10/5/17

Η παράδοση- παραλαβή της γαλλικής προεδρίας γίνεται στο… Βερολίνο

"Θα κάνει θαύματα!"
Η Μπριζίτ Τρονιέ-Μακρόν έγκυος στο νέο εξώφυλλο του Charlie Hebdo
Τι είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται να κάνει ο απερχόμενος πρόεδρος της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης, μόλις εκλεγεί ο αντικαταστάτης του;
Να επισκεφθεί την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Τι είναι το πρώτο πράγμα που θέλει να κάνει ένας νέος πρόεδρος της ίδιας χώρας μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του; Να επισκεφθεί την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Έτσι λοιπόν ο Φρανσουά Ολάντ ταξιδεύει μια ημέρα μετά τις προεδρικές εκλογές στη γερμανική πρωτεύουσα ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε ότι η Μέρκελ θα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα συναντήσει. Όσο και αν ψάξετε στο παρελθόν θα διαπιστώσετε ότι οι τελευταίοι Γάλλοι πολιτικοί που δείχνουν τέτοια αναξιοπρεπή υποταγή στο Βερολίνο έζησαν στο κατεχόμενο τμήμα της χώρα στο καθεστώς Βισύ.
Αν είπε κάτι σωστό η Μαρίν Λεπέν, μέσα στον οχετό του νεοφασιστικού λαϊκισμού της, ήταν ότι μετά τις τις εκλογές της 7ης Μαϊου την Γαλλία θα κυβερνούσε μια γυναίκα. Είτε η ίδια, είτε η Μέρκελ.
Τα διθυραμβικά σχόλια του Γερμανικού Τύπου για την εκλογή του νεοφιλελεύθερου τραπεζίτη, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για το ότι ο πραγματικός νικητής των γαλλικών εκλογών είναι το Βερολίνο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και οι Έλληνες πολιτικοί της υποταγής – από τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα, σχημάτιζαν ουρές για να παρουσιαστούν ως οι στενότεροι σύμμαχοι του Μακρόν.
Οι εξελίξεις στη Γαλλία επιβεβαιώνουν όσους υποστήριζαν ότι στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών συγκρούστηκαν (μεταξύ άλλων) και δυο ισχυρά τμήματα της γαλλικής αστικής τάξης. Το πρώτο, που συνδέεται στενότερα με το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Φρανκφούρτης, στήριξε ανοιχτά τον Μακρόν αν και γνώριζε ότι αυτό συνιστά ολοκληρωτική παράδοση της γαλλικής οικονομίας στο γερμανικό κεφάλαιο.
Το δεύτερο τμήμα, που συνδέεται περισσότερο με τη βιομηχανία και τον εξαγωγικό τομέα, επιθυμούσε επικράτηση της Λεπέν, γνωρίζοντας ότι η παραμονή της Γαλλίας στην ευρωζώνη με τους σημερινούς όρους γιγαντώνει το χάσμα της ανταγωνιστικότητας με τη Γερμανία δημιουργώντας συνεχώς ελλείμματα και χρέη στον Γαλλικό προϋπολογισμό. Η Γαλλία βιώνει αυτό που οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας ένιωσαν στο πετσί τους τα πρώτα χρόνια της κρίσης.
Σε παλαιότερες δεκαετίες, αυτή η ανισορροπία οικονομικής ισχύος με τη Γερμανία εξισορροπούνταν στο εσωτερικό του λεγόμενου γαλλογερμανικού άξονα, με την στρατιωτική ισχύ του Παρισιού. Το πυρηνικό οπλοστάσιο, οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και η γεωπολιτική κυριαρχία σε μεγάλα τμήματα της Αφρικής προσέφερε σημαντική αξία χρήσης απέναντι στο Βερολίνο. Οι εποχές αυτές όμως πέρασαν ανεπιστρεπτί λόγω της γιγάντωσης του οικονομικού χάσματος αλλά και της ικανότητας των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων να βγουν από το «καβούκι» στο οποίο κρύβονταν από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και να διεκδικήσουν το δικό τους ρόλο στην Ασία και την Αφρική.
Η μάχη των ελίτ στις γαλλικές εκλογές διεξήχθη παράλληλα με πολλές ακόμη συγκρούσεις που οδήγησαν σε σαρωτική αλλαγή της εκλογικής ανθρωπογεωγραφίας (πχ επικράτηση της Λεπέν σε προπύργια των σοσιαλιστών) αλλά και ολοκληρωτική κατάρρευση των πολιτικών σχηματισμών του «ακραίου κέντρου».

Ο πόλεμος βέβαια δεν τελείωσε. Το γεγονός ότι ο Ολάντ και ο Μακρόν μεταβαίνουν στο Βερολίνο για να παρουσιάσουν τα διαπιστευτήριά τους, όπως θα έκανε ο τελευταίος πρέσβης μιας μπανανίας στην Ουάσινγκτον, είναι η μια πλευρά των εξελίξεων. Υπάρχουν ακόμη πολλοί λογαριασμοί να κλείσουν στις βουλευτικές εκλογές και ακόμη περισσότεροι στους δρόμους του Παρισιού και των άλλων μεγάλων πόλεων.

Αρης Χατζηστεφάνου
http://info-war.gr/i-paradosi-paralavi-tis-gallikis-proedrias-ginete-sto-verolino/

3 σχόλια:

  1. Έτσι γίνεται συνήθως, μετά τις εκλογές πάς στο αφεντικό να σε ευλογήσει...ο ΓΑΠ μόλις κέρδισε τις εκλογές το 2009 πήγε κατ' ευθείαν Κωνσταντινούπολη και πήρε πίπα (δώρο) στον Έρντο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευριπίδης Μπίλλης
    Ο αριστερός κ. Άρης Χατζηστεφάνου, επιβάτης του «Mαβί Μαρμαρά» της μυστικής υπηρεσίας της Τουρκίας MIT (πιστεύω εν αγνοία του), και μάλιστα επιβιβαστείς τότε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο της Κύπρου, έμμεσα υποστηρίζει τον νεοταξικό υπηρέτη των αγορών Μακρόν.

    Βρίζοντας ανοίκεια και νεοταξικά "αριστερά", την Μαρί ΛΕ Πεν. Που την ψήφισαν τόσα εκατομμύρια Γάλλοι.

    Βρίζοντας συνεπώς και όσους στις τελευταίες εκλογές δεν ψήφισαν, τον Μακρόν των νεοταξικών “αριστερών" (ότι άλλο και να λέει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευριπίδης Μπίλλης
    Σχετικά με το άρθρο του Άρη Χατζηστεφάνου (και παρόμοιων άρθρων και συνεντεύξεων "αριστερών" πχ Γαβράς και άλλοι), αξίζει να δείτε κατωτέρω και μέρος σχετικού άρθρου στα αγγλικά του γνωστού πατριώτη αριστερού (και όχι νεοταξικού παγκοσμιοποιημένου "αριστερού") Τάκη Φωτόπουλου με τίτλο στα Ελληνικά:

    "Η Παγκοσμιοποιητική «Αριστερά» Θα Πρέπει Να Θεωρηθεί Υπεύθυνη Για Τη Στέψη Του Μακρόν Και Τη Διάσωση Της ΕΕ.

    (ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
    http://www.inclusivedemocracy.org/journal/vol13/vol13_no1_The_systematic_effort_of_the_Transnational_Elite_to_crush_the_Brexit_revolution_From_Brexit_and_Trump_to_Le_Pen.html)

    "The aim is to create the false impression that neo-nationalists, who supported Brexit in UK, Trump in the USA, and Le Pen in France are some kind of fascists and/or racists, so that the victims of globalization in these countries are dissuaded from supporting these movements. Yet, these anti-Brexit elites failed both in Britain and USA, as the Brexit revolution won in both countries, although of course the same Transnational Elites then mobilized the local elites in both countries to secure the reversal of the electoral results, as we shall see next. However, in France, their success was even more significant as they managed to isolate the neo-nationalist movement there, with the obvious connivance of the supposedly anti-systemic candidate of the ‘Left’ Melenchon, who, instead of calling his supporters to vote for the only anti-globalist candidate in the second round, securing this way a possibly mortal blow to the EU he, effectively, endorsed the worst organ of the Transnational Elite today, what he called until yesterday the arch-capitalist enemy, Emmanuel Macron! Why? Because according to this supposedly ‘antisystemic’ radical, the alternative is fascism, personified by Marine Le Pen! This was the biggest proof to the victims of globalization all over the world that the ‘Left’ today is their enemy and that therefore only if they abandoned it, as they have been doing en masse lately, and form Popular Fronts for National and Social Liberation (FNSL) all over the world, they have any chance to overthrow the NWO".


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.