11/5/17

Σάββας Καλεντερίδης: Ο Ερντογάν απειλεί τον Τραμπ - Αν δεν υποχωρήσεις, εισβάλλω στη Συρία από τέσσερις κατευθύνσεις!

Το έχουμε ξαναγράψει και δεν θα βαρεθούμε να το επαναλαμβάνουμε. Οι στιγμές που περνάμε, σε Κύπρο και Ελλάδα, είναι ιστορικές. Κι αυτό γιατί επανασχεδιάζονται ο χάρτης και οι ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή. Χρειάζεται προσοχή γιατί όσα συνέβησαν χθες στο Ιράκ, όσα συμβαίνουν σήμερα στη Συρία, όσα θα συμβούν αύριο στην Τουρκία, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την Κύπρο και την Ελλάδα.
Το επόμενο κύμα θα χτυπήσει στην Κύπρο. Αν αντέξει, θα είναι πιο εύκολο να αντέξει και η Ελλάδα στο μεθεπόμενο, που θα χτυπήσει στις θάλασσές της.
Χρειάζεται γεωπολιτική οξυδέρκεια, πολιτική εγρήγορση σε Αθήνα και Λευκωσία, δραστηριοποίηση ΚΑΙ του απόδημου ελληνισμού σε Ουάσινγκτον, Μόσχα, Λονδίνο και Βρυξέλλες, και διπλωματική επιδεξιότητα. Αν ο ελληνισμός περάσει από αυτές τις συμπληγάδες χωρίς καν να χάσει την «ουρά» του, μπορεί να μπει ένα τέλος στη διαδικασία συρρίκνωσής του, που έλαβε κατακλυσμιαίες διαστάσεις το 1923 και εντεύθεν.
Έλληνες γρηγορείτε.

Ο Κουρδικός Διάδρομος είναι μια «Επιχείρηση Περικύκλωσης της Τουρκίας» και η τουρκική απάντηση σ’ αυτό, το Plan B, είναι συνολική αντίδραση
Του Ιμπραχίμ Καραγκιούλ*
Μπορούν η Τουρκία και οι ΗΠΑ να ξεπεράσουν την κρίση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, την προστασία που παρείχαν οι ΗΠΑ στους πραξικοπηματίες, και την μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης που έχει ξεσπάσει μετά τη στήριξη που παρέχουν στο PKK/PYD; Μπορούν οι δύο χώρες να ξαναβρούν την ευκαιρία της αλληλοκατανόησης; Μπορεί η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου Eρντογάν στις ΗΠΑ να αποτελέσει μια νέα αρχή;
Χωρίς αμφιβολία, αυτός που πρέπει να κάνει κάποιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η διοίκηση των ΗΠΑ. Αυτό για το οποίο γίνεται λόγος δεν είναι κάτι απλό ή ανούσιο, είναι η εθνική ασφάλεια της Τουρκίας – η ενότητά της, η πολιτική σταθερότητα και οι απειλές που αντιμετωπίζει στην περιοχή.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

25 σχόλια:

