25/5/17

Οι ανακόλουθες ενέργειες του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου

ΤΟΥ ΑΝΤΗ ΛΟΪΖΟΥ
Είναι πολύ εύκολο για κάποιον, με στοιχειώδεις μόνο γνώσεις περί των θεμάτων άμυνας της Κύπρου, να αντιληφθεί τον εμπαιγμό του λαού από τα επικοινωνιακά παιγνίδια της Κυβέρνησης. Είναι άξιον απορίας, γιατί ο σοβαρός τομέας της άμυνας της ημικατεχόμενης και συνεχώς απειλούμενης Κύπρου να αντιμετωπίζεται τόσο ανακόλουθα, επιπόλαια και επικοινωνιακά;
Στην επίσκεψή του στο Ισραήλ ο Χριστόφορος Φωκαΐδης ανακοίνωσε την τοποθέτηση Ακολούθου Άμυνας (ΑΚΑΜ) στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ισραήλ. Μπράβο στον Υπουργό για την ενέργειά του.
Πριν από λίγους μήνες είχε τοποθετηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία Ακόλουθος Άμυνας στην Κυπριακή Πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ΗΒ είναι η χώρα που απολαύει των στρατιωτικών βάσεών της στην Κύπρο και τηρεί εχθρική στάση στο Κυπριακό, χωρίς να ξεχνάμε τα ακόλουθα:
1. Κατά και αμέσως μετά την Τουρκική Εισβολή αρνήθηκε να πωλήσει στην αιμάσσουσα Κύπρο πυρομαχικά για τα απαρχαιωμένα όπλα της ΕΦ, τύπου Ένφιλντ ΜΚ 4, Στεν, Μπρεν κλπ.
2. Ουδέποτε πώλησε στην Κύπρο οποιοδήποτε οπλικό σύστημα, πλην Σταθμών Ασυρμάτων, ένα θέμα που δεν σχολιάζεται, αλλά και που δεν υποστήριξε λογιστικά στην κατάλληλη στιγμή.
3. Απείλησε κατ' επανάληψιν την ΚΔ, προκειμένου να αποτρέψει εκ μέρους της διπλωματικές ενέργειες και όχι μόνο.
4. Βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης τής αποχώρησής της από μέλος της ΕΕ με χρονικό ορίζοντα το 2019.
5. Ο εκάστοτε Ελληνοκύπριος Αξιωματικός που υπηρετεί στο Επιχειρησιακό Στρατηγείο του Νόρθγουντ στο ΗΒ (άγνωστο μέχρι πότε), υπηρετεί εκεί στο πλαίσιο της ΕΕ.
Δυστυχώς, όμως, κάποιες άλλες ενέργειες της Κυβέρνησης αφήνουν αυτήν και φυσικά το Υπουργείο Άμυνας αρκετά εκτεθειμένους.
Το 2013 η ΚΔ απέσυρε τον Ακόλουθο Άμυνάς της από την Πρεσβεία της στη Γαλλία, τη χώρα που μετά την Ελλάδα αποτέλεσε και αποτελεί το στήριγμα της Κύπρου στον πολιτικό και στρατιωτικό τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία συνεχίζει να διατηρεί Ακόλουθο Άμυνας στην Πρεσβεία της στην Κύπρο. Συγκεκριμένα η Γαλλία:
1. Πωλεί όπλα στην Κύπρο από το τέλος της 10ετίας του 1970 μέχρι σήμερα.
2. Όταν η Γαλλία πιεζόταν φορτικά από την Τουρκία αλλά και άλλες χώρες  να μην πωλεί όπλα και μάλιστα να μην πωλήσει στην Κύπρο πυραύλους Επιφανείας - Επιφανείας (ΕΕ) τύπου EXOCET, δεν υπέκυψε στις εν λόγω πιέσεις.
3. Μετά την Ελλάδα, είναι η δεύτερη χώρα που εκπαίδευσε τόσο μεγάλο αριθμό στελεχών (με το αζημίωτο). Άρχισε να εκπαιδεύει Έλληνες εκ Κύπρου Αξιωματικούς σε γαλλικές στρατιωτικές σχολές, αρχικά σε σχολές εφαρμογής και σχολές ειδικοτήτων από το 1984 και στη συνέχεια σε σχολές ανωτέρου επιπέδου, (Προκεχωρημένα Σχολεία Όπλων και Σωμάτων, Σχολή Πολέμου και Διακλαδικό Κολέγιο Άμυνας).
4. Οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις και δη η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό τους Ναυτικό τυγχάνουν μεγάλων διευκολύνσεων στην Κύπρο (με το αζημίωτο).
5. Από το 2005 υπογράφτηκε η πρώτη συμφωνία Κύπρου-Γαλλίας σε θέματα αμυντικής συνεργασίας, την οποία ακολούθησαν και άλλες, με επιστέγασμα αυτήν που υπογράφτηκε επί υπουργίας κ. Φωκαΐδη και την οποία συνεχώς επικαλείται.
Πολλά άλλα παραδείγματα της συνεργασίας των δυο χωρών προς όφελος αμφοτέρων θα μπορούσαν να παρατεθούν.
Εκτιμάται ότι το Υπουργείο Άμυνας όφειλε πρωτίστως να αξιολογήσει τη σημασία των εταίρων και των στρατηγικών του συνεργατών διαχρονικά, και μετά να ενεργεί ανάλογα. Γνωστό σε όλους ότι προέχει το συμφέρον της πατρίδας και θα ήταν φρονιμότερο να στάθμιζε η Κυβέρνηση τη σημασία των αποφάσεών της πριν τις υλοποιήσει και να αποκαταστήσει πρωτίστως τη θέση ΑΚΑΜ στο Παρίσι, η σημασία της οποίας τονίστηκε, προκειμένου να αποφευχθεί η δυσαρέσκεια της Γαλλίας και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αποσύρει τον δικό της ΑΚΑΜ, και μετά να στείλει ΑΚΑΜ στο Ισραήλ και ύστερα στον κακό μας δαίμονα το ΗΒ.
Για όσους αμφισβητούν τα παραπάνω, να πληροφορήσουν υπεύθυνα πότε το ΗΒ έπραξε κάτι που να μην ήταν ενάντια στα συμφέροντα της ΚΔ και των Ελλήνων της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.