15/5/17

Το πλήρες μενού της συνάντησης Τραμπ-Ερντογάν

Παναγιώτης Μπαλακτάρης
Την Τρίτη 16 Μαΐου 2017 αναμένεται να λάβει χώρα η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με έμπειρους Τούρκους αρθρογράφους, όπως ο Γιουσούφ Κανλί, οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σήμερα στο χειρότερο δυνατό σημείο και, όπως οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν, με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας. Απόδειξη τούτου ήταν και η αποτυχία της προηγηθείσας επίσκεψης στις ΗΠΑ των: Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Χουλουσί Ακάρ, του Διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν και του εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν.
Όλες οι αρνητικές για την Άγκυρα εξελίξεις συνηγορούν στη βεβαιότητα πως η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ουάσιγκτων και οι συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και θα παίξουν καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στον αγώνα κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, αλλά και – κυρίως αυτό αφορά τον Ερντογάν – στο ίδιο το γεωγραφικό μέλλον της Τουρκίας.

Εντελώς επιγραμματικά, λοιπόν, εκτιμάται ότι η συνάντηση των δύο ανδρών θα περιλαμβάνει τα εξής:
1.    Συριακό: εκστρατεία απελευθέρωσης της Ράκκα, εξοπλισμός των Κούρδων της Συρίας (SDF, YPG), παρεχόμενη αμερικανική προστασία στα υπό ένωση κουρδικά καντόνια, ζώνες ασφαλείας, συνομιλίας σε Αστάνα και Γενεύη.
2.    Εκκρεμή δικαστική διαδικασία στις ΗΠΑ εις βάρος του Ρεζά Ζαράμπ (αζερο-ιρανού επιχειρηματία που διώκεται για διαφθορά) και του Χακάν Αττίλα (κορυφαίου τραπεζίτη της τουρκικής Halkbank).
3.    Έκδοση του καταζητούμενου από την Τουρκία ιμάμη Φετουλλάχ Γκιουλέν.
4.    Κατηγορίες από την Γενική Εισαγγελία της Τουρκίας εναντίον αμερικανών αξιωματούχων για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
5.    Σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας.
6.    Σχέσεις Τουρκίας - Ιράν.
7.    Σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ.
8.    Κυπριακό.
9.    Στάση της Τουρκίας σχετικά με τη Λιβύη, την Υεμένη και την Αίγυπτο, ιδίως σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση ριζοσπαστικών ομάδων που απειλούν την σταθερότητα των εν λόγω χωρών.
10.  Διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: εμπόριο, εξοπλισμοί.
11.  Ευρωπαϊκή προοπτική Τουρκίας.
12.  Μεταναστευτικό.
13.  Προώθηση των νατοϊκών συμφερόντων στη Μαύρη Θάλασσα.
Όπως καθίσταται σαφές, η ατζέντα των συνομιλιών των δύο Προέδρων είναι ευρεία και δύσκολη, με τα περισσότερα των ζητημάτων να αποτελούν εστίες έντασης και όχι συμφωνίας.

1 σχόλιο:

  1. If the meeting follows the agenda in the order listed and knowing President Trump personality I don't see the meeting passing items #1 and #2 on the agenda. I can't wait to hear the press conference after the meeting.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.