  1. Αγαπητε Σαββα

    Ο μεγαλυτερος κινδυνος για τον ελληνισμο,(που το εχουμε εντοπισει εδω και χρονια πισω), ειναι να αποτελεσουμε το τιμαριο ικανοποιησης του σουλτανου.Ειδικα οταν αναδυεται η μεθιστικη μυρωδια του πετρελαιου που κανει το μυαλο να τρελενεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπομονή και αυτοσυγκράτηση χρειάζεται.Η Τουρκία θα κλιμακώσει τις προκλήσεις στον μεγαλύτερο βαθμό που μπορεί και τις επιτρέπει το μέγεθος της.Θεωρώ ότι το διάστημα μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου θα είναι καθοριστικό και για εμάς και για τους Τούρκους.Τα καλύτερα έρχονται!!Υπομονή και αυτοσυγκράτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαββα, μονο μια ερωτηση.
    Εχεις πει οτι κατα την επανασταση στο Ιραν και τα επεισοδια στην αμερικανικη πρεσβεια, το προσωπικο της, προσπαθησε να καταστρεψει ολα τα απορρητα εγγραφα. Οι ιρανοι καταφεραν να κολλησουν τα κομμενα κομματια και ετσι να παρουν πολλες απορρητες πληροφοριες. Ετσι μαθευτηκε, οτι οι αμερικανοι, απο τοτε (τελη 70) ειχαν αποφασισει τη δημιουργια Κουρδισταν. Η ερωτηση μου ειναι η εξης. Αφου ο Οτσαλαν παραλληλα με τον αγωνα του, εκανε τη δουλεια των αμερικανων, χωρις να το γνωριζει, γιατι τον παρεδωσαν στη Τουρκια το 1997? Ηταν σταχτη στα ματια της τουρκιας ή κατι αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν διάβαζες το βιβλίο μου, δεν θα ρωτούσες.
      Το Σεπτέμβρη του 1998, Μπαρζανί και Ταλαμπανί, ενώπιον της Ολμπράιτ, υπέγραψαν τη Συμφωνία της Ουάσιγκτον
      Αυτό ήταν μια σημαντική αφετηρία για τη δημιουργία του κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ.
      Αυτό τρομοκράτησε την Τουρκία, η οποία είχε πλέον να αντιμετωπίσει δυο κουρδικές απειλές.
      Το νέο κουρδικό κράτος και το ΡΚΚ.
      Τότε απείλησε με πόλεμο τον Άσαντ, ο οποίος αδύναμος, ασθενής και με μια Ρωσία του Γέλτσιν διαλυμενη, υποχώρησε και απέλασε τον Άπο.
      Όταν ο Άπο πήγε στη Ρωσία, οι ΗΠΑ πίεσαν να φύγει, για να μην έχει το "κουρδικό χαρτί" η Μόσχα στα χέρια της.
      Γιατί όποιος είχε τον Άπο, είχε το κουρδικό χαρ΄τι στα χέρια του.
      Μετά πίεσαν την Ιταλία, για να μην έχει η Ε.Ε.-Γερμανία το κουρδικό στα χέρια της.
      Έτσι, κατέληξε υπό όρους που συμφέρουν τις ΗΠΑ στα χέρια της Άγκυρας.
      Όπως καταλαβαίνεις, δεν έχω χρόνο να απαντώ στα σχόλια, γιατί τότε θα διαλυθώ.
      Διαβάστε τα βιβλία.

      Διαγραφή
    2. Σαββα, εχω διαβασει το βιβλιο σου και αυτα που λες, τα ξερω. Καταλαβαινω, να μην εχει κανεις το κουρδικο χαρτι στα χερια του, παρα μονο ισως οι ΗΠΑ. Αλλα αυτο δε δινει απαντηση, γιατι να τον παραδωσουν? Παρα μονο, οτι κατι τετοιο θα διευκολυνε τις ΗΠΑ, το κουρδικο κινημα να μην εχει ελευθερο αρχηγο, ωστε να χειραγωγειται πιο ευκολα απο αυτους και παραλληλα να ριξουν σταχτη στα ματια της τουρκιας, οτι δεν υποστηριζουν τους κουρδους.
      Ομως, ο πολεμος κατα των κουρδων απο το 80, οπως λεει ο Καραγιλαν, υποστηριζεται απο το ΝΑΤΟ, δηλ, απο τους αμερικανους. Τι ειναι αυτο που δε καταλαβαινω? Οι αμερικανοι επισημα υποστηριζουν τους τουρκους και ανεπισημα τη δημιουργια ενος κουρδικου κρατους.
      Αρα, ειναι μια απλη ασκηση πολιτικης. Μπροστα αλλα και απο πισω αλλα. Αυτο να υποθεσουμε? Αν ειναι ετσι, τοτε ολα αυτα τα χρονια οι αμερικανοι, εστηναν μεγαλο ιστο στους γειτονες και οι τουρκοι, ηταν τοσο μεγαλα κοροιδα που δεν καταλαβαν τιποτα, παρα μονο στο τελος?

