10/5/17

Κάποτε το να ασχολείσαι με τη Γενοκτονία των Ποντίων θεωρούνταν γραφικό...

Η Θία Χάλο ακούει χαμογελαστή τη «γιαγιά των Ποντίων» Σάνο Χάλο σε παρουσίαση του βιβλίου «Ούτε το όνομά μου» εδώ στην Ελλάδα (φωτ. αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Ο Μάιος είναι ένας συναισθηματικά φορτισμένος μήνας για τον ποντιακό ελληνισμό. Ένας μήνας όπου όλοι νιώθουμε πιο έντονο παρά ποτέ το καθήκον να τιμήσουμε όπως πρέπει όλους όσοι έπεσαν θύματα της δολοφονικής μανίας των Οθωμανών Τούρκων στις αρχές του 20ού αιώνα. Και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και μετά το 1994, που η 19η Μαΐου καθιερώνεται ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με το νόμο 2193/1994 επί προεδρίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, πολλοί ήταν εκείνοι που θεωρούσαν γραφικούς ή περίεργους εκείνους που έδιναν αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων!

Αν και ο δρόμος μέχρι την καθολική άρνηση της Γενοκτονίας από τον π. υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη–, έχουν γίνει αρκετά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
αναγνώριση του εγκλήματος είναι μακρύς και στρωμένος με αγκάθια κάθε είδους, εντός κι εκτός Ελλάδας –κανείς δεν ξεχνά την 
Ποιος θα φανταζόταν ότι μεταξύ άλλων, η Γενοκτονία και διάφορες πτυχές της θα γινόταν θέμα στα ΜΜΕ –όχι μόνο την Ημέρα Μνήμης–, πως θα στήνονταν πολύωρες τηλεοπτικές εκπομπές με ποντιακούς χορούς και τραγούδια του Πόντου, ποντιόπουλα θα μιλούσαν στα σχολεία τους για το πώς χάθηκαν οι 353.000 πρόγονοί μας, θα ιδρυόταν σχολείο διδασκαλίας ποντιακής διαλέκτου σε πανεπιστήμιο και η ποντιακή θα διδασκόταν και διαδικτυακά για να την μάθουν οι Πόντιοι της διασποράς!
Κάθε βήμα προς τα εμπρός, κάθε χείρα βοηθείας σε αυτόν τον αγώνα είναι ευπρόσδεκτη. Έτσι βλέπουμε εμείς στο pontos-news.gr την επιλογή της εφημερίδας Πρώτο Θέμα να προσφέρει αυτή την Κυριακή, με μικρό κόστος για τους αναγνώστες της, το συγκλονιστικό βιβλίο Ούτε το όνομά μου της Θία Χάλο. Η συγγραφέας αποτυπώνει στις σελίδες του βιβλίου την ιστορία της μητέρας της Σάνο Χάλο ή Ευθυμίας Βαρυτιμίδου, αναδεικνύοντας τα όσα έγιναν σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του ελληνισμού.
Στη μάχη δεν περισσεύει κανείς – Πόντιος ή μη. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι η μητέρα των μαχών για τον ποντιακό ελληνισμό. Μένει να αγωνιστούμε για να γίνει και για το ελληνικό κράτος!
Πόπη Παπαγεωργίου

2 σχόλια:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης
    Για τον Ποντιακό Ελληνισμό, παρακολουθείστε μίαν απίθανη ιστορία:
    Το Σταυρουδάκι, μια αληθνή ιστορία
    https://www.youtube.com/watch?v=NLOA0mT8ArU&feature=player_embedded

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει άραγε λαός στον κόσμο, που να αμφισβητεί με τόση σφοδρότητα, την ίδια του την ιστορία; Τα πρωτεία στα περισσότερα παράλογα, διεκδικούμε οι Έλληνες. Τι ειρωνεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.