4/5/17

Το Ισραήλ θεωρεί θετικές τις... βάρβαρες παραβιάσεις του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ και τη διεθνή νομιμότητα

Οι υπουργοί Ενέργειας του Ισραήλ και της Τουρκίας, 
Γιουβάλ Στέινιτζ και Μπεράτ Αλμπαϊράκ,
σε συνάντηση το 2016
Η Λευκωσία απορρίπτει τις τουρκικές θέσεις για τις έρευνες στην ΑΟΖ
Θετικά βλέπει τις τουρκικές έρευνες ανοιχτά της Κύπρου ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, τονίζοντας πως το Κυπριακό δεν αποτελεί εμπόδιο για τον τουρκο-ισραηλινό αγωγό
του Μάριου Πούλλαδου
Προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας του Ισραήλ, Σαούλ Μέριντορ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», στην ΑΟΖ βορείως της Κύπρου.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, δήλωσε πως «κάθε έρευνα που διεξάγεται στην περιοχή μπορεί να δώσει πολλά στοιχεία για να κατανοήσουμε καλύτερα την υποθαλάσσια γεωλογία», προσθέτοντας πως το Ισραήλ είναι υπέρ των τουρκικών, των αιγυπτιακών και των εξερευνήσεων της «Νότιας Κύπρου», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Θα χαρούμε να μοιραστούμε την εμπειρία μας και το τι κάναμε στο Ισραήλ με τους Τούρκους φίλους μας», είπε. Επιπλέον, ο κ. Μέριντορ αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας πως η μη επίλυσή του δεν αποτελεί εμπόδιο για μεταφορά του αγωγού από το Ισραήλ στην Τουρκία.
«Το Ισραήλ δεν μπορεί να πάρει θέση σε αυτό το πολύπλοκο ζήτημα εξαιτίας των εξαγωγών φυσικού αερίου. Μπορώ να πω, φυσικά, ότι θα είμαστε πολύ χαρούμενοι αν το ζήτημα μπορεί να λυθεί και δεν είμαι βέβαιος ότι αποτελεί προϋπόθεση για τον αγωγό μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Δεν μπορώ να πω περισσότερα, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε έναν τρόπο να περάσουμε τον αγωγό από τα ανατολικά της Κύπρου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν επηρεάζεται ο East Med
Όσον αφορά τη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας, της «Ελληνικής Κύπρου» και της Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού East Med στις αρχές Απριλίου, ο Μέριντορ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν βλέπει το έργο ως ανταγωνιστή των έργων με την Τουρκία και την Αίγυπτο.
«Πρέπει να έχουμε διαδρόμους. Ένας από τους διαδρόμους είναι με την Τουρκία και δεν βρίσκεται σε ανταγωνισμό με τον αγωγό East Med ή με τις εγκαταστάσεις αιγυπτιακών εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αυτοί είναι διάδρομοι και όλοι οι διάδρομοι είναι σημαντικοί για την εξαγωγική στρατηγική του Ισραήλ, αφού έχουμε βρει αρκετό φυσικό αέριο και έχουμε πολύ περισσότερo αέριο για εξόρυξη», πρόσθεσε.

Συμφωνία τους επόμενους μήνες
Αναφερόμενος στην πιθανότητα ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ, είπε πως οι δυο πλευρές θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν σχετικά με τις εμπορικές λεπτομέρειες ενός αγωγού πριν υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος. «Έχουμε ήδη μιλήσει γι' αυτές τις λεπτομέρειες. Θα διεξαγάγουμε πολλές συναντήσεις τους επόμενους δύο μήνες και ελπίζω ότι αυτές οι συναντήσεις θα δώσουν ισχυρά αποτελέσματα. Είμαι αισιόδοξος για τη μεταφορά αερίου του Ισραήλ μέσω της Τουρκίας, καθώς έχουμε πάρει πολύ σοβαρά την όλη διαδικασία», φέρεται να δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
Ο κ. Μέριντορ είπε, επίσης, πως δεν θα μπορούσε να δώσει ακριβή ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά η ισραηλινή πλευρά θέλει να ολοκληρώσει την όλη διαδικασία μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη το συντομότερο δυνατό. «Οι τουρκικές και ισραηλινές εταιρείες συζητούν επί του παρόντος έναν πιθανό αγωγό φυσικού αερίου, που θα κατασκευαστεί μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας για τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη, και οι δύο κυβερνήσεις υποστήριξαν τη διαδικασία», σημείωσε ο Μέριντορ.
«Οι συνομιλίες μας έχουν πάει πολύ καλά. Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία, η οποία θα είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Τουρκία πιθανότατα θα λάβει 5-10 δις κυβικά πόδια φυσικού αερίου από τον εν λόγω αγωγό σε ετήσια βάση.

Απάντηση σε Σινιρλίογλου
Εν τω μεταξύ, επανάληψη της πάγιας τουρκικής θέσης χαρακτήρισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Κορνήλιος Κορνηλίου, τα όσα διατυπώνει στην επιστολή του ο Τούρκος ομόλογός του, Φεριντούν Σινιρλίογλου, προς τον διεθνή οργανισμό αναφορικά με τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κορνηλίου τόνισε πως η Λευκωσία απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς πως μέρος του οικοπέδου 6 βρίσκεται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι αντιδράσεις της πλευράς μας θα συνεχιστούν.
Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή του ημερομηνίας 12 Απριλίου 2017, ο κ. Σινιρλίογλου εκφράζει «μεγάλη ανησυχία σε σχέση με την προκλητική», κατά την έκφρασή του, «ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης», και ισχυρίζεται παράλληλα πως η άδεια που δόθηκε για το τεμάχιο 6 δεν παράγει νομικά αποτελέσματα επί των ipso facto and ab initio κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της για σκοπούς ερευνών και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της.
Σε απειλητικό ύφος αναφέρει, επίσης, ότι η Τουρκία είναι δεσμευμένη στην προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να διεξάγουν «χωρίς εξουσιοδότηση δραστηριότητες, που αφορούν τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της, όπως υπογραμμίστηκε κατά έντονο τρόπο σε πολλές δηλώσεις για το θέμα από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, και πιο πρόσφατα στις 6 Απριλίου 2017».

Συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου
Την ίδια ώρα, πάντως, ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πλούτων της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα, δήλωσε πως οι πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στη Μεσόγειο καθιστούν επιτακτική την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου.
Σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα Daily News, ο Αιγύπτιος υπουργός έδωσε έμφαση στην τριμερή συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου από τα πεδία της Αιγύπτου και της Κύπρου στην Ευρώπη. «Αυτό», είπε, «συμπληρώνει τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Αίγυπτο προς αμοιβαίο όφελος και την υποστήριξη της στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, η οποία εξυπηρετεί τον σημερινό προσανατολισμό και τη στρατηγική της Αιγύπτου για να καταστεί περιφερειακός εμπορικός κόμβος για την ενέργεια στην περιοχή».
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο, στόχος της τριμερούς συνεργασίας είναι η βέλτιστη εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της περιοχής. Ο Τάρεκ Ελ Μόλα εξήγησε πως ο στρατηγικός στόχος της Αιγύπτου να αναδειχθεί σε κόμβο εμπορίας ενέργειας στην περιοχή υπηρετείται από τις αιγυπτο-κυπριακές συμφωνίες για μεταφορά φυσικού αερίου, περιλαμβανομένου του αμοιβαία επωφελούς, όπως σημείωσε, αγωγού μεταξύ των δυο χωρών.
Σημερινή

12 σχόλια:

  1. Αυτά για τους Πούτιν της Ελλάδος Χαχαχα μας κοροϊδεύει όλη η υφήλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Εβραίοι να μας σκάψουν το λάκκο;;;
    Μπααααα...
    Δεν το πιστεύω!
    Να έχουν το νου τους μόνο όσοι εμπλέκονται στο σχεδιασμό των ασκήσεων που παίρνουν μέρος οι νεόκοποι "φίλοι" μας, γιατί ότι "σκανάρουν" θα πάει "απέναντι" μόλις αλλάξει το καθεστώς (αν δεν πάει ήδη).
    Λεπτομέρειες δυστυχώς δε μπορούν να δοθούν, αλλά το άρθρο είναι ενδεικτικό του διπλού παιχνιδιού που παίζουν. Μανούλες σ'αυτά...

    Αλήθεια εκείνη η υπόθεση σχεδίου δολοφονίας Έλληνα Π/Θ σε τί ανακριτικό στάδιο βρίσκεται; Έχουν ακουστεί διάφορα για τους (πολλούς) ενορχηστρωτές της.

    Όσο δεν καταλαβαίνουμε ότι οι ανταγωνισμοί στην Αν. Μεσόγειο είναι αδυσώπητοι κι ότι μόνο ευκαιριακά υπάρχουν συμμαχίες και "(λυκο)φιλίες" τις οποίες πρέπει να χρησιμοποιούμε περιστασιακά, όμως όχι να εξαρτώμαστε απ'αυτές, τόσο θα χάνουμε πράγματα που δύσκολα αναπληρώνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυο πανάρχαιοι πολιτισμοί, δυο ριζικά διαφορετικές κουλτούρες.
    Το φωτεινό, πολυποίκιλλο, συμετρικό και ισσοροπημένο περιβάλλον της Ελλάδος, οι Θεοί της που ησαν παντού, με τις ανθρώπινες αδυναμίες και πόθους.
    Η ερημος, ο νομαδισμός, ο Θεός της ερήμου, ο τιμωρός των Γομόρων, η απαγόρευση της απεικονίσεως του προσώπου του, η στεγνή, ανυδρη σαν την ερημο παράδοση...
    Χωρούν και οι δυο στην ισχνή απο απόψεως πόρων Μεσόγειο ; Μπορούν η - μπόρεσαν ποτέ να συμβιώσουν αρμονικά ;
    Ας σκεφθούν οι χαράσσοντες "συμμαχίες" και "συνασκήσεις", εάν ο πολτός που υπέχει θέση εγκεφάλου στον παγκοσμιοποιημένο πίθηκο τους αφήνει τέτοια περιθώρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ wotan398

      Bρε αδελφέ, (πρέπει να) έχει και η αφέλεια τα όριά της. Ζούμε στο 2017μ.Χ και όχι π.Χ. Τι συγκρίσεις είναι αυτές που κάνεις;
      Έλεος, δηλαδή!

      Διαγραφή
    2. Εσυ να χαιρεσαι την συγχρονη αντιληψη σου.
      Σαλωμ !

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΙΣ
    Τολμηρά καί ξεκάθαρα διότι δέν πάει ἄλλο ἡ βλακεία στά ἐθνικά μας θέματα, καί δή ἡ ἠθελημένη...., πού ἄρα δέν εἶναι ἀπλῶς βλακεία.
    Ἀπό τήν ἐποχή τοῦ 1974 καί τοῦ Ἰωαννίδη, ἠ στάση Κίσσινγκερ, 'ΥπἘξ τῶν ΗΠΑ ὡς Ἑβραίου καί ὄχι ὡς Ἀμερικανοῦ,
    θά ἔπρεπε νά εἶχε διδάξει τόν Ἑλληνισμό, ὅτι πίσω ἀπό τά δεινά τῆς Κύπρου καί τήν ἀποθράσυνση τῆς Τουρκίας, δέν εἶναι ὁ ἀμερικανικός παράγων καθ'ἑαυτός, οὔτε κάν ὁ ἀγγλικός παράγων καθ'ἐαυτός,
    ἀλλά εἶναι ὁ ἑβραϊκός παράγων, καί εἰδικώτερα, τό "βαθύ σιωνιστικόν μόρφωμα", αὐτό πού θά μπορούσαμε νά τό λέμε τό "βαθύ ὑπερκράτος τοῦ σιωνισμοῦ".
    Δέν διδαχθήκαμε ὅμως. Γιατί;...
    Μήπως διότι, γιά νά διχαζόμαστε σέ θεμελιώδη θέματα ἱστοοικῶς ἀναγκαίας ἐθνικῆς ἑνότητας καί ὁμοψυχίας μας, καί γιά νά μήν διδασκόμεθα ἄρα οὔτε τά προφανῆ ἀπό τήν ἱστορία μας, ὅπως αὐτήν τῶν τραγικῶν γεγονότων τοῦ ἔτους 1974, καί νά καθιστάμεθα ἀντικείμενον εὔκολου χειρισμοῦ, πάλι καί πάλι,
    γι'αὐτό ὑπάρχει ἡ Χέιρ Μάτζεστυ'ς Μασωνία;....
    (τά περί "φραγκο-μασωνίας" δέν τά ἔχω ψάξει συγκεκριμένα, ἀλλά δέν τά πολυπιστεύω, διότι "δέν κολλάει" καί τόσο τό φράγκο- στό ὅλον θέμα, καί μᾶλλον, Χέιρ Μάτζεστυ'ς εἶναι στήν πραγματικότητα ὅλον αὐτό τό -προσοχή- "Δυτικόν Ζήτημα"...)
    Ἄς ἀφυπνισθοῦμε λοιπόν, ὥστε νά ξεχωρίζουμε ἀπό ποιά πλευρά εἶναι τό ἐθνικό συμφέρον μας, καί ἀπό ποιάν ὄχι.
    Ἐνθυμούμενοι, βεβαίως, ὅτι ὁ τελευταῖος πού ἀπό ἡγετική θέση στήν Ἑλλάδα ἀψήφισε τούς Ἑβραίους καί εἰδικώτερα τό ἐν λόγῳ "βαθύ ὑπερκράτος τοῦ σιωνισμοῦ" τους (τό 1973) βρέθηκε στήν φυλακή ίσόβια ὅπου καί ἀπέθανε,
    καί ὅτι ὁ τελευταῖος πού ἀπό ἡγετική θέση στήν Ἑλλάδα βασίσθηκε στούς Ἑβραίους καί εἰδικώτερα τό ἐν λόγῳ "βαθύ ὑπερκράτος τοῦ σιωνισμοῦ" τους (τό 1974), ὄχι μόνον βρέθηκε στήν φυλακή ίσόβια ὅπου καί ἀπέθανε, ἀλλά καί εὑρέθη νά ἔχῃ προδώσει τόν Ἑλληνισμό. Προσοχή λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα...

      >ἡ Χέιρ Μάτζεστυ'ς Μασωνία..< :-))))))

      Διαγραφή
    2. Θά σοῦ ἔλεγα κε Νάτιβιστ, τί ἀφίνει η μυίγα πάνω στό γάλα, ἀλλιῶς δἐν ἡσυχάζει, ἀλλά θά θιγῆς καί θά μέ πεῖς ρατσιστή.

      Διαγραφή
    3. Πες το, δεν θα θιγώ...

      "φραγκο-μασωνίας" :-)))))))))

      Διαγραφή
  6. Μου φαινεται ότι θα κανω κοπυ-παστε τα προ αμνημονευτων χρονων σχολια μου περι της συμμαχιας Ισραηλινομογγολων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω οτι η συνεκμετάλλευση συμφέρει το παγκόσμιο ενεργειακό λόμπυ.Τωρα πως θα την επιβάλλουν.Μπορει και με πόλεμο.Μπορει να πουν στα δυο κράτη μαλωστε κι οποίος νικήσει παίρνει τα μισά απο το 10% . Τα υπόλοιπα δικά μας.Παντως απο τη στιγμή που έβγαλαν στην επιφάνεια τις μελέτες ύπαρξη αερίου στην περιοχή που αρνούνταν δημοσίως έτη πιο μπροστά τα θέλουν για τους δικούς τους λόγους.Τωρα πως θα μοιράσουν το μέρισμα στους λαούς και τα επιχειρηματικά συμφέροντα της περιοχής μαλλον δια του πανάρχαιου τρόπου της συγκρούσεως.Το γεγονός οτι πλέον παράγεται ενέργεια σχεδόν δωρεαν με άλλους τρόπους δε φαίνεται να απασχολεί τους λαούς παρά μονο το ενεργειακό λόμπι που σκοτώνει και εξαφανίζει τους αντίστοιχους επιστήμονες που κάνουν τις ανακαλύψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.