      Διαγραφή
    3. Κύριε Στέφανε ,θα πρέπει για να δώσετε απαντήσεις σε αυτά που ρωτάτε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε.Οι μεγάλοι παίκτες(Ηπα,Ρωσία,Κίνα)δεν σκέφτονται όπως εμείς ,ακόμη και γεωπολιτικά.Παράδειγμα μπορώ να σας φέρω τι σημαίνει γεωπολιτική στην Ελλάδα και στην Τουρκία??Ποια γεωγραφικά όρια την προσδιορίζουν??Σκεφτείτε τώρα τι σημαίνει γεωπολιτική με όρους Ηπα και θα πάρετε την απάντησή σας. Από τα τέλη του 1970 έως σήμερα έχουν περάσει 45 χρόνια, και για σάς και για εμένα είναι η μισή ζωή μας.Μπορεί να το βλέπουμε εγώ και εσείς σαν μεγάλο διάστημα αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.Για τις ΗΠΑ είναι ένα χρονικό διάστημα που βήμα-βήμα προχωρούν στο αντικειμενικό τους σκοπό όποιος και αυτός και αν είναι!!Σήμερα ίσως γράφονται οι γραμμές για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις των ΗΠΑ μεταξύ 2050-2100.Πρέπει ακόμη να καταλάβετε ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν είναι συναισθηματικές δηλαδή θα πάμε με τους Έλληνες γιατί είναι χριστιανοί και σύμμαχοι μας από τον Β παγκόσμιο πόλεμο και δεν θα πάμε με τους Τούρκους ή τους Αλβανούς ή τους Κούρδους ή τον ISIS.Όλα είναι πάνω στο τραπέζι για να επιτευχθεί ο τελικός στόχος.Αυτό είναι και μια απάντηση για τον φίλο Νίκο που έγραψε για τον Βλαδίμηρο και τους Ρώσους.Επίσης πρέπει να σκεφτούμε πόσες φορές οι Ρώσοι μας έχουν χρησιμοποιήσει απέναντι στους Τούρκους κατά το πρόσφατο παρελθόν..αλλά το μαχαίρι από τους Τούρκους το φάγαμε μόνοι μας...

      Διαγραφή
    4. Μήπως η διαφορετική συμπεριφορά των μερικάνων οφείλεται στο ότι Μπαρζανί-Ταλαμπανί είναι φιλοδυτικοί ενώ ο ΑΠΟ εμφανίστηκε με μαρξιστικη ρητορική;

      Διαγραφή
    5. Stefanos Papadopoulos.
      Εκ του αποτελέσματος,το σχολιο σας είναι σωστο αφου εξηγει την σημερινη θεση της Αμερικής.

      Διαγραφή
  4. θα πατήσει το κουμπί ο τρελός;;; ιδού η απορία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εδώ, θα γινουν σημεια και τερατα στο γεωπολιτικο παιχνιδι της Τουρκιας με την Συρια !!! Η Ρωσια που ειναι ??? Μεχρι τωρα παρακαλουσαμε την Ρωσια , να παραβλεψει τα δικα μας κυβερνητικα σκουπιδια και να μας βοηθησει , αλλα οπως βλεπω ο Βλαδιμηρος πιο πολυ αγαπαει τον Τουρκο ! Πρεπει να ξερει ο Βλαδιμηρος οτι ο Ελληνικος λαος ειναι μαζι του !Ετσι νομιζω εγω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. απο που κρινεις οτι ο Ελληνικος λαος ειναι μαζι του; Το οτι υπαρχουν ψεκασμενοι να υποστηριζουν κατασκευασμενες προφητειες κλπ βγαζεις καποιο συμπερασμα;

      Διαγραφή
    2. απλα πολυ ειναι οι απογοητευμενοι απο τους φιλους Αμερικανους και ψαχνουν αποκουμπι στον ομοθρησκο Ρωσο !!! ισως κανω και λαθος !!!

      Διαγραφή
    3. NIKOS.
      Θα παρακαλουσα να μου θυμισετε ποτε η Ρωσια στο περασμα της Ιστοριας μας βοηθησε ουσιαστικα και δεν μας χρησιμοποιησε εγκαταλείποντας μας στο ελεος του Θεου.
      Μην αναφερθητε σε αξιωματούχους η πλουσιους Ελληνες που υπηρετουσαν η εμπορευονταν στην Τσαρικη αυτοκρατορια.
      Να μην αναφερθώ στις μαυρες σελιδες της ΕΣΣΔ επι Σταλιν.

