5/5/17

Σενέρ Λεβέντ: Τραπέζι που στήθηκε κατόπιν εκφοβισμών, απειλών και εκβιασμών

Εκφοβισμός. Απειλή. Εκβιασμός. Πάνω σε αυτά έχει στηθεί αυτό το τραπέζι. Το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στη νεκρή ζώνη.

Δεν είμαι από εκείνους που περιμένουν κάτι από αυτό το τραπέζι που στήθηκε κατόπιν εκφοβισμών, απειλών και εκβιασμών. Δεν παρηγορήθηκα ποτέ με τις χρυσοποίκιλτες τεχνητές ελπίδες που πωλούνται τόσο καιρό. Άλλωστε δεν θεωρώ τέχνη το να φαίνεται αισιόδοξος κανείς. Ο άνθρωπος ζει και πεθαίνει. Γι’ αυτό κάθε μέρα που ανατέλλει είναι μια νέα ελπίδα. Μια φυσιολογική ελπίδα. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να το κάνουμε θέμα. Τι λέει ο ποιητής:
«Δες εκείνο το μεγάλο μυστικό της ζωής και κοίτα.
Μόνο μια ρίζα έχει μείνει του δέντρου στο χώμα.
Πόσο γλυκός είναι ο κόσμος, χιλιάδες άτομα.
Ζουν χωρίς χέρια και πόδια.»
Εκφοβισμός. Απειλή. Εκβιασμός. Πάνω σε αυτά έχει στηθεί αυτό το τραπέζι. Το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στη νεκρή ζώνη. Είμαστε δηλαδή για χρόνια στο καθαρτήριο. Και η ζωή μας διαμορφώνεται σύμφωνα με αυτό. Οι Ελληνοκύπριοι φοβούνται την Τουρκία. Δεν το καταλαβαίνουν και πολύ αυτό οι Τουρκοκύπριοι που δεν βάζουν τον εαυτό τους στη θέση των Ελληνοκυπρίων. Για να πω την αλήθεια και εγώ άργησα να καταλάβω τις διαστάσεις αυτού του φόβου. Και πάντα ρωτούσα τους Ελληνοκύπριους φίλους που με επισκέπτονταν. Και εκείνοι το επιβεβαίωναν. Νομίζω ότι λόγω αυτού του φόβου νιώθουν υποχρεωμένοι να κάθονται σε εκείνο το τραπέζι. Δεν είναι κάτι που γίνεται με τη θέλησή τους αυτό. Είναι μια αναγκαιότητα. Δεν είναι φόβος για τη διχοτόμηση αυτός. Ούτε φόβος για προσάρτηση στην Τουρκία είναι. Είναι φόβος για επίθεση στον νότο!
Είναι πολύ βαθύ το τραύμα της τραγωδίας που έζησαν το 1974. Δεν μπόρεσαν να το ξεπεράσουν ακόμα. Δεν είχαν τέτοιον φόβο πριν το 1974. Διότι δεν πίστευαν ποτέ ότι θα μπορούσε να κατακτήσει το νησί η Τουρκία. Νόμιζαν ότι ο κόσμος δεν θα επέτρεπε ποτέ μιαν τέτοια εισβολή και κατοχή. Ακόμα και αν κάποιοι έκαναν τα στραβά μάτια σε αυτό, κοτζάμ Σοβιετική Ένωση δεν θα τα έκανε. Να όμως που τα έκανε. Από τη μια άναψε πράσινο φως για στρατιωτική επιχείρηση και από την άλλη δεν προέβαλε σοβαρή αντίσταση για να μην αποβιβαστεί ο τουρκικός στρατός στο νησί. Δεν είδαμε κανένα αισιόδοξο σημάδι για τερματισμό της κατοχής μέσα στα 43 χρόνια που πέρασαν. Το στάτους κβο σε αυτό το νησί βόλεψε όσους το δημιούργησαν. Και το κατάλαβαν τελικά και τα αδέλφια μας οι Ελληνοκύπριοι. Στον κόσμο κυριαρχεί η ισχύς και όχι το δίκαιο και η δικαιοσύνη. Ακόμα και αν βρίσκεσαι υπό εισβολή και κατοχή, δεν μπορείς εύκολα να το αποτρέψεις αυτό. Ο καθένας βλέπει το συμφέρον του. Όχι τα δάκρυά σου.
Αν φοβούνται τώρα, μήπως έχουν άδικο που φοβούνται; Αν ήσασταν εσείς στη θέση τους, δεν θα φοβόσασταν; Ο κόσμος δεν είπε τίποτα ακόμα και για τις οργανικές σχέσεις της Τουρκίας με μια τρομοκρατική οργάνωση όπως το Ισλαμικό Κράτος και θα της πει αν επιχειρήσει να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην Κύπρο; Ιδού που τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν και τη Συρία και το Ιράκ. Τι έγινε; Μήπως υπήρξε κάποια σοβαρή αντίδραση από κάποιον; Γεννήθηκαν ξανά τα κατακτητικά όνειρα του Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο παραχάιδεψαν κάμποσο η Ευρώπη και η Αμερική. Ποιους βομβάρδισαν τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα; Τους Κούρδους αντάρτες. Τους αντάρτες που μάχονται παλληκαρίσια κατά του Ισλαμικού Κράτους και πολλοί από αυτούς είναι γυναίκες.
Γιατί κάνει τα στραβά μάτια ο κόσμος στον βομβαρδισμό αυτών των θαρραλέων ανταρτών που μπήκαν σε έναν ανηλεή πόλεμο με τέρατα όπως αυτά του Ισλαμικού Κράτους; Δεν ντρέπονται καθόλου να ανοίγουν τον δρόμο για τους τρομοκράτες; Δεν ντρέπονται! Όλοι παραμένουν θεατές στα τεκταινόμενα στην Τουρκία. Ένα σωρό αθώοι άνθρωποι είναι στη φυλακή. Οι χατζήδες, οι χοτζάδες και οι μουλάδες εκδίδουν γνωμοδοτήσεις που λένε ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει κανείς ερωτισμό ακόμα και για την ίδια του την κόρη.
Οι βιαστές και οι δολοφόνοι αθωώνονται στα δικαστήρια. Με ένα πολύ δόλιο δημοψήφισμα ανακηρύσσεται δικτατορία ενός ανδρός. Και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι επιχειρούν να μας δώσουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοκρατίας και ελευθερίας, κάνουν τα στραβά μάτια για όλα αυτά. Και δεν κάνουν μόνο τα στραβά μάτια, τον αγκαλιάζουν και από πάνω. Δεν έχει απομείνει καμία ελπίδα σωτηρίας για τους τόσους πολλούς ανθρώπους που σαπίζουν στις φυλακές της Τουρκίας.
Οι Ελληνοκύπριοι τα φοβούνται όλα αυτά και εσείς δεν τα φοβάστε; Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για να μην μπορεί να κάνει μεγαλύτερα κακά στην Κύπρο η Τουρκία. Όχι για λύση και άλλα παρόμοια. Άλλωστε, τι είναι αυτό που αποκαλείτε λύση; Τι άλλο είναι εκτός από επιβολή των όρων της Τουρκίας στην ελληνοκυπριακή πλευρά;

Εφημερίδα Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.