον αέρα” στους επίδοξους νικητές… Και φυσικά δεν το κάνουν για να προστατεύσουν τους αντιπολιτευόμενους της Συρίας…


Μετάφραση-Σχόλιο: Στέργιος Σεβαστιάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.