4/5/17

Δημιουργία «ζωνών» ασφαλείας στη Συρία αποφάσισαν Πούτιν και Ερντογάν

Σημαντικό βήμα για να τελειώσει το μακελειό στη Συρία, η συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν για δημιουργία «Περιοχής μη διαμάχης»
Οι δύο ηγέτες έλαβαν αποφάσεις όπως άρση των αμοιβαίων εμποδίων και περιορισμών, ενίσχυση των επενδύσεων και χρήση των εθνικών νομισμάτων στο εμπόριο
του Σωτήρη Παππαδόπουλου
Θετικότερα αποτελέσματα είχε η δεύτερη συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Το ζήτημα της Συρίας κυριάρχησε, με τον Ρώσο Πρόεδρο να επικαλείται την τηλεφωνική συνομιλία που είχε προχθές με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλτν Τραμπ, και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία.

«Ένας από τους τρόπους ενίσχυσης της εκεχειρίας είναι η δημιουργία ζωνών ασφαλείας ή ζωνών αποκλιμάκωσης... Χθες, μιλώντας με τον κ. Τραμπ στο τηλέφωνο, συζητήσαμε το θέμα αυτό. Και κατάλαβα ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τις ιδέες αυτές», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος.
Οι δύο ηγέτες οριοθέτησαν ως «Περιοχή μη διαμάχης» το Ιντλίμπ της Συρίας. Μάλιστα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι «επιτέλους μετά από έξι χρόνια γίνεται πραγματικότητα αυτό που ζητούσε η Τουρκία».

Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι η «Περιοχή μη διαμάχης» θα διασφαλίσει την ακεραιότητα της Συρίας, ενώ θα υπάρχει και απαγόρευση πτήσεων.

Κοινή γραμμή και κατά της τρομοκρατίας
Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι όσοι συμμετέχουν στις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, που θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα Αστάνα του Καζακστάν, θα αποφασίσουν τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία, όπως και ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα συνεχισθεί, παρά τα σχέδια που αφορούν τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις απειλές στα νότια σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία, που προέρχονται από τρομοκρατικές οργανώσεις.
Μάλιστα στις τρομοκρατικές οργανώσεις συμπεριέλαβε και το κουρδικό κίνημα YPG (που δρα στη βόρειο Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους και υποστηρίζεται από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ), λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων.
«Δεν κάνουμε διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων. Το Ισλαμικό Κράτος, το YPG, και η Αλ Κάιντα, είναι όλες ίδιες για μας», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «είναι αμοιβαία μας ευθύνη να ανακόψουμε την πορεία τους».

Turkish Stream & Άκιουγιου
Οι ηγέτες των δύο χωρών συζήτησαν όλο το φάσμα των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Με μια δήλωση περί «ολοκλήρωσης της διαδικασίας ομαλοποίησης των σχέσεων», ο κ. Πούτιν έκλεισε το κεφάλαιο των δυσκολιών που υπήρχαν στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία.

Τα δύο μέρη συζήτησαν τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Ρωσίας-Τουρκίας που συνεκλήθη στις 10 Μαρτίου, με επίκεντρο την αποκατάσταση αμοιβαία επωφελών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της ενέργειας, του τουρισμού και άλλους.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν έντονα και θέματα του τομέα της οικονομίας και έλαβαν αποφάσεις όπως:
· Άρση των αμοιβαίων εμποδίων και περιορισμών.
· Ενίσχυση των επενδύσεων.
· Χρήση των εθνικών νομισμάτων στο εμπόριο.

Αναφέρθηκαν, επίσης, στον Turkish Stream και ότι θα εγκαταστήσουν δύο αγωγούς που θα έχουν τη δυνατότατα μεταφοράς 15,75 δις κυβικών μέτρων: ο ένας θα περνάει από την Τουρκία και ο άλλος από την Ευρώπη. Για τον πυρηνικό σταθμό Άκιουγιου η επένδυση της Ρωσίας θα φτάσει στα 22 δις. Το 2019 θα οργανώσουν πολιτιστικά και τουριστικά έτη αμοιβαίως. Για τον μήνα Μάιο το ένα τρίτο των Ρώσων τουριστών προτίμησαν την Τουρκία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία καλύπτει τις ανάγκες της Τουρκίας σε φυσικό αέριο κατά 55%, σε άνθρακα 33%, και σε πετρέλαιο 18%. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αρθούν όλα τα εμπόδια στην οικονομική τους συνεργασία και ότι η συνεργασία τους στον Turkish Stream και τον πυρηνικό σταθμό Άκιουγιου προχωρεί με ευαισθησία.

Οι εισαγωγικές τοποθετήσεις
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πόλη Σότσι δήλωσε ότι «η δυνατότητα που έχουμε να συναντιόμαστε και να συζητούμε απευθείας για τα σημαντικά διεθνή ζητήματα, για τις διμερείς μας σχέσεις και για την συριακή κρίση επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας αποκαθίστανται πλήρως».

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε ότι οι κοινές πρωτοβουλίες της Μόσχας και της Άγκυρας μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε επωμισθεί ένα σοβαρό έργο, μια μεγάλη ευθύνη» και «πιστεύω ότι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε από κοινού θα αλλάξουν το μέλλον ολόκληρης της περιοχής».

Πώς τον υποδέχθηκαν τα ρωσικά ΜΜΕ
Ρωσικά δημοσιεύματα υποδέχτηκαν τον Τούρκο Πρόεδρο, με την υπενθύμιση ότι οι τουρκικοί δασμοί στις εισαγωγές ρωσικών σιτηρών είχαν κόστος 1,4 δις μόνο τον Απρίλιο, εκτιμώντας ότι πρόκειται για αντίποινα της Άγκυρας καθώς διατηρείται το εμπάργκο της Μόσχας στις τουρκικές ντομάτες.

Το θέμα που δεν γεφυρώθηκε κατά την προηγούμενη συνάντηση Πούτιν -Ερντογάν στις 10 Μαρτίου ήταν ένα αγκάθι κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο Προέδρων, το οποίο δείχνει να βρίσκει τη λύση του.

Αναχωρώντας από την Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να αρθούν γρήγορα οι ρωσικοί περιορισμοί στο εμπόριο, που επιβλήθηκαν μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το 2016.

Η θετική εικόνα χτίστηκε με την «αγορά» των S-400
Το θετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες φάνηκε εδώ και πέντε ημέρες, όταν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ρωσία, δήλωσε ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία Ρωσία και Τουρκία σχετικά με το ζήτημα της αγοράς συστοιχιών του αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων S-400, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες, οι οποίες αφορούν την τιμή και την από κοινού κατασκευή των συστημάτων αυτών.

«Συνεχίζουμε τις συνομιλίες σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους S-400, συμπεριλαμβανομένης και της τιμής και της από κοινού κατασκευής», έγραψε η εφημερίδα Milliyet επικαλούμενη τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών.

Ο Τσαβούσογλου είχε πει ότι η Τουρκία προτίθεται να αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τύπου S-400 καθώς «πρέπει να ενισχύσει τις δυνατότητές της στην αντιαεροπορική άμυνα». Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να αγοράσει η Τουρκία παρόμοια συστήματα από χώρες του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Τουρκία θα ήθελε να τα αγοράσει από το ΝΑΤΟ, αλλά εκείνες (σ.σ. οι χώρες της Συμμαχίας) δεν έκαναν κάποια κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση».

Στις 21 Απριλίου ο Τούρκος Υπουργός Αμύνης Φικρί Ισίκ είχε δηλώσει ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία για την αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων S-400 βρίσκονται σε τελικό στάδιο.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.