17/5/17

Αντεπίθεση της Κύπρου με αιχμή τα ενεργειακά

Η ευρωπαϊκή προοπτική των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής θα είναι στο επίκεντρο της επόμενης τριμερούς ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.
Η νέα συνάντηση Αναστασιάδη, Τσίπρα και Νετανιάχου έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή καθώς στις Βρυξέλλες συζητούν όλο και περισσότερο το θέμα του φυσικού αερίου της περιοχής με διάφορες προτάσεις να μπαίνουν στο τραπέζι.
Βάζοντας έτσι πίεση στην ΕΕ να δει με διαφορετικό φακό το όλο θέμα και κυρίως να προωθήσει προτάσεις οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα το φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο να φτάνει στην Ευρώπη όπου υπάρχουν μεγάλες ανάγκες.
Με τα ενεργειακά να βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών του ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει το πρώτο μισό Ιουνίου τρία σημαντικά ταξίδια.
Πέραν από την τριμερή με Ελλάδα και Ισραήλ, στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν δύο ακόμα σημαντικά ταξίδια.
Μεταξύ 4-6 Ιουνίου ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να προσφωνήσει το συνέδριο της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής. Βασικό θέμα θα είναι η ενέργεια.
Στις 12 με 14 Ιουνίου θα βρεθεί στον Λίβανο όπου και πάλι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει είναι τα θέματα ενέργειας.
Η ευρωπαϊκή προοπτική του φυσικού αερίου της περιοχής συζητείται όλο και περισσότερο εντός της ΕΕ. Σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (European Council on Foreign Relations - πρόκειται για δεξαμενή σκέψης με έδρα τις Βρυξέλλες), η ΕΕ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και να συμβάλει κατά τρόπο ώστε το φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο να καλύψει τις ανάγκες πολλών χωρών στην Ευρώπη.
Στην έκθεση σημειώνεται πως:
● Μεγάλες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες ότι η περιοχή μπορεί να εξυπηρετήσει τις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ, συμβάλλοντας στην εκπλήρωση των στόχων της ενεργειακής διαφοροποίησης, της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας. 
● Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός εντοπίζονται εμπορικά και πολιτικά εμπόδια. Τα αποθέματα της Κύπρου είναι πολύ μικρά για να είναι εμπορικά βιώσιμα και το Ισραήλ χρειάζεται κρίσιμης σημασίας αγοραστές προκειμένου να ξεκινήσει πλήρη παραγωγή. Η περιφερειακή συνεργασία -είτε σε διμερές επίπεδο είτε με την Αίγυπτο- είναι ο μόνος τρόπος οι δύο χώρες να καταφέρουν να προχωρήσουν σε εξαγωγές.
● Η Αίγυπτος είναι η μόνη χώρα στην περιοχή η οποία μπορεί να εξαγάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη λόγω του μεγέθους των αποθεμάτων της και των υφιστάμενων δομών της. Όμως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από πλευράς επενδυτών. 
● Σήμερα υπάρχουν δύο επιλογές για εξαγωγές από την περιοχή: Η κατασκευή ενός αγωγού που θα συνδέει το Ισραήλ και την Κύπρο με τη νότια Ευρώπη, ή να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αγωγών στην Αίγυπτο, όπου το φυσικό αέριο θα υγροποιείται και θα εξάγεται. 
● Η ΕΕ θα πρέπει να διερευνήσει τις περιφερειακές προοπτικές ενισχύοντας την ενεργειακή διπλωματία, αναπτύσσοντας περισσότερα έργα κοινού ενδιαφέροντος, να εργαστεί για την επίλυση της αντιπαράθεσης Τουρκίας-Κύπρου και δίνοντας κίνητρα για αλλαγές στην Αίγυπτο. 
Η προοπτική για την περιοχή να μετατραπεί σε μια πηγή ενέργειας και ασφάλειας για την Ευρώπη θα αυξήσει ακόμα περισσότερο το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για εμπλοκή.
Σ’ ό,τι αφορά την Κύπρο, σημειώνεται ακόμα, για να μπορεί να πει ότι από μόνη της μπορεί να εξαγάγει φυσικό αέριο, θα πρέπει να βρει πρόσθετες πηγές. Μέχρι τότε, αναφέρεται στην έκθεση, θα πρέπει να αναζητήσει περιφερειακές ευκαιρίες για από κοινού εξαγωγή του δικού της φυσικού αερίου με άλλους. 
Τα επτά σενάρια
Στη μελέτη που ετοιμάστηκε για λογαριασμό του European Council on Foreign Relations μπαίνουν κάτω επτά διαφορετικά σενάρια που έχουν να κάνουν με την εμπορευσιμότητα του φυσικού αερίου της περιοχής.
Στα σενάρια αυτά περιλαμβάνονται η δημιουργία σταθμού LNG στην Κύπρο, δημιουργία σταθμού υγροποίησης από Κύπρο και Ισραήλ, αγωγοί από το Ισραήλ προς την Τουρκία, ο αγωγός EastMed, εξαγωγές από την Αίγυπτο κ.λπ. Για κάθε μία από τις επτά περιπτώσεις μπαίνουν κάτω οι δυνατότητες που έχει στη βάση τεχνικών, εμπορικών και πολιτικών ζητημάτων. 
1. Δημιουργία σταθμού υγροποίησης του φυσικού αερίου στην Κύπρο: Δεν αντιμετωπίζει τεχνικά ή πολιτικά προβλήματα. Υπάρχουν, σύμφωνα με την έκθεση, εμπορικά ζητήματα.
2. Σταθμός υγροποίησης Κύπρου και Ισραήλ για τα αποθέματα «Αφροδίτης» και «Λεβιάθαν»: Κανένα τεχνικό ή πολιτικό ζήτημα, αλλά κι εδώ υπάρχουν ζητήματα εμπορικά.
3. Αγωγός από Ισραήλ προς Τουρκία μέσω της κυπριακής ΑΟΖ: Από τεχνικής πλευράς κανένα πρόβλημα, μερικά προβλήματα στο θέμα της εμπορίας και εγείρονται σοβαρά πολιτικά ζητήματα. 
4. Αγωγός EastMed: Εντοπίζονται σχετικά προβλήματα τεχνικά, εμπορικά και πολιτικά.
5. Εξαγωγής υγροποιημένου Φ.Α. από Αίγυπτο: Κανένα τεχνικό και πολιτικό πρόβλημα, ενώ από εμπορικής πλευράς υπάρχουν μερικά ζητήματα.
6. Συνεργασία Αιγύπτου-Κύπρου: Το ίδιο όπως για το αιγυπτιακό φυσικό αέριο. 
7. Περιφερειακός κόμβος στην Αίγυπτο: Κανένα τεχνικό πρόβλημα. Σ’ ό,τι αφορά την εμπορευσιμότητα και τα πολιτικά θέματα η κατάσταση είναι κάπου στη μέση. 

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.