15/5/17

Τουρκία και η απειλή του εθνολαϊκισμού

Ο Umit Yalım είναι ένας απόστρατος του Τουρκικού στρατού, με επιτελική εμπειρία στο ΝΑΤΟ και στο Υπουργείο Αμύνης. Έχει πλέον βρει μία νέα απασχόληση – αυτή του γραφικού εθνολαϊκιστή. Ο εθνικισμός ταιριάζει με τον λαϊκισμό όπως το κόκκινο κρασί με το κρέας. Ο Yalım, από ό,τι φαίνεται από την παρουσία του στην Τουρκική τηλεόραση και από τα άρθρα του στο διαδίκτυο, έχει μετατραπεί σε σομελιέ του είδους, με ειδικότητα στο Αιγαίο.

Πριν περίπου ένα χρόνο, ο κεμαλιστής απόστρατος κατήγγειλε την αποτυχία του κόμματος του Ερντογκάν να αντιμετωπίσει το ζήτημα του Αιγαίου. Σύμφωνα με τον Yalım, οι Τουρκικές κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν συγκαλύψει την Ελληνική ...κατοχή 18 νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Μιλάει δηλαδή καθαρά, όχι απλά για γκρι, αλλά για κόκκινες ζώνες.
Το πιο εξωφρενικό παράδειγμα των απόψεων του εθνικιστή συνταγματάρχη δημοσιεύτηκε στις 10 Μαΐου στην Τουρκική έκδοση του Ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik και είναι διαθέσιμο μόνο στα Τουρκικά. Η συνέντευξή του Yalim κλείνει με το εξής παραλήρημα:
«Ένα από τα υπό κατοχή νησιά είναι και το Nergiscik. H μητέρα του Umit Yalım ονομάζεται Nergis. Μάνα: “Πότε θα πάμε γιέ μου στο Nergiscik;” Umit Yalım: “Μην ανησυχείς μάνα, θα το πάρουμε από τους Έλληνες, η σημαία μας θα κυματίσει σίγουρα και πάλι. Θα σε πάω στο νησί που έχει το όνομά σου.” Να δούμε, θα ζήσει η κυρία Nergis να δει αυτή την ημέρα;»
Το Nergiscik είναι οι Αρκοί και σύμφωνα με το Yalim είναι υπό Ελληνική κατοχή.

Για τη συνέχεια Kathimerini

1 σχόλιο:

  1. Πάνω που πάω να γίνω καλύτερος άνθρωπος....βλέπω κάτι τέτοιες δηλώσεις και εξιτάρομαι!!Δεν αντέχω θα το πω.Φίλε Umit μήπως είσαι και εσύ κανένας ντονμές σαν τον Ερντογάνη και μας μισείς έτσι???Δηλαδή κάποιος που λέγεται Βουρλιώτης πρέπει να πει στον Γιό του... “Πότε θα πάμε γιε μου στα Βούρλα;” “Μην ανησυχείς πατέρα, θα τα πάρουμε από τους Τούρκους, η σημαία μας θα κυματίσει σίγουρα και πάλι. Θα σε πάω στην πόλη που έχει το όνομά σου.” Να δούμε, θα ζήσει ο κύριος Βουρλιώτης να δει αυτή την ημέρα;....Με ξεπερνάει ο διάλογος..σαν και αυτούς που έγραφα στο Δημοτικό είναι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.