      Διαγραφή
    4. Η Ρωσία Μας βοήθησε καθοριστικά για την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς. Ήταν σχέδιο του ναυάρχου Μιούνχεν και πρότασή του στην Αικατερίνη Β ο ξεσηκωμός των ορθοδόξων πληθυσμών της βαλκανικής ως όφελος στον υπάρχοντα ρωσοοθωμανικό πόλεμο. Οι αδελφοί Ορλόφ ως απεσταλμένοι της Ρωσίας έπεισαν τους ραγιάδες να ξεκινήσουν την επανάσταση και χρηματοδότησαν αδρά. Άσχετα από το εάν η επανάσταση πνίγηκε στο αίμα ( και για αυτό ευθύνονται οι φατρίες που δεν τα βρήκαν στη μοιρασιά) μπήκαν τα θεμέλια για την απελευθέρωση που τελικά χρηματοδοτήθηκε από την συνθήκη Κιουτσούκ Καιναρτζί το 1774 και ήταν προϊόν ρωσικού δακτύλου. Μετά την πτώση της ΕΣΣΔ Η Ρωσία είχε μονιμες φιλοελληνικές Θέσεις σε Όλα τα θέματα που αφορούσαν την χώρα μας Μακεδονικό Κυπριακό χωρικά ύδατα Βαλκάνια κτλ. Σε τελική ανάλυση οι Ρώσοι δεν έσπρωξαν τους Τούρκους να πάρουν την Κύπρο Όπως άλλοι Φίλοι Μας ούτε Μας έβαλαν δούρειο ίππο για την άλωση της Ευρωζώνης...

      Διαγραφή
    5. @ Josie Broz11 Μαΐου 2017 - 10:45 μ.μ.

      καλα ακομα τα πιστευετε ; εκτος αν ειστε απο τους διακινητες.

      Διαγραφή
    6. Καταρχάς είμαι διακινητής των ιδεών μου, αλλά δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε πιστευτό ? πέραν των δύο τελευταίων γραμμών ό,τι παραθέτω είναι ιστορικά στοιχεία τα οποία μπορείτε να βρείτε ακόμα και στο Wikipedia

      Διαγραφή
    7. Φίλο ελληνικές θέσεις στο Μακεδονικό;;;; Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη μας σας παρακαλω. Οι Ρώσοι πρώτα και μόνον κοιτάνε το κεφάλι τους και καλά κάνουν. Πάλι κολληταρια με Τουρκία, ενώ είναι πολύ φρέσκια η κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου.

      Διαγραφή
  6. It is not a coincidence that Pr. Trump signed the order for providing heavy arms to the Kurds just before the visit of Erdogan to the white house. In simple words it conveys the message that instead of the US fighting Turkey, US will enable the Kurds to defend their land against a Turkish invasion in Syria. Furthermore the US will position some troops in the Northern Syrian border and Erdogan he will think twice before killing even a single US soldier.

    Erdogan can threaten as much as he wants. It won't lead him anywhere. Or as we say "dog that barks does't bite"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραίο το "ανέκδοτο"!!!.. του σουλτανου Ερτογαν...Σάββα....αλλά ΔΕΝ πιανει!!!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι νεοταξίτες της Ουάσιγκτον, αφού δεν καταφέρνουν μέχρι τώρα να ανατρέψουν τον Άσαντ και να διορίσουν μία Αμερικάνικη μαριονέτα, ξεκίνησαν το εναλλακτικό σχέδιο για να καταλάβουν όσο μεγαλύτερο κομμάτι μπορούν της ανατολικής Συρίας.

    Θέλουν να εγκατασταθούν εκεί για να εκβιάσουν την οποιαδήποτε μελλοντική λύση σύμφωνα με τα συμφέροντα τους, και στο βαθμό που μπορούν θα προσπαθήσουν να κατασκευάσουν από τώρα τον περίφημο αγωγό από το Κουβέιτ πρός την Ευρώπη.

    Όμως αυτός ο αγωγός υποχρεωτικά περνάει από την Τουρκία, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Πώς είναι δυνατόν επομένως να είναι τσακωμένοι αυτοί οι δύο γκάγκστερ ;

    Τα συμφέροντα τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

    Απλώς χρησιμοποιούν εντέχνως το Κουρδικό θέμα και τους Κούρδους μαχητές σε μία σκοτεινή ατζέντα η οποία στο βάθος έχει ένα και μοναδικό στόχο. Τον αγωγό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ενδιαφερον αρθρο που αποτυπωνει το αδιεξοδο τησ Τουρκικης πραγματικοτητας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ενδιαφερον αρθρο που αποτυπωνει το αδιεξοδο της τουρκικης πραγματικοτητας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τελικά το πήγαμε από εδώ το πήγαμε από εκεί ξεχάσαμε τον Καραγκιούλη. Βρε Καργκιούλη αυτό θέλουμε και εμείς να εισβάλει ο ανίκητος στρατός σας στην Συρία!!!Όχι από 4 αλλά από 14 σημεία!!Θα μπείτε ???Μπα δεν νομίζω...Κάποιες κακές γλώσσες λένε ότι ο πρόεδρος το λειρί θα το βγάλει μέσα στο αεροπλάνο ..πάνω από τον Ατλαντικό!!Η λίστα με τις κατουρημένες ποδιές που έχει να φιλήσει όλο και μεγαλώνει!!!Άντε μπρέ μπείτε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να τα πιάσουμε τα πράγματα απο την αρχή. Η εξουδετέρωση Οτζαλάν -η παράδοση του δηλαδή στην Τουρκία- πραγματώθηκε ως απόρροια του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ τον θεώρησαν επικίνδυνο για τις αμερικανικές πρόνοιες σε Μέση Ανατολή.

    Ο γεωγραφικός χώρος τον οποίο καταλαμβάνει το “Μεγάλο Κουρδιστάν” απο το 1991 και ένθεν συνιστά τον χώρο κλειδί για όλα τα ζητήματα αιχμής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή.

    Ο Κουρδικός εμφύλιος στα μέσα της δεκαετίας του 1990 κατέδειξε πως όποιος δίνει το χέρι στον Μασούντ Μπαρζανί νομοτελειακά θα μετρήσει χαμένα δάχτυλα.

    Πρέπει επίσης να είμαστε ξεκάθαροι η καχυποψία ΗΠΑ-Τουρκίας είναι αμοιβαία. Η Τουρκία βλέπει στην Αμερικανική παρέμβαση στο Κουρδικό ζήτημα σενάρια διάλυσης της τύπου Γιουγκοσλαβίας και οι ΗΠΑ βλέπουν πίσω απο την δύστροπη Τουρκία το όραμα της “Μεγάλης Τουρκίας” το οποίο και συνιστά τεράστια απειλή ια τα συμφέροντα των ΗΠΑ (και) στην Μέση Ανατολή.

    Κατά συνέπεια η υποστήριξη στο PKK αποτελεί την λόγχη με την οποία η Αμερικανική διπλωματία “κεντά” τη Τουρκία στα πλευρά της κάθε φορά που ο εκδηλώνεται έμπρακτα ο μεγαλοιδεατισμός .Είναι ολοφάνερο πως οι ΗΠΑ επιθυμούν μια Τουρκία χωρίς τον Ερντογάν. Σε όσους ανασύρουν το επιχείρημα πως αυτοί τον “ανακάλυψαν” η απάντηση είναι απλή η Αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει ως δόγμα την αρχή να ξεχνά το παρελθόν της και να επικεντρώνεται στο σήμερα και το αύριο.Πολύ απλά έπαιξε τον ρόλο του και καρός είναι να αποσυρθεί.

    Σε οτι αφορά την πληθωρική εθνικιστική-λαικιστική ρητορική της Γενί Σαφάκ θα πρέπει να γνωρίζουμε πως αυτή αποτελεί το επικοινωνιακό μέσο μέσω του οποίου το καθεστώς Ερνοτγάν επιτυγχάνει να χρυσωθεί το χάπι της αποτυχίας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.Το γεγονός αυτό είναι καθοριστικό για την υφισταμένη κατάσταση στην Τουρκική κοινωνία.

    Τα περιθώρια ελιγμών του τουρκικού καθεστώτος είναι ανύπαρκτα, πόσο δε των απειλών του. Επειδή η ελληνική κοινή γνώμη είναι επιρρεπής στις εντυπώσεις (οι οποίες αποτελούν την μήτρα των ελληνοτουρκικών φοβικών συνδρόμων) φρόνιμο είναι να το υπενθυμίζουμε συχνά-πυκνά.

    Τέλος το γεγονός πως πολλοί θεώρησαν -και εκτός Ελληνισμού- τον Ταγίπ Ερντογάν σοβαρό,υπεύθυνο πολιτικό, φερέγγυο συνομιλητή και έντιμο διαπραγματευτή, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής ψυχιατρικής ανάλυσης,.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μακαρι να πιαστουνε εκει κατω μπας και γλυτωσουμε απο δαυτους εδω πανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.