10/5/17

Οι ΗΠΑ θα εντάξουν τη Τουρκία στη μάχη κατά του ΙΚ στη Ράκκα

jim_mattis
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ χτες Τρίτη 9/5/ στη Κοπεγχάγη (Δανία) σε συγκέντρωση των χωρών του Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους. 
Η Μάχη για τη Ράκκα
Οι ΗΠΑ θα εντάξουν τη Τουρκία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την ανακατάληψη του προπυργίου της Ουαχάμπι τρομοκρατικής πολιτοφυλακής Νταές (Ισλαμικό Κράτος-ΙΚ) στη Ράκκα της Συρίας.
Η ανακοίνωση που έγινε αυτή τη Τρίτη από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις έρχεται σε αντίθεση με τις καταδίκη, τέλη Απριλίου, των αεροπορικών επιδρομών της Τουρκίας κατά μιας κουρδικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν εξοργίσει την Ουάσιγκτον. 
«Η πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε με τους Τούρκους, ο ένας δίπλα στον άλλο, για να πάρουμε τη Ράκκα», δήλωσε ο Μ Μάτις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κοπεγχάγη στο τέλος μιας συνάντησης των βασικών χωρών του Συνασπισμού κατά του ΙΚ. Ο ίδιος συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον αναπληρωτή υφυπουργό του τουρκικού υπουργείου Άμυνας Bazat Öztürk.

«Θα φροντίσουμε γι 'αυτό και θα βρούμε με ποιο τρόπο θα το κάνουμε, αλλά δεσμευτήκαμε για αυτό», πρόσθεσε. 
Διευκρίνισε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχεδιάζουν η Τουρκία να συμμετέχει στη χερσαία επίθεση εναντίον μιας πόλης που κατέχεται από τους τζιχαντιστές για πάνω από δύο χρόνια».
Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG (Μονάδες Προστασίας του κουρδικού Λαού), που είναι η κύρια συνιστώσα των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDS), μια συμμαχία Κούρδων μαχητών και Αράβων εναντίον του Νταές.
Αλλά η Τουρκία θεωρεί το YPG ως βραχίονα  στη Συρία του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), αυτονομιστικής οργάνωσης που διεξάγει ένα αιματηρό ένοπλο αγώνα εναντίον της Άγκυρας από το 1984, και χαρακτηρίζεται ως “τρομοκρατική” από την Τουρκία και τους Δυτικούς συμμάχους της.
Οι SDS έχουν πάρει τη Ράκκα  σε μέγγενη και είναι κατά πάσα πιθανότητα έτοιμες να ξεκινήσουν μια επίθεση στην οποία ο ρόλος του YPG μένει να καθοριστεί.
Οι συζητήσεις μεταξύ όλων των χωρών που εκπροσωπήθηκαν επικεντρώθηκαν στις μελλοντικές ανάγκες αυτού του Συνασπισμού, ενώ καταρρέει σιγά σιγά το αυτό-διακηρυγμένο «χαλιφάτο». 
«Εξετάσαμε την κατάσταση του εχθρού και συζητήσαμε για τη συνέχεια για να βεβαιωθούμε ότι ήμασταν όλοι στο ίδιο μήκος κύματος.
 Θα επιταχύνουμε αυτή τη μάχη», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.
Χρειάζονται για το Συνασπισμό περισσότερα μέσα αποναρκοθέτησης στις περιοχές που εκκενώθηκαν από το ΙΚ, δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Απαιτούνται επίσης πόροι και μέσα για να συμβάλουν στη σταθεροποίηση και τη προστασία των περιοχών που εγκαταλείφθηκαν από το ΙΚ, σύμφωνα με αξιωματούχους παρόντες στην Κοπεγχάγη.
Δεκαπέντε χώρες εκπροσωπήθηκαν στην Κοπεγχάγη, μετά από πρόσκληση του Δανού υπουργού Άμυνας, Claus Hjort  Frederiksen. Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Jean-Yves Le Drian, ήταν παρόν. 
Έντονο προκύπτει το ζήτημα της επιστροφής των χιλιάδων ξένων μαχητών του Νταές στη χώρα καταγωγής τους.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο κυβερνητικό αξιωματούχο των ΗΠΑ, η Ιντερπόλ εντόπισε 14.000 από αυτούς τους ξένους μαχητές που πήγαν στη Συρία και είναι ακόμα ζωντανοί.
Οι περισσότεροι είναι οιΤυνήσιοι, που ακολουθούνται από τους Σαουδάραβες. Αλλά υπάρχουν και χιλιάδες από την Ευρώπη, μεταξύ των άλλων περίπου  εκατό από τη Δανία, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. 
Η Ιντερπόλ είναι μέρος του Συνασπισμού, του οποίου έγινε το 68ο μέλος.

Μετάφραση από Κριστιάν Ακκυριά.
Πηγή:  Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.