12/5/17

Ο κίνδυνος της τουρκικής προκλητικότητας


Του Michael Rubin
Ένα μέλος του επιτελείου του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε με χρήση βίας κατά των δυνάμεων του ΗΠΑ που συνεργάζονται με τους Σύριους Κούρδους μαχητές στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους πέρα από τα σύνορα της Συρίας. Οι Washington Times αναφέρουν:
“Αν οι μονάδες του YPG και οι Αμερικανοί πολεμικοί τους σύμβουλοι ‘πάνε υπερβολικά μακριά, οι δυνάμεις μας δεν θα νοιαστούν αν υπάρχει εκεί αμερικανική ασπίδα, αν υπάρχουν εκεί θωρακισμένοι μεταφορείς”, είπε ο κ. Τσεβίκ στο πλαίσιο μίας συνέντευξης στον τουρκικό ραδιοφωνικό σταθμό CRI TURK την Τετάρτη. ‘Ξαφνικά, κατά λάθος, κάποιες ρουκέτες μπορεί να τους χτυπήσουν’, προσέθεσε αναφερόμενος στις συνεργαζόμενες δυνάμεις των ΗΠΑ.
Είναι δύσκολο να ωραιοποιηθεί αυτή η δήλωση και πρόκειται, τουλάχιστον, να εγείρει ερωτηματικά ως προς τους σκοπούς των τουρκικών δυνάμεων στην περίπτωση που έστω και κατά λάθος πλήξουν τον όποιο αμερικανικό στόχο. Η Τουρκία είναι θυμωμένη γιατί οι ΗΠΑ συνεργάζονται με δυνάμεις που έχουν βαθιές συνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), μια ομάδα που το 1984 ξεκίνησε έναν ανταρτοπόλεμο μέσα στην Τουρκία. Τούτου δοθέντος, οι Συριακές Κουρδικές δυνάμεις (τις οποίες επισκέφθηκα το 2014) επικεντρώνουν τώρα τις προσπάθειές τους - με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση τόσο με τον τουρκικό στρατό όσο και με την υπόλοιπη τουρκική αντιπολίτευση - στο να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος.
Για τη συνέχεια Liberal

3 σχόλια:

  1. Ας προσέχουν οι Αμερικανοί. Δεν θέλουμε να τους συμβεί ατύχημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν λοιπόν οι Τούρκοι αποτελούν πραγματική απειλή για τους πολύ δυνατότερους από εμάς Αμερικανούς, πόσο μάλλον για μας; Ας ελπίσουμε ότι οι ασκήσεις εθνοφυλακής που τελευταία διαρρέεται στον τύπο ότι γίνονται, να υποδηλώνουν προσπάθεια αποτροπής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε τους τουρκους
    Εβγαλε και η μυγα κωλο κι εχεσε τον κοσμο ολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.