26/5/17

Τρόικα σε κυβέρνηση: «Προτιμάτε να αφήσετε χωρίς καύσιμα τα τζιπ του στρατού ή της αστυνομίας αντί να κόψετε συντάξεις;

Στην παρούσα φάση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  θέλει να φανεί συνεπής με τα 25 προαπαιτούμενα που του υπέδειξε  ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί και στάθηκαν εμπόδιο για την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δις ευρώ που εισηγήθηκε το EuroWorkinhGroup προς το Eurogroup.

Να αποφύγει τις μεγάλες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις (έως και 18%) επιχείρησε η κυβέρνηση το διάστημα των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στο Χίλτον. 
Πως;
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές το οικονομικό επιτελείο πρότεινε ως ισοδύναμο στους απεσταλμένους των δανειστών μεγαλύτερο κούρεμα στις καταναλωτικές δαπάνες. 
Αυτό όμως που εισέπραξε πρώτα από το ΔΝΤ και στη συνέχεια από την ευρωπαϊκή τρόικα, ήταν ένα κατηγορηματικό «όχι» διότι  όπως είπαν με τον τρόπο η «δίαιτα» στους φορείς της Γενικής κυβέρνησης υπερβαίνει τα προβλεπόμενα όρια ενώ από την εξοικονόμηση αυτής της κατηγορίας των δαπανών μπορεί να κινδυνεύσει ακόμη και η ασφάλεια της χώρας. 
Στέλεχος της κυβέρνησης που έζησε από κοντά τις διαπραγματεύσεις θυμάται πολύ καλά την ατάκα του κουαρτέτου: 
«Και αν τα τζίπ του ελληνικού στρατού ή τα αυτοκίνητα της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν βενζίνη για να κινηθούν πως θα τα γεμίσετε ;»
Πολύ γρήγορα, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα - μετά τις αντιρρήσεις των θεσμών να μην θιγούν περαιτέρω οι καταναλωτικές δαπάνες αυτές κρίθηκαν ανελαστικές σε σχέση με τις συντάξεις ( !) τη στιγμή που στην προ μνημονίου εποχή συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο…
Ας σημειωθεί ότι την ίδια άποψη επί του θέματος αυτού είχαν και τα τεχνικά κλιμάκια των ξένων στις συζητήσεις με τα αντίστοιχα ελληνικά. 

Για τη συνέχεια BankingNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.