23/5/17

Ο Ερντογάν πληρώνει εταιρεία φίλου του Τραμπ για να προωθεί τα συμφέροντα της Τουρκίας

File Photo: US President Donald J. Trump (R) shakes hands with Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) in the Roosevelt Room at the White House. FILE PHOTO. EPA, MICHAEL REYNOLDS / POOL 
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, επέλεξε μία καινούργια εταιρεία λόμπι για να βοηθήσει τη χώρα του ώστε να ξεπεράσει τα μύρια προβλήματά της. Πρόκειται για την Ballard Partners Partners, η οποία ανήκει σε ένα προσωπικό φίλο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ. Η τουρκική κυβέρνηση υπέγραψε συμβόλαιο με την εν λόγω αμερικανική εταιρεία λόμπι, ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων, ελπίζοντας ότι η φιλία του ιδιοκτήτη της, του Μπράιαν Μπαλάρντ, με τον Πρόεδρο Τραμπ, θα την βοηθήσει να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχει στην Αμερική, μετά και τα τραγικά επεισόδια έξω από την πρεσβευτική κατοικία της Τουρκίας, στην οδό Μασαχουσέτης, στην Ουάσιγκτον.
Με το συμβόλαιο της Τουρκίας θα ασχολείται ο πρώην βουλευτής Ρόμπερτ Γουέξλερ (Δημοκρατικός από την Φλόριδα), ο οποίος ηγείται του Τουρκικού Λόμπι στην Ουάσιγκτον.
Μετά το δημοψήφισμα για το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν, ο εν λόγω κύριος προσπάθησε να πείσει αεροπορικές εταιρείες, όπως η American Airlines, να πετάξουν στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Κύπρου. Έχει ταξιδεύσει στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας, παραβιάζοντας αδιάντροπα τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η εν λόγω εταιρεία λόμπι, δεν έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα πολιτικής και διπλωματίας, διαθέτει, όμως, «άκρες» με τον Λευκό Οίκο, όπως διατείνονται οι Τούρκοι. Σημειώνουμε ότι έχει μόνο δύο συμβόλαια με ξένους πελάτες. Με την κυβέρνηση της Δομινικανής Δημοκρατίας και …με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας, Βαλκανικό έθνος.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, διαφημίζει τη φιλική του σχέση με τον Πρόεδρο Τραμπ, από τότε που αντιπροσώπευε την εταιρεία του, την Trump Organization, σε θέματα της, που αφορούσαν τις σχέσεις της με την πολιτεία της Φλώριδα.
Ο κ. Μπαλάρντ δήλωσε: “Είμαι ενθουσιασμένος με την αυξανόμενη διεθνή πρακτική της εταιρείας μας και προσβλέπω να συνεργαστώ με αυτόν τον σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ”.
Η τουρκική κυβέρνηση προσβλέπει να αλλάξει το προφίλ της Τουρκίας και του Προέδρου Ερντογάν. Μετά την επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο, και τα τραγικά επεισόδια έξω από την τουρκική πρεσβευτική κατοικία, η Τουρκία βάλλεται από παντού, ακόμα και από παραδοσιακούς συμμάχους της, όπως ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν.
Ο κ. Γουέξλερ ήταν προσεκτικός όσον αφορά τα επεισόδια που προκάλεσαν οι φρουροί του κ. Ερντογάν και τόνισε ότι «δεν αμφισβητείται ότι η ειρηνική διαμαρτυρία στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ιερό δικαίωμα”. Παρ’ όλα αυτά θα ασχοληθεί και θα ενισχύσει την τουρκική προσπάθεια ώστε οι ευθύνες να πέσουν στις πλάτες των Κούρδων της Αμερικής. Το έργο του είναι δύσκολο καθώς ουδείς πιστεύει ότι η επίθεση δεν ήταν οργανωμένο σχέδιο των Τούρκων.
Ο πρώην βουλευτής κράτησε γενικά χαμηλούς τόνους και είπε ότι τον ενδιαφέρει να προωθήσει τα κοινά συμφέροντα των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Είπε: “Οποιοδήποτε ζήτημα είναι κρίσιμο για τα συμφέροντα της αμερικανικής ασφάλειας ή τα γεωπολιτικά συμφέροντα της – είτε πρόκειται για την καταστροφή του ISIS ή της Αλ Κάιντα είτε είναι η προώθηση ειρηνευτικών πρωτοβουλιών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων είτε είναι η ενεργειακή ασφάλεια ή η διακοπή της ροής των προσφύγων μέσω της Ευρώπης ή η προώθηση της αμερικανικής στρατιωτικής στρατηγικής στην περιοχή- η Τουρκία είναι κεντρικός παίκτης». Πρόσθεσε: Αν και τα συμφέροντά μας ποικίλλουν κατά καιρούς, έχω αφιερώσει τον εαυτό μου να προσπαθήσω να γεφυρώσω αυτές τις διαφορές.

PHGH: MIGNATIOU COM, POLITICO, CBS NEWS ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

1 σχόλιο:

  1. We do not lack the money, but the strategy. There is clarity from the Greek government so Omogeneia could be mobilized and utilized